Cartelul mafiot din Buzău – DOSARUL DEZVOLTĂRII

Publicat: 26 feb. 2024, 15:00, de Vlad Stefan Orjan, în Dezvăluiri , ? cititori
Cartelul mafiot din Buzău - DOSARUL DEZVOLTĂRII

Investigația noastră pătrunde într-un județ al României unde corupția și rețelele mafiote au înflorit mai puternic decât în oricare alt colț al țării. Buzău, un loc unde banii publici au devenit monedă de schimb într-un joc periculos al puterii, iar justiția, în loc să servească dreptatea, a fost transformată într-un instrument corupt, manipulat de cei cu interese ascunse.

marian ghiveciu Buzau

De-a lungul anilor, presa a încercat să aducă în lumina reflectoarelor aceste practici îndoielnice, dar mereu a întâmpinat obstacole, iar vocea jurnaliștilor a fost mușamalizată de influențe puternice și mituire. Astăzi, ne propunem să pătrundem în miezul acestei rețele corupte, să demascăm un adevăr tulburător și să prezentăm lumii întregi dosarul unei evoluții sinistre – „CARTELUL MAFIOT DIN BUZĂU – DOSARUL DEZVOLTĂRII”.

Cu o echipă dedicată și investigații care au început încă din ultimele luni ale anului 2022, Puterea.ro aduce în prim-plan detaliile nedescoperite până acum ale unui sistem complex de corupție, trafic de influență și gestiune frauduloasă a banilor publici. Dosarul nostru urmărește să dezvăluie conexiunile întunecate dintre politicieni, justiție și sectorul privat, aruncând lumină asupra modului în care aceștia au înșelat și au exploatat încrederea cetățenilor.

Așadar, vă invităm să pătrundem împreună în lumea întortocheată a „CARTELULUI MAFIOT DIN BUZĂU – DOSARUL DEZVOLTĂRII”, să descoperim adevărul din spatele șpăgilor, manipulărilor și înfrângerii justiției, precum și să aducem la lumină povestea tulburătoare a modului în care un județ a fost prizonierul propriului său destin corupt.

marian ghiveciu Buzau

HARTĂ GRAFICĂ – CARTELUL MAFIOT DIN BUZĂU – DOSARUL DEZVOLTĂRII

Marian Ghiveciu, baron de Buzău și antreprenor pe numele altora

Marian Ghiveciu

Marian Ghiveciu se impune ca una dintre figurile de marcă ale lumii afacerilor din Buzău, câștigându-și renumele și recunoașterea în cadrul mediului politic. Aflat la conducerea unei firme ce îi poartă amprenta, Ghiveciu nu doar că a devenit un influent om de afaceri în Buzău, dar și-a consolidat poziția în sfera politică, obținând titulatura de baron local și ocupând funcția de deputat PSD.

Cu două mandate parlamentare, între 2008 și octombrie 2015, Marian Ghiveciu și-a croit drum prin peisajul politic buzoian, reușind chiar să învingă un actual ministru al Justiției în alegerile din 2008. Cu toate acestea, figura sa nu este una lipsită de controverse. În decembrie 2020, Parchetul General l-a trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, acuzându-l că, în calitate de deputat, că a furnizat declarații de avere și de interese menite să inducă în eroare, nu să reflecte realitatea.

Marian Ghiveciu Mega Edil

Chiar dacă a fost supus procesului penal, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a dispus încetarea acestuia, invocând prescrierea faptelor. Această decizie controversată a adus atenția asupra sistemului judiciar și a ridicat semne de întrebare în ceea ce privește integritatea lui Ghiveciu.

În ciuda acestor aspecte, Marian Ghiveciu rămâne o personalitate marcantă în Buzău, atât în lumea afacerilor, cât și în sfera politică locală.

Alexandru Stoica, ”băiatul cu banii” de la Ministerul Dezvolătrii

Alexandru Stoica se conturează ca o figură influentă în sfera administrației publice, având statutul de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, beneficiind de sprijinul partidului PSD. Parcursul său profesional este marcat de o serie de decizii și angajamente care ridică semne de întrebare cu privire la transparența și obiectivitatea acestora.

Alexandru Stoica primari Buzau

De-a lungul timpului, Alexandru Stoica a fost asociat cu ocuparea unui post de administrator public, în mod constant, fără a se desfășura vreun concurs pentru această poziție. După ce a rămas fără funcție în cadrul autorităților din București, Stoica s-a întors la postul de administrator public al județului Buzău, creând astfel o conexiune aparent neîntreruptă cu administrația locală.

alexandru stoica primar Scorțoasa
Aleaxandru Stoica împreună cu primarul localității Scorțoasa din jud. Buzău

O observație intrigantă este legată de prezența numelui și postului său pe unul dintre birourile Consiliului Județean Buzău, chiar și după ce acesta a încetat să mai dețină oficial această funcție din decembrie 2021. Această aparentă persistență a detaliilor administrative poate ridica întrebări cu privire la influența lui Stoica și la relațiile sale în cadrul instituțiilor locale.

administrator public al județului Buzău Alexandru Stoica

De asemenea, într-o combinație aparentă de circumstanțe, se remarcă legături între edilii buzoieni și secretarul de stat, care semnează finanțări pentru proiecte semnificative în județul Buzău. Coincidență sau nu, edilii oferă contractele frimei deținute de Ghiveciu – Mega EDIL SRL(fosta CORLEONE SRL), că așa sunt coincidențele la Buzău.

Firmele lui Ghiveciu au fost puse pe numele cumnatei

Mega Edil SRL este deținătoare a peste 50 de contracte din bani publici. Firma o are unic asociat în momentul de față pe doamna Florea Mihaela-Georgeta. Aceasta este cumnata fostului parlamentar PSD și baron de Buzău – Marian Ghiveciu.

Anul 2023 a fost cel mai bun an al companiei pentru afacerile cu statul, un număr de 34 de licitații publice au fost atribuite companiei, însumând nu mai puțin de 417.667.282 RON.

Compania nu a stat prost nici la achizițiile directe pe anul 2023, obținând astfel 12 achiziții prin încredințare directă, în valoare de 2.606.011 RON. Achizițiile directe au fost la primăriile mufate de ani buni la firma lui Ghiveciu, în mare parte de refacerea drumurilor de interes local, material derapant, nisip sau închirierea de utilaje.

Se pare că și anul 2024 l-a început în forță în afacerile cu statul, are deja 9 liciații publice câștigate, în valoare de 199.547.906 RON, și 4 contracte atribuite prin încredințare directă în valoare de 38.875 de RON, conform datelor furnizate de SICAP.ai.

Florea Mihaela-Georgeta MEGA EDIL
Date oferite de Confidas.ro

Nicolae Stoica, ”tătucul influenței” la Buzău

Nicolae-Stoica
Sursă foto: expresssud-est.ro

Nicolae Stoica, primarul comunei Pănătău, reprezintă o prezență influentă în cadrul PSD și s-a asigurat că familia sa se încadrează în structurile cheie ale administrației locale și centrale. Fiica și fiul său au fost plasați strategic în funcții la Consiliul Județean Buzău și chiar la Ministerul Dezvoltării, subliniind astfel rețelele de conexiuni și influențe în interiorul partidului.

Într-o dezvăluire surprinzătoare, primarul a admis pentru jurnaliștii de la Puterea.ro că fiul său a gestionat distribuirea fondurilor pentru comuna pe care o conduce. Într-un act aparent nepotist, Stoica nu vede nimic ilegal în a-și ajuta tatăl la nevoie, prezentând această practică ca pe o normalitate în sfera administrativă locală.

Confruntat cu acuzații privind favoarea acordată familiei sale, Nicolae Stoica a replicat cu o apărare neașteptată. A argumentat că ajutorul financiar oferit comunei Pănătău de către fiul său este un aspect pozitiv, subliniind dezvoltarea locală și contribuția la prosperitatea comunității. În același timp, edilul a justificat practica prin necesitatea susținerii economiei locale, sugerând că există doar câteva firme de construcții în județ și că sprijinul financiar oferit de familia Stoica este benefic pentru comunitate.

,,Nu este normal să-și ajute tatăl? Dumneavoastră nu v-ați ajutat tatăl? Nu este bine că se dezvoltă comuna și aduce bani în comună? Ați fost vreodată la Pănătău? Suntem cea mai bogată comună din județ, ca să nu zic din țară!

Sunt doar 5 firme ce se ocupă de construcții în județ: Ghiveciu, Dobrică și încă câțiva. Este mai bine să ne facă lucrările străinii? Forța de muncă este o problemă mare!

Este adevărat că fiul meu a dat bani pentru comuna noastră, dar ce este în neregulă cu asta, atâta timp cât se dezvoltă comuna?”, a declarat Nicolae Stoica, pentru Puterea.ro.

Cu toate acestea, afirmațiile primarului nu au reușit să stârnească doar elogii. În contextul acestor dezvăluiri, se subliniază conexiunile complexe din sfera politică și administrativă a județului Buzău.

Și cum coincidențe sunt tot timpul la Buzău, în urmă cu câțiva ani, cel mai probabil în campania electorală, edilul din Pănătău a beneficiat de un reportaj pentru a elogia realizările sale fix pe postul de televiziune deținut, prin interpuși, de Marian Ghiveciu.

Ca tabloul să fie complet, în anul 2017, ziarul și televiziunea deținute de Marian Ghiveciu au atacat dur războiul dintre Grindeanu și Dragnea, subsecretarul de ”carton” din Buzău fiind demis.

Roxana Robu, influența din CJ Buzău și DRDP

Roxana Ica Robu

Roxana Robu se impune ca o prezență influentă în Consiliul Județean Buzău, fiind o figură cheie în administrarea și gestionarea diverselor aspecte, inclusiv încheierea de contracte de publicitate cu presa locală. Aceasta a fost implicată în negocieri și acorduri, printre care se numără și contractele cu posturile de televiziune și radio, precum TV Buzău și Radio Buzz, care sunt deținute prin interpuși de Marian Ghiveciu, prin intermediul companiei RTM BUZAU SRL.

Familia Robu pare să aibă o prezență puternică în peisajul politic și administrativ din Buzău. Roxana Robu este fiica edilului din Pănătău, sora secretarului de stat Alexandru Stoica și soția șefului DRDP Buzău, Sorin Robu. Aceste conexiuni strânse nu pot fi trecute cu vederea, iar rolul său în încheierea contractelor și relațiile cu persoane din sfera politică și media accentuează complexitatea rețelei de influențe din cadrul CJ Buzău.

Cu toate că ar putea părea coincidențe, adevărul stă în strânsa interconectare a acestor figuri-cheie în administrația locală. De asemenea, relația sa de prietenie cu o prezentatoare TV, care a ajuns purtător de cuvânt al instituției conduse de soțul său, adaugă un alt element intrigant în peisajul complex al influențelor și conexiunilor din sfera administrativă și media locală.

Roxana Robu a fost într-o poziție cheie în perioada 2009-2012, deținând pe rând funcțiile de SECRETAR DE CABINET și ȘEF DE CABINET în cadrul Prefecturii Buzău. Această perioadă, tot coincidență, a coincis cu mandatul fostului prefect Paul Beganu, care ulterior a fost condamnat definitiv la 8 ani și 6 luni de închisoare într-un dosar legat de retrocedarea a 5.000 de hectare de pădure în localitatea Gura Teghii.

Sorin Robu, ”soțul influenței” la DRDP Buzău

Sorin Robu este cunoscut în peisajul administrativ din Buzău pentru rolul său de director al DRDP (Direcția Regională de Drumuri și Poduri) Buzău. Acestă numire a fost asociată cu o serie de speculații și controverse, având în vedere că, potrivit unor surse din vechiul DRDP Vrancea, Sorin Robu a beneficiat de o creștere semnificativă a fondurilor alocate pentru asfaltări și deszăpezire după înființarea unei noi direcții regionale, în care Buzăul a fost inclus.

