Burduja, mesaj tranșant pentru Nicușor Dan: Să explice sursele de finanțare pentru campania electorală și legătura cu omul de afaceri Matei Păun

Publicat: 15 mai 2024, 15:45, de Cezar Andrei, în POLITICĂ , ? cititori
Burduja, mesaj tranșant pentru Nicușor Dan: Să explice sursele de finanțare pentru campania electorală și legătura cu omul de afaceri Matei Păun
Burduja mesaj transant pentru Nicușor Dan

Sebastian Burduja i-a solicitat ”imperativ” actualului primar al Capitalei să explice public de unde provin banii pentru campania sa electorală, care sunt sumele cheltuite până acum și care sunt legăturile sale cu controversatul om de afaceri Matei Păun, cel care ar avea conexiuni cu Federația Rusă.

Burduja precizează că Matei Păun a fost implicat și în campania electorală din 2020 a lui Nicușor Dan și că acesta ar derula afaceri inclusiv în Belarus, țară parteneră cu Rusia. Mai mult, potrivit președintelui PNL București, omul de afaceri chiar ar fi declarat că ”Putin nu este chiar atât de rău”.

”Înainte de asta, pentru că putem discuta mult despre politicile publice pentru oraş şi ele contează, dar mai important este să discutăm puţin despre valori. Chiar Nicuşor Dan a spus că aceste alegeri sunt despre valori. Eu nu pot sta pe margine şi să constat că, în ultima perioadă, se adună informaţiile publice, anchetele de presă, privitoare la personajul cel mai apropiat de Nicuşor Dan, se numeşte Matei Păun. Domnul Păun are la vedere legături profunde cu spaţiul estic, cu Rusia, cu Belarus, cu investiţii de acolo şi lucrurile acestea sunt, cum am spus, la vedere. Mai mult, s-a pronunţat constant în favoarea regimului Putin. A spus că Rusia şi Statele Unite ale Americii sunt ţări foarte asemănătoare. Nu văd pe ce se bazează. A spus că Occidentul a greşit în raport cu Federaţia Rusă. A spus că, pe scurt, Putin nu este chiar atât de rău.”, a afirmat Sebastian Burduja, într-o conferinţă de presă susţinută în Parcul Izvor din Capitală.

Citește și: Burduja, acțiune inedită de protest în mijlocul Bucureștiului: a plantat flori în asfalt

Candidatul PNL la Primăria Genreală afirmă, de asemenea, că între Nicușor Dan și Matei Păun ar fi o strânsă legătură de prietenie și că cei doi și-ar petrece chiar și vacanțele împreună.

”Nu am văzut niciun fel de răspuns din partea lui Nicuşor Dan privitor la implicarea domnului Matei Păun în campania dânsului de acum şi din trecut. Înţeleg că este susţinătorul şi prietenul dânsului apropiat, că domnul Nicuşor Dan îşi petrece vacanţele cu domnul Păun, dânsul a declarat-o. Totuşi am o problemă cu asta ca bucureştean şi ca român. Nu suntem în orice fel de context. Suntem cu un război la granită declanşat de Federaţia Rusă împotriva unui stat paşnic, Ucraina”, a mai spus Burduja.

”Dragă Nicușor, nu te mai ascunde!”

Acesta i-a cerut lui Nicușor Dan să nu se mai ascundă și să spună cât mai repede cu putință care sunt sursele sale de finanțare pentru campania electorală, dar și care sunt legăturile sale cu persoane afiliate Federației Ruse.

Burduja este de părere că principalul motiv pentru care contracandidatul său la Primăria Capitalei nu dorește să participe la o dezbatere electorală cu el este aceala că ar trebui să dea explicații despre aceste informații.

Citește și: Primăria Capitalei sub Nicușor Dan, cu datorii mai mari decât pe vremea lui Firea

”Deci miza Bucureştiului este una cu totul şi cu totul aparte şi cred că bucureştenii au tot dreptul să ştie dacă în campania lui Nicuşor Dan există oameni cu legături cu Federaţia Rusă, cu legături de bani, cu legături de prietenii. Nu oricine poate să facă afaceri în Belarus, de exemplu. Domnul Matei Păun a făcut lucrul acesta şi poate încă o face.

Aşadar, mă gândesc că poate de aceea domnul Nicuşor Dan nu acceptă nici până în ziua de azi o dezbatere, pentru că ar trebuie să dea răspuns la aceste informaţii. Iniţial domnul Păun era managerul dânsului de campanie, cu siguranţă a fost în trecut.

Apoi s-a spus că nu mai este, dar are întâlniri cu doamna care e managerul de campanie a domnului Nicuşor Dan. Deci, dragă Nicuşor, nu te mai ascunde! Dacă tot deschizi Primăria pentru Noaptea Muzeelor şi, bucureştenii au şansa să vadă biroul în care ai stat închis trei ani şi jumătate, poate totuşi deschizi poarta şi pentru un dialog. Pentru că nu poţi să îl refuzi acum bucureştenilor şi apoi să îl ceri după alegeri, într-o eventuală majoritate în Consiliul General. Deci solicit imperativ să clarifice în termen cel mai scurt pentru toţi bucureştenii toată finanţarea campaniei dânsului, legăturile pe care le are cu orice persoane afiliate cu Federaţia Rusă, de unde au venit banii”, a mai precizat candidatul PNL la Primăria Capitalei.

Potrivit calculelor făcute de Sebastian Burduja, actualul edila al Capitalei ar fi cheltuit, în ultimele 30 de zile, 364.000 lei pentru publicitatea online, la care se adaugă circa un milion de lei pe alte costuri. Burduja susține că Matei Păun i-ar fi negociat lui Nicușor Dan inclusiv contractul pentru publicitatea outdoor.

”Ştim că pe outdoor a cheltuit undeva la 180.000 euro, spune dânsul. Experţii spun că mult mai mult, că valorează mult mai mult spaţiul comercial. Ştim că domnul Matei Păun i-a negociat contractul pentru spaţiile outdoor cu o companie de care este dânsul legat. Toate lucrurile acestea sunt reliefate în anchetele jurnaliştilor. Şi am făcut un calcul doar la vedere pe cât a cheltuit domnul Nicuşor Dan pe online. Deci, în ultimele şapte zile, discutăm de 90.000 lei şi, în ultimele 30 de zile, discutăm de 364.000 lei care se adaugă la aproape un milion de lei. Asta este doar ce a cheltuit dânsul oficial, pe persoană fizică, ca Nicuşor Dan. Este candidat independent, nu are alte surse. Trebuie să ne explice de unde au venit bănuţii, aproape 1,4 milioane lei. Pentru că eu nu am văzut ca dânsul să aibă asemenea resurse. Spune că este un om modest. Nu neg chestiunea aceasta. Stă cu chirie, ş.a.m.d. Totuşi, înseamnă că aceşti bani vin de undeva şi înseamnă că acele persoane setează o agendă pentru primarul în funcţie. Poate şi din cauza aceasta nu se preocupă de ceea ce îi interesează cu adevărat pe bucureşteni”, a mai spus Sebastian Burduja.