Ce este quercitina, molecula care poate ucide coronavirusul: cât costă și unde se găsește

Publicat: 19 nov. 2020, 20:30, de Mădălina Bălăceanu, în ESENȚIAL , ? cititori
Ce este quercitina, molecula care poate ucide coronavirusul: cât costă și unde se găsește
Ce este quercitina, molecula din fructe și legume, care poate ucide coronavirusul

În plină pandemie de COVID-19, populația este îndemnată să consume cât mai multe fructe și legume, deoarece în componența multora dintre acestea se găsește Quercitina, o „molecula minune” care ar proteja organismul de infectarea.

Atunci când s-a aflat de apariția unei noi pandemii, oamenii au căutat tot felul de „leacuri” pentru a căpăta imunitate împotriva virusului SARS-CoV-2. Usturoi, lămâie, cătină sunt câteva dintre alimentele pe care internauții le considerau eficiente în lupta cu noul virus, conform postărilor de pe site-urile de socializare. Însă, până în prezent, nu a fost făcut public niciun studiu conform căruia aceste „tratamente” ar ajuta în combaterea coronavirusului, în schimb, oamenii de știință din diferite țări au descoperit „molecula minune” care ar proteja organismul de infectarea cu Covid-19. Este vorba de Quercitina, un compus care se regăsește în numeroase fructe, plante și legume.

Astfