Cât a ajuns să coste „coșul de supraviețuire” în România

Publicat: 25 ian. 2024, 07:13, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Cât a ajuns să coste „coșul de supraviețuire” în România

În România, coșul minim de cumpărături a ajuns să fie mai scump cu aproape 18% față de începutul anului trecut, românii fiind nevoiți să aloce undeva la un sfert din salariul minim pe economie pentru a-și asigura alimentele de bază pentru o lună.

Așa cel puțin se întâmplă în cazul a o treime din salariații care câștigă leafa minimă de 2.000 lei pe lună și care alocă un sfert din bani pe „coșul minim de supraviețuire”. Iar scumpirea de 18% a alimentelor este de două ori mai mult decât a crescut salariul minim în ultimul an,î.

Potrivit  unei analize realizate de către site-ul Picodi.com, costul total al „coșului de supraviețuire” în România se ridică la 503 lei și include opt produse: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume achiziționate în cantități care să asigure consumul timp de o lună.

Cei 503 lei reprezintă 24% din salariul minim net de 2.000 de lei, adică un sfert, față de mai puțin de 22,5% din salariul minim net, la începutul anului 2023, potrivit Digi24.net. Mai trebuie precizat că salariul minim s-a majorat cu 9,5%, în timp ce coșul alimentar s-a scumpit în total cu 17,8%, iar cam atât își permit o treime din angajații din România.

România ocupă locul 27 din 67 într-un clasament alcătuit în funcție de valoarea salariului minim. Pe primul loc se află Luxemburg, cu un salariu minim net de 2.285 de euro, adică peste 11.000 de lei, după care urmează Olanda, cu un salariu minim net de 2.161 de euro.

Cel mai bun raport dintre coșul de cumpărături și salariul minim se regăsește în Regatul Unit, Irlanda, Olanda, Luxemburg și Noua Zeelandă, țări în care   mai puțin de o zecime din salariul minim este alocat pentru procurarea alimentelor de bază.