Câte luni se poate păstra carnea la congelator?

Publicat: 09 oct. 2022, 13:00, de Nina Marcu, în Food , ? cititori
Câte luni se poate păstra carnea la congelator?
Carne la congelator

După ce, în ultima vreme, inspectorii de la Protecția Consumatorului au tot găsit, mai ales pe la localuri, carne stricată și veche – am pățit-o și eu, când am fost la sfârșit de sezon estival la mare – cred că e cazul să vorbim despre congelarea cărnii.

Că e ea de pui, de porc, de vită. Astea sunt cele mai populare la noi. Deci, cât timp, câte luni poate fi păstrată carnea în congelator?

Pui, vită, porc

De când s-a inventat congelatorul și, mai apoi, lada frigorifică, n-a mai fost o problemă congelarea alimentelor. Mai ales a cărnii. Căci, da, înainte era mai greu. Sarea era de bază. Mai era afumatul. Păstrarea prin fântâni cu apă rece sau în lacuri. Și, deloc de neglijat, prăjirea și punerea la garniță ori borcan cu untură.

Acum nu ne mai batem capul atât de mult cu păstrarea cărnii. Numai problema curentului electric ne mai sâcâie acum. Să vedem ce zic specialiștii, cum și, mai ales, cât timp e bine să păstrăm carnea la congelat ca să-i păstrăm nutrienții și consistența.

De regulă, ca să fie bine, să nu fie rău, vorba lu’ regele Hagi, carnea se păstrează trei luni în congelator. Cea de porc și cea de vită. Cea de miel, zic aceiași cunoscători, numai două luni. Că, apoi, cică nu mai e zaua ei. Asta… În nutrienții ei.

Carnea de pasăre, că e pui, rață, curcan, gâscă, stă bine și fără probleme trei luni. Tot trei durează și carnea de iepure. Dacă puneți la congelat șuncă ori jambon, specialiștii zic că două luni le țineți înghețate, apoi, la masă cu ele. Carnea, desigur, o puneți în caserole sau pungi.

Șunca e bine s-o înveliți în hârtie de bucătărie, apoi s-o puneți în pungă, pe urmă la congelat cu ea. Merge al naibii de bine cu o ceapă roșie ori muștar alături. Când o scoateți de la congelator, zic. Ați reținut, da, cât păstrăm carnea la congelator? Că trec la alt… capitol important.

Pește și legume

A, să nu uităm peștele. Ei, bine, ‘mnealui e mai puțin scorțos și pretențios decât carnea. Stă – era să zic ca peștele în apă – pe raftul congelatorului șase luni.

Și, în același congelator, că nu se bat, mai sunt, ca la o casă de om, congelate și fructe sau legume. Ori, chiar niște sarmale sau vreo ciorbă. Adică, vreau să zic mâncare gătită. Stau și ele bine trei luni. Deci, nu le duceți grija. Sunt în bună stambă. Și, dacă ați făcut sau cumpărat mai multă pâine, tot la congelator cu plusul. Și Teo Tandafir, pe când era parlamentar, ne-a spus: pâinea la congelator. Eu, uite, am băgat la cap. Șase luni mâncați din ea fără să vă doară stomacul.

Despre înghețată nu zic nimic acum. E locul ei, da, la congelator, dar altă dată despre ea.

Cum asigurăm o congelare eficientă

Dacă am spus câte luni se poate păstra carnea în congelator, mergem mai departe. Aveți grijă cu frigiderul și congelatorul, că mai fac și ele câteodată pe nebunele și nu răcesc produsele! Asigurați-vă că frigiderul răcește și congelează corespunzător.

Temperatura optimă este de minus 18 grade. Congelatoarele funcționează mai eficient când sunt pline, dar evitați să le supraîncărcați, deoarece aerul trebuie să circule cum trebuie și să mențină o temperatură constantă. Nu puneți – știți, dar zic să fac și eu pe deșteapta – în congelatoare alimente calde și, când congelați în cantități mari, folosiți funcția de congelare rapidă fast freeze.

Puneți alimentele în pungi de vidat, pentru a păstra aroma fiecăruia din ele. Folosiți containere separatoare pentru a depozita alimentele congelate. Când congelați lichide, lăsați spațiu între ele, că se extind – se umflă tărâța în ele, altfel, vor umple tot congelatorul.

Separați alimentele care s-ar putea lipi între ele, folosind hârtie de copt sau folie alimentară.

Etichetați fiecare pungă, astfel încât să știți conținutul, data și numărul de porții.

Și, nu! Nu recongelați alimentele! Le-ați decongelat, gata, nu le mai băgați în congelator. Preferabil e să se decongeleze treptat, pus la frigider. Merge și la microunde. Dar decongelarea în cuptorul cu microunde trebuie să se facă acoperit, pentru a evita contaminarea. Hai c-am lămuri-o și pe asta cu câte luni se poate păstra carnea la congelator…