Când Cavalerii Norocului bântuie Orașul Păcătos: Strigătul unui “nebun la jokuri”

Publicat: 07 mart. 2024, 11:09, de Vasile Bahrim, în Orașul meu , ? cititori
Când Cavalerii Norocului bântuie Orașul Păcătos: Strigătul unui “nebun la jokuri”

Într-o Românie unde jocurile de noroc s-au înrădăcinat adânc în structura socială, cu săli de păcănele ce strălucesc ispititor la fiecare colț de stradă, strigătul de ajutor al unui tânăr pe un forum online aduce în prim-plan o problemă dureroasă, cea a dependenței.

„wizzard1”, un tânăr de 22 de ani, recunoaștea disperat aseară, pe forumul TPU.ro, că a dezvoltat “o obsesie pentru păcănele.” Căuta insistent sfaturi și ajutor pentru a se elibera de această dependență care “îi pune în pericol viitorul.”

“Am 22 de ani și anul acesta am cam dezvoltat o obsesie pentru jocurile de noroc (păcănele). Vă rog, ajutați-mă cu câteva sfaturi cum să mă las de ele definitiv. Aștept orice sfat, orice mesaj. Vă mulțumesc!”, este mesajul „Vrăjitorului”.

“Alexandru1111199”, primul care răspunde, îi sugerează o metodă inedită. „Ca la oricare dependență, te abții,” explică el, propunându-i „să pună bani într-o pușculiță de fiecare dată când simte impulsul de a juca, transformând astfel gândul toxic într-o acțiune pozitivă.” Acesta împărtășește o experiență personală despre „cum a reușit să învingă dependența de dulciuri prin exerciții fizice.”

“Norisorulpufos” oferă o perspectivă diferită, atrăgând atenția asupra originii întunecate a banilor din jocurile de noroc. “Această industrie este adesea legată de activități ilegale”, scrie acesta. „Banii de acolo sunt blestemați,” spune el sau ea, sugerând că evitarea sălilor de păcănele este “o decizie înțeleaptă.”

“Sweetys” aduce în discuție iluzia câștigurilor facile, subliniind că banii câștigați ușor se pierd la fel de repede. Ea propune un exercițiu de gândire: „Mai bine îi donezi pentru o cauză, decât să îi faci pe alții bogați.”

“MrAM” îndeamnă la “auto-reflecție.” Îl încurajează să-I observe pe celorlalți jucători din sălile de păcănele și își exprimă îndoiala că acesta este modul în care „wizzard1” își dorește să-și petreacă viața.

În final, “StoicAnalysis” punctează “importanța psihoterapiei.” „Dacă nu ai voința necesară să te lași, îți recomand să vezi un psihoterapeut,” sugerează el, subliniind că acesta este un pas important spre recuperare, fără a pierde „sume colosale de bani”.

Solidaritate și sprijin online

Discuția ilustrează nu doar complexitatea dependenței de jocurile de noroc, ci și solidaritatea și sprijinul care se pot găsi în comunitățile online.

În ciuda disperării lui wizzard1, se pare că mai există speranță și resurse disponibile.

Fie că este vorba de soluții creative, evitarea tentației, introspecție sau ajutor profesional, calea spre recuperare începe cu recunoașterea problemei și dorința de a cere ajutor!

Părerea expertului

,,Jocurile de noroc sunt o problemă uriaşă, ţinută sub preş de mulţi ani de zile. Abia în ultimul timp au intrat în atenţia publică, în atenţia decidenţilor şi sunt unele încercări, cel puţin jenante, de reglementare. Cred că discuţia legată de jocuri este mult mai amplă, pentru că implicaţiile jocului patologic pot fi extrem de profunde, similare cu cele ale consumului de droguri de mare risc. Lucrurile au luat-o razna, au ieşit de sub control, nu există direcţie, strategie de reglementare”, a arătat ieșeanul Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru.

Problematica jocurilor de noroc în România este reflectată nu doar de poveștile individuale, ci și de datele și statisticile care încearcă să contureze dimensiunea dezastrului.

Deși cifrele specifice pot varia, tendințele indică o creștere alarmantă a numărului de persoane afectate de dependența de jocuri de noroc.

Potrivit studiilor și sondajelor, se estimează că un procent semnificativ din populația adultă a României participă la jocuri de noroc într-o formă sau alta, cu o minoritate care dezvoltă probleme grave de dependență.

Această minoritate, deși pare mică în termeni procentuali, reprezintă mii de vieți distruse, familii și comunități perturbate.

Costurile sociale, economice și personale ale jocurilor de noroc sunt imense. Pe lângă pierderile financiare directe, efectele secundare includ probleme de sănătate mintală, relaționale și legale. Mai mult, economia subterană asociată jocurilor de noroc contribuie la criminalitate și corupție.

Speranța chiar moare ultima

Încurajarea accesului la servicii de consiliere și sprijin este un prim pas împotriva efectelor devastatoare ale jocurilor.

ONG-ul Crucea Albastră oferă programe terapeutice personalizate, variind de la 7 la 30 de zile. Misiunea organizației este de a promova un stil de viață adecvat, fără dependențe, prin intermediul educației, prevenirii, tratamentului și integrării persoanelor afectate.

Crucea Albastră le oferă speranța de a face schimbări atât la nivel fizic, cât și psihic.

Rolul simbolurilor. Autoritatea

Marele psihiatru german Karl Jaspers, în lucrarea sa „Allgemeine Psychopathologie” (1913), sublinia rolul profund al simbolurilor și autorității în tratamentul eficient al dependențelor, argumentând că „pot debloca noi căi de înțelegere și confruntare a suferinței interioare, accesând resurse interioare nebănuite, neexplorate pentru vindecare.”

Astfel, când „Cavalerii Norocului” bântuie „Orașul Păcătos”, doar „Crucea Albastră” îi mai poate „salva”. Eu cred!