Ce este boala ”cerbului zombi” și de ce se tem experții că ar putea fi transmisă la om

Publicat: 26 dec. 2023, 07:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Ce este boala ”cerbului zombi” și de ce se tem experții că ar putea fi transmisă la om
foto:Digi24

În ultimii ani, o boală infecțioasă mortală afectează cerbii și elanii din mai multe țări: SUA, Canada, dar și din Europa. Este vorba despre boala ”cerbului zombi”, oamenii de știință temându-se că s-ar putea răspândi la oameni.

Pentru prima dată un caz de boala cerbului zombie  a fost detectat în parcul național american Yellowstone. Potrivit cercetătorilor, cerbii zombii pot fi recunoscuți după atitudinea lor apatică și ”privirea goală”. Teama cea mare este ca boala să nu se propage la om.

Chronic Wasting Disease  (în engleză) – CWD este o boală infecțioasă, care afectează creierul și sistemul nervos central al cerbilor și elanilor. De mai mulți ani, vânătorii au fost martori ai comportamentului ciudat al animalelor afectate de această boală. Animalele sunt slăbite, devin apatice, încep să-și piardă echilibrul, salivează excesiv…  Dar mai ales, au o privire goală, de unde și denumirea de ”cerbi zombi”. Boala este fatală, neexistând tratament sau vaccin.

CWD s-a transformat într-o veritabilă epidemie și a fost depistată recent în parcul național Yellowstone din SUA. Aici trăiește cea mai mare populație de mamifere sălbatice din America de Nord.

O catastrofă care avansează lent

Thomas Roffe, medic veterinar, fost responsabil cu sănătatea animalelor pentru Fish&Wildlife Service, citat de ”7sur7”https://www.7sur7.be/ , spune că ”este o boală care are implicații ecologice enorme”.

Michael Osterholm, epidemiolog și director al Centrului de boli infecțioase al Universității Minnesota, califică CWD ”o catastrofă care avansează lent”.

”Avem de-a face cu o boală care în mod invariabil este fatală, incurabilă și extrem de contagioasă”, adăugă colegul său, doctorul Cory Anderson.

Odată ce boala a pătruns într-un habitat, este foarte dificilă asanarea. Germenii patogeni pot să supraviețuiască mulți ani, sunt rezistenți la dezinfectanți și pot supraviețui chiar la temperaturi de 600 de grade Celsius.

Această boală a fost depistată în SUA, dar și în Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Coreea de Sud.

Boala vacii nebune

Teama cea mare este ca boala ”cerbului zombi” să nu se transmită la alte mamifere sau păsări, dar mai cu seamă la om.

Doctorul Osterholm compară această boală debilitantă cronică cu boala vacii nebune, depistată inițial în 1986, în Marea Britanie.

Boala vacii nebune a fost transmisă la om și aproximativ 150 de persoane au murit din această cauză. ”Nimeni nu spune că așa se va întâmpla și acum, dar important este ca oamenii să fie pregătiți”, spune epidemiologul Cory Anderson.