Această schimbare în structura administrativă a avut ca rezultat mutarea DRDP din Vrancea la Buzău, iar acest transfer a fost asociat cu o creștere substanțială a resurselor financiare pentru lucrările de întreținere a drumurilor. Aceste informații ridică întrebări cu privire la transparența și echitatea acestor alocări de fonduri.

De asemenea, Sorin Robu nu este doar o figură administrativă, ci și o piesă în conexiunile din cadrul CJ Buzău. El este soțul Roxanei Robu, care ocupă o poziție importantă în instituția menționată anterior. Aceste conexiuni familiale și profesionale pot atrage atenția asupra posibilelor conflicte de interese în administrația locală.

Adăugând un strat de complexitate la imaginea sa, Sorin Robu pare să aibă o legătură de prietenie cu Bogdan Mândrescu, șeful de la Ministerul Transporturilor, detaliu care poate genera întrebări cu privire la influențele externe asupra deciziilor din cadrul DRDP Buzău.

BOGDAN MANDRESCU SORIN ROBU
Bogdan Mândrescu împreună cu Sorin Robu la inaugrarea Podului de la Brăila

Petre Emanoil Neagu, ”capo dei capi”, zis și ”Pedrino”

Petre Emanoil Neagu se distinge ca o figură influentă în peisajul politic și administrativ al județului Buzău, ocupând funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) Buzău începând din anul 2015. În calitate de lider al CJ Buzău, Neagu deține un rol crucial în orientarea și gestionarea aspectelor administrative și de dezvoltare a județului.

Un aspect notabil al influenței sale este legătura cu Roxana Robu, despre care se susține că este mâna dreaptă a președintelui CJ Buzău, conform unor informații disponibile. Această colaborare strânsă poate să indice o echipă de conducere solidă, cu o relație sinergică între Petre Emanoil Neagu și Roxana Robu, contribuind la coeziunea și eficiența administrației locale.

Într-un interviu acordat pentru Ziarul Puterea, Petre Emanoil Neagu s-a dezis de schema ”Cartelului Mafiot din Buzău”, ba mai mult, acesta a susținut că nu a mai dat jos numele și funcția lui Alexandru Stoica de pe ușa biroului, pe motiv că a uitat, iar funcția nu a mai fost ocupată după plecarea lui Alexandru Stoica din cauza crizei bugetare. La doar câteva zile distanță după interviu, Petre Emanoil Negu a dispus înlăturarea plăcuței cu numele și funcția secretarului de stat Alexandru Stocia.

Ghiveciu a ”împușcat” un contract la DRDP Buzău, pe legătura soțul sorei nașului său


În ultimele zile, umbrele corupției și nepotismului par să se întindă asupra peisajului infrastructural din Buzău, confirmând astfel temerile exprimate de cei cu experiență în domeniul infrastructurii și a apropiaților celor implicați în „DOSARUL DEZVOLTĂRII”. Într-o întorsătură de evenimente ce pare să dezvăluie conexiuni întunecate, o mică firmă din Buzău, sub conducerea unor interpuși ai controversatului Marian Ghiveciu, a obținut recent un lot valoros în cadrul unui acord cadru de întreținere a drumurilor din aria DRDP Buzău.

Ce face această afacere cu adevărat înfiorătoare este faptul că firma în cauză este condusă prin interpuși, iar numele lui Marian Ghiveciu este strâns legat de aceasta. Într-un strat adânc al conexiunilor suspecte, aflăm că lotul obținut are legătură directă cu DRDP Buzău, instituție a cărei conducere îi aparține lui Sorin Robu. Iar conexiunile nu se opresc aici, deoarece Sorin Robu este, la rândul său, legat de familia Ghiveciu prin legături de rudenie.

Așadar, aparentele nepotisme și conflicte de interese par să se transforme în realitate, într-un mod șocant, lăsând loc la întrebări esențiale. Cum a ajuns o firmă locală să obțină un lot atât de important într-un acord cadru gestionat de o instituție publică condusă de cineva cu conexiuni atât de strânse cu liderul firmei respective?

MEGA EDIL, câștigă licitația la DRDP Buzău

La data de 15 februarie 2024, s-a încheiat licitația pentru un Acord Cadru cu obiectul „Întreținere poduri, pasaje, podețe, tuneluri, întreținerea zidurilor de sprijin și prevenirea efectelor inundațiilor” pentru o perioadă de 4 ani, în cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (D.R.D.P) Buzău. Contractul aferent Lotului 2, în valoare de 11.327.525,06 RON, a fost adjudecat de firma MEGA EDIL, aceasta reprezentând singura ofertă admisă. Alte două oferte au fost retrase, iar două au fost declarate inacceptabile.

Raza de activitate a Secției Drumuri Naționale (S.D.N.) Buzău, în cadrul Lotului 2, vizează întreținerea curentă a podurilor, pasajelor, podețelor, zidurilor de sprijin și prevenirea efectelor inundațiilor, conform caietului de sarcini. Acordul Cadru pe o perioadă de 4 ani impune executarea lucrărilor menționate, stabilind cantitățile minime și maxime estimate pe durata contractului și subsecvent a contractelor individuale.

Ghiveciu s-a ”mufat” cu Teodorescu la contractele din Tulcea

Horia Tedorescu, cunoscut și sub numele de „Elodia”, președintele Consiliului Județean Tulcea, și Marain Ghiveciu au o legătură suspectă strânsă, evidențiată prin obținerea consecutivă a contractelor și licitațiilor. Aceste contracte, în cea mai mare parte destinate întreținerii și deszăpezirii drumurilor, au fost atribuite firmei MEGA EDIL.

Horia Constantinescu, originar din Buzău și născut în Murgești, este asociat cu această conexiune dubioasă, în care beneficiile financiare par să fie direcționate către firma menționată.

În prima lună a acestui an, MEGA EDIL a beneficiat de la CJ Tulcea de 5 licitații pe excutare de drumuri și deszăpezire în cuantum de 10.675.182,40 de EURO.

Este foarte important de menționat că în legislatura 2008-2012 Marian Ghiveciu a fost coleg cu Horia Teodrescu în Camera Deputaților. După un mandat de deputat, Horia Teodorescu (PSD) a câștigat în 2012 fotoliul de președinte al CJ Tulcea, fapt pentru care coincidență sau nu, în timp ce Ghiveciu era încă deputat(2014), contractele cu CJ Tulcea ale firmei din Buzău au explodat.

CONEXIUNI: Afacerile lui Ghiveciu „comasate” într-un singur banner publicitar

În anul 2017, publicația locală newsbuzau.ro scria despre faptul că firma subordonată primăriei Buzău – Trans Bus, în colaborare cu edilul municipiului Buzău – Constantin Toma(PSD), ofereau publicitate gratuită pe autobuzele din municipiu firmelor deținute de fostul deputat PSD – Marian Ghiveciu, prin firmele Mega-Edil Construct, TV Buzău și Buzz FM.

Baronul din Buzău, prieten bun cu Marian Vanghelie

În luna februarie a anului 2012, când numeroase localități din Buzău au fost acoperite de zăpadă, Baronul de Buzău, Marian Ghiveciu, l-a invitat pe Marian Vanghelie să vină în județ pentru a ajuta populația afectată. Marian Vanghelie a folosit elicopterul pentru a transporta alimente către sinistrații din Buzău.

Un aspect esențial de subliniat în cadrul cercetării noastre este faptul că, în timpul investigației, un coleg jurnalist ne-a abordat cu privire la posibilitatea unei „împăcări” financiare cu Marian Ghiveciu. Cu toate acestea, am respins categoric orice întâlnire sau primire de beneficii materiale în calitate de șpagă de la acest influent personaj din Buzău.