Cât de bine o duc alții: Arabia Saudită are un excedent bugetar de 21 de miliarde de euro

Arabia Saudită, țara cea mai bogată dintre statele arabe își încehie anul cu un plus la buget de 21 de miliarde de euro, ca urmare a creșterii prețului petrolului.

Arabia Saudită, țara cu economia cea mai puternică din lumea arabă, şi-a aprobat duminică bugetul pentru 2022 fără a prognoza un deficit, o premieră de la prăbuşirea preţului petrolului în 2014, pe fondul unei reveniri a preţului pe pieţele mondiale, notează AFP.

„Cheltuielile se ridică la 955 de miliarde de riali (225 de miliarde de euro), iar veniturile ajung la 1,045 de miliarde de riali (246 de miliarde de euro), cu un excedent de până la 90 de miliarde de riali (21 de miliarde de euro)”, a declarat regele Salman, citat de agenţia oficială SPA.

Vor băga banii în sănătate și securitate

Acest excedent bugetar este prevăzut în contextul în care cel mai mare exportator mondial de petrol a „depăşit repercusiunile economice şi fazele excepţionale ale pandemiei de COVID-19”, potrivit monarhului saudit.

„O atenţie sporită va fi acordată securităţii şi sănătăţii cetăţenilor şi rezidenţilor, dezvoltării umane, continuării creşterii, diversităţii economice şi sustenabilităţii financiare”, a adăugat oficialul arab.

Anunţul Riadului intervine pe fondul creşterii preţului petrolului, în pofida temerilor ridicate de varianta Omicron a coronavirusului. Cursul aurului negru a încheiat vineri în creştere, înregistrând cea mai bună săptămână din august.

Ar trebui să ne așteptăm la noi creșteri ale prețului barilului de petrol

Preţul barilului de Brent din Marea Nordului pentru livrare în februarie a crescut la 75,15 dolari. La New York, un baril de West Texas Intermediate (WTI) pentru luna ianuarie a urcat la 71,67 dolari.

Potrivit economiştilor, Arabia Saudită are nevoie de un preţ al ţiţeiului de aproximativ 80 de dolari pe baril pentru a-şi echilibra bugetul.

Dacă previziunile saudite se realizează, va fi pentru prima dată când bogata ţară din Golf va înregistra un excedent bugetar după 2013, când Riadul a înregistrat un excedent de 206 miliarde de riali.

Citește și 11 septembrie 2001: Arabia Saudită a fost implicată în atacuri?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

După ce a „încasat” 13 ani de închisoare, celebrul Mihail Boldea...

Mihail Boldea a redevenit avocat. Vă aduceți aminte, desigur, de Mihail Boldea, fostul deputat PDL urmărit internațional după ce a fugit din țară, pe...