Economistul Adrian Negrescu: La un credit pe 20 de ani, plătești de trei ori suma împrumutată

Publicat: 17 ian. 2023, 16:17, de Mariana Olteanu, în ECONOMIE , ? cititori
Economistul Adrian Negrescu: La un credit pe 20 de ani, plătești de trei ori suma împrumutată
Sursa foto: Pixabay.com

Anul 2023 nu se anunță a fi un an prea blând cu buzunarele românilor, în special, al celor care au credite bancare. Analistul financiar Adrian Negrescu vine cu previziuni sumbre și susține că pentru un credit luat pe 20 de ani, oamenii vor ajunge să plătească de trei ori suma împrumutată.

În anul 2023, dobânzile sunt așteptate să crească. Economistul, Adrian Negrescu a atras atenția și asupra Programului Noua Casă, pentru care românii vor fi nevoiți să scoată din buzunar o sumă dublă.

„Mă uitam la un raport transmis de Institutul Național de Statistică, raport care arăta că venitul mediu pe cap de locuitor este undeva pe la nivelul 2.660 de lei. O rată la bancă pentru programul Prima Casă a ajuns să reprezinte 2.500 de lei, dublu față de anul trecut”, a declarat Adrian Negrescu pentru Gândul.

Și creșterea dobânzilor cheie cu 7% va afecta o bună parte dintre români.Totodată, analistul e de părere că deciza Băncii Naționale de a crește dobânda-cheie „vine să pună gaz pe focul problemelor din piața bancară,” ceea ce va afecta atât viața oamenilor, cât și întreaga economie.

”Decizia Băncii Naționale de a crește dobânda cheie la 7% se va traduce în săptămânile următoare într-o creștere atât pentru IRCC – indicele în baza căruia se calculedază dobânzile la credite și creditele acordate din mai 2019 încoace, adică inclusiv creditele pe care le luăm acum -, dar și la ROBOR, patima românilor”, a spus Adrian Negrescu.

Adrian Negrescu e de părere că în primăvara acestui an, dobânzile reale efective plătite de populație ar putea ajunge la 7-8%, chiar 9% în unele cazuri.

”Asta înseamnă că, la un credit luat pe 20 de ani, plătești suma respectivă de trei ori, ceea ce este uriaș raportat la puterea de cumpărare în România. Decizia Băncii Naționale de a crește dobânda-cheie vine să pună gaz pe focul problemelor din piața bancară.”