Ce aduce Suedia în NATO

Publicat: 08 mart. 2024, 06:30, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Ce aduce Suedia în NATO

Țara tradițional neutră a construit un complex militar-industrial de temut – un lucru care va consolida alianța în fața președintelui rus Vladimir Putin. Suedia se alătură NATO și nu vine cu mâinile goale. Să vedem, deci, cu ce anume dăruiește Suedia masa NATO.

A fi membru al NATO este o lovitură geopolitică uriașă pentru Suedia. Membrii alianței încercuiesc acum Marea Baltică (cu excepția intrării înguste către Sankt Petersburg, pe Golful Finlandei, și a enclavei rusești Kaliningrad). În plus față de faptul că îi pune viața grea Flotei Baltice a Rusiei, le oferă aliaților și capacitatea de a monitoriza conductele și cablurile critice sub suprafață.

Suedia este, de asemenea, o putere militară compactă. Cu o populație de doar 10 milioane și cu o cheltuială anul trecut de doar 1,54% din PIB pentru apărare, neutralitatea sa seculară a forțat țara să dezvolte un complex militar-industrial de clasă mondială.

Produc de la avioanele de vânătoare supersonice cu un singur motor Saab JAS 39 Gripen, la puștile fără recul Carl Gustav, armele antitanc de umăr AT4, submarinele din clasa Gotland și rachetele antinavă RBS15. Colaborează și cu alți producători militari, un exemplu fiind Stridsvagn 122, versiunea suedeză a tancului german Leopard 2.

Suedia a depus pentru prima dată cererea de aderare la NATO în mai 2022, împreună cu Finlanda, la doar trei luni după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. În timp ce Finlanda a aderat cu succes la alianță în mai puțin de un an, drumul Suediei către calitatea de membru a fost îndelungat și a întâmpinat opoziție semnificativă din partea Turciei și Ungariei.

În urma vizitei recente a prim-ministrului suedez Ulf Kirstersson la Budapesta și a unui acord prin care Ungaria urmează să achiziționeze patru avioane de vânătoare Gripen C suplimentare (și încă 10 ani de suport și logistică pentru flota sa existentă), parlamentul Ungariei a ratificat statutul de membru al Suediei în luna trecută.

Nordul Europei devine o cetate NATO

După cum a fost formulat de Neil Melvin de la Institutul de Cercetare al Serviciilor Unite Regale din Londra, decizia Suediei de a se alătura NATO „schimbă o poziție de neutralitate și non-aliniere militară care datează din perioada napoleonică … Aderarea Suediei la alianță alături de Finlanda, care a fost declanșată de decizia Moscovei de a invada Ucraina, face parte dintr-o transformare a Europei de Nord într-o cetate NATO.

Câteva cifre interesante

Potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS), bugetul de apărare al Suediei pentru anul 2023 a fost de 9,2 miliarde de dolari și 1,54% din PIB.

În 2014, membrii NATO au convenit să cheltuiască cel puțin 2% din PIB pentru apărare. În Europa, respectarea acestui obiectiv este variată, cu un nivel vizibil mai ridicat al cheltuielilor relative în țările mai apropiate de Rusia.

În anticiparea aderării la NATO, anul trecut Suedia a anunțat investiții în apărarea militară. Guvernul estimează că aceste cheltuieli crescute, combinate cu alte elemente de buget care cad sub definiția NATO a cheltuielilor de apărare, vor asigura ca Suedia să îndeplinească obiectivul de 2% în 2024.

Cheltuielile generale sub umbrela „apărare și măsuri de contingență” în bugetul guvernului central al Suediei demonstrează o investiție majoră în această zonă în următorii ani și o importanță relativă crescută în comparație cu alte domenii de cheltuieli guvernamentale.

Fenella McGerty, cercetător senior pentru economie de apărare la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Marea Britanie, a explicat unde se duc acești bani. Ea a declarat că creșterea propusă a cheltuielilor de apărare cu 31% anul acesta, până la 126 de miliarde de coroane (11,2 miliarde de euro), „înseamnă că Suedia va cheltui de două ori mai mult pentru apărare în acest an în comparație cu nivelurile din 2019. În timp ce toate liniile bugetare au primit o creștere, creșterea a fost mai evidentă în achizițiile de echipamente.” Ea a spus că cota de investiții a bugetului de apărare a crescut de la 28% în 2019 la 44% în acest an.

Cu toate că apărarea devine clar un obiectiv major la nivel intern, în ansamblul lucrurilor dimensiunea mică a Suediei înseamnă, în mod natural, că bugetul său de apărare este neînsemnat în comparație cu cel al membrilor mai mari ai NATO.

Estimările IISS ale bugetelor naționale de apărare ale membrilor NATO în 2023:

U.S. 905,46 miliarde USD

U.K. 73,49 miliarde USD

Franța 59,97 miliarde USD

Canada 24,19 miliarde USD

Germania 63,70 miliarde USD

Suedia 9,22 miliarde USD

Forța de muncă și puterea de foc

Dimensiunea Suediei înseamnă că nu sporește drastic numărul total de personal militar în țările NATO. Cu toate acestea, „Suedia aduce în mod deosebit la NATO un armament bine echipat, peste o sută de avioane de vânătoare avansate, o marină modernă … precum și o bază industrială de apărare tehnologic avansată„, a spus Neil Melvin de la Institutul Regal al Serviciilor Unite din Londra.

În ceea ce privește echipamentele, Suedia are aprovizionare variată. Orientată, ca doctrină militară, spre apărarea teritorială, țara a achiziționat artilerie și vehicule de luptă blindate, modernizând tancurile sale și integrând tot mai mult forța sa aeriană cu țările vecine.

Începând cu noiembrie 2023, IISS estimează că Suedia deține:

1.017 vehicule blindate de transport personal

266 artilerie

110 tancuri principale de luptă

99 aeronave capabile de luptă

4 submarine de atac cu propulsie convențională

Când sunt comparate stocurile de echipamente în țările NATO, numerele de aprovizionare ale Suediei tind să o plaseze în partea de sus a clasamentului. În unele cazuri, țara se clasează mult peste greutatea sa. De exemplu, Suedia are cel de-al cincilea cel mai mare număr de vehicule blindate de transport personal din NATO, mai mult decât țări mult mai mari precum Germania, Spania și Marea Britanie.

Stocurile estimate de echipamente ale țărilor NATO, cu Suedia evidențiată:

Vehicule blindate de transport personal:

S.U.A. 10.672

Turcia 7.163

Franța 2.619

Grecia 2.107

Suedia 1.017

Finlanda 995

Germania 985

Spania 924

Marea Britanie 905

România 743

Polonia 444

Italia 373

Ungaria 322

Potențial de export

În afara echipamentelor pe care Suedia le are în prezent la dispoziție, industria sa de apărare, orientată către export, poate satisface cele mai multe nevoi de echipament interne. În plus, „În cadrul NATO, vor avea acces la mult mai multe conversații/licitații/schimburi de informații, în special în ceea ce privește tehnologia foarte sensibilă la care anterior nu au fost admise, chiar dacă echipamentul lor a fost de standard NATO în design„, spune Tom Waldwyn, cercetător asociat pentru Achiziții de Apărare la IISS.

Institutul Internațional pentru Pace din Stockholm (SIPRI) a clasat Saab, producătorul suedez al avioanelor de luptă Gripen, ca fiind compania cu cel de-al 39-lea venit ca urmare a vânzărilor de armament din lume în 2022, iar CEO-ul companiei, Michael Johansson, a vorbit public despre beneficiile aderării la „cercul interior” al NATO din perspectiva industriei.

În decursul ultimului deceniu, Saab și BAE Systems Hägglands au fost implicate în mari tranzacții de armament la nivel mondial, comercializând diverse produse militare.

Prezența Suediei în NATO ne mai dă un pic de inimă. Bine ai venit, Suedia!

(adaptare Politico.eu)