Cătălin Drulă vrea aceleași ministere pentru USRPLUS, dacă revine la guvernare. Drulă așteaptă încă demisia lui Cîțu

Publicat: 16 sept. 2021, 16:12, de Mihaela Verdes, în Intern , ? cititori
Cătălin Drulă vrea aceleași ministere pentru USRPLUS, dacă revine la guvernare. Drulă așteaptă încă demisia lui Cîțu
Catalin Drula (INQUAM_Photos_Ilona_Andrei)

Vicepreședintele USRPLUS, Cătălin Drulă, cere ca partidul să primească aceleași ministere, dacă se întoarce la guvernare. Însă, pentru a reface coaliția cu PNL și UDMR, Florin Cîțu trebuie să plece, a declarat fostul ministru al Transporturilor pentru RFI.

El spune, pe de altă parte, că depunerea moțiunii de cenzură împreună cu AUR este perfect morală, deoarece ”nu poți forma cvorumuri sau majorități numai cu oameni simpatici” și că USR PLUS nu are o asociere cu formațiunea extremistă.

Drulă așteaptă demisia lui Cîțu

Cătălin Drulă așteaptă ca premierul Florin Cîțu să-și dea demisia: ”Așteptăm ca inevitabilul să se întâmple, adică premierul Cîțu să plece acasă. Acest premier și Guvernul în formula actuală are termen de expirare, practic, constituțional, chiar dacă printr-o largă înțelegere PNL-PSD, Cîțu-Ciolacu, procedurile constituționale ale moțiunii de cenzură au fost oprite temporar, abuziv, pentru ca Congresul PNL să aibă loc, un lucru fără precedent, de altfel, dar chiar și așa, prin schimbarea compoziției politice a Guvernului, știm că Guvernul acesta trebuie să vină la votul Parlamentului. Or fără USR PLUS, nu are majoritate, prin urmare, va pica acest Guvern, cu excepția cazului în care se formează și se formalizează o nouă majoritate parlamentară PNL-PSD”.

Aceleași ministere pentru USRPLUS, dacă se reface coaliția

Fostul ministru al Transporturilor spune că nu s-ar impune o renegociere a ministerelor, la revenirea în coaliție. așa cum și-ar dori unii lideri PNL: ”Aș vrea să spulber un pic un mit, cel al unei negocieri care ar fi fost extraordinar de favorabile pentru USR la formarea Guvernului, în decembrie. Păi, în momentul în care ești în coaliție, portofoliile unui Guvern trebuie asumate de partenerii din coaliție. PNL are portofolii extrem de importante, Ministerul Finanțelor, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Muncii. Sunt ministere de forță. Nu pot să aibă toate portofoliile din Guvern (…). Problema este premierul. Cred că putem continua în aceeași formulă (de împărțire a ministerelor-n.r.), cu o anumită renegociere, într-adevăr, a reformelor pe care să le facem și cu niște asumări foarte clare, pentru că multe lucruri, inclusiv din programul de guvernare, au trenat”.

Întrebat dacă s-ar impune doar o renegociere a reformelor, nu și a ministerelor, Cătălin Drulă a răspuns: ”Da, nu văd nevoia de a redeschide o negociere închisă”.

Despre moțiunea de cenzură USR PLUS-AUR: ”Nu poți face majorități doar cu oameni simpatici”

Întrebat dacă USRPLUS s-a compromis când a depus moțiunea de cenzură împreună cu AUR, vicepreședintele formațiunii a replicat: ”Nu, absolut deloc. În parlamentarism se întâmplă să votezi și moțiuni sau legi sau hotărâri, nu poți controla cine mai votează acea lege, nu poți forma cvorumuri sau majorități numai cu oameni simpatici. Avem 460 de parlamentari și la diverse momente votează același lucru pe care-l votezi și tu și alții”.

Cătălin Drulă susține că moțiunea de cenzură nu este un demers comun cu AUR: ”Nu este un demers comun. Listele de semnături pentru proiecte de lege, pentru moțiuni, eu am fost lider de grup în Parlament, se alătură unui demers și semnează sau votează cine vrea. Nu există un protocol, o asociere, o alianță, o acțiune comună”.