Cât costă refinanţarea unui credit de 75.000 de lei, pe 14 ani

Românii sufocați de ratele tot mai mari iau în calcul varianta de a-și refinanța creditul. Însă, pentru a face acest lucru, aceștia au nevoie de mulţi bani, timp şi nervi. Calculele arată că o refinanţare poate costa şi peste 1.500 de euro.

Ce înseamnă refinanțarea unui credit?

Refinanţarea este procesul de înlocuire a unui împrumut vechi cu un împrumut nou. De obicei, cei care recurg la o refinanţare fac acest lucru ca să-şi reducă plăţile lunare sau ratele dobânzilor, ori să obţină sume suplimentare de bani.

Refinanțarea te poate costa și 1.500 de euro

În decembrie 2021, o persoană în vârstă de 50 de ani a făcut credit ipotecar în valoare de 75.000 de lei, pe 14 ani. Luna aceasta, odată cu majorarea IRCC, aceasta a fost nevoită să achite o rată de peste 3.900 de lei, în loc de 2.900 de lei, cât plătea la început.

Pentru că a cerut o refinanţare cu dobândă fixă pe cinci ani a ajuns acum la o rată de 2.500 de lei. Însă şi-a prelungit perioada creditului până la 75 de ani.

„E ca şi cum ai face din nou creditul. Mergi cumva pentru a lua un credit ipotecar şi o iei de la zero”, a declarat Camelia Grădinaru, consultant financiar pentru Observator.

Însă, refinanțarea presupune și alte costuri, precum cele cu evaluarea imobilului, taxa de notar sau cea pentru evaluare a dosarului.

Astfel că, pentru un împrumut de 75.000 de euro, toate aceste costuri pot însemna undeva între 6.000 şi 6.500 de lei

Ce recomandă experţii

„Sunt persoane care se gândesc la refinanţarea unui credit care este acum în lei în valută. Dar să nu uităm că dacă noi avem veniturile în lei şi creditul este în euro ne expunem şi la riscul valutar”, susține Anamaria Ciuhuţă, consultant financiar.

Experţii recomandă, ca prim pas, o discuţie cu banca, în căutarea unui alt produs, mai ieftin. În caz contrar, concurenţa este dornică de noi clienţi.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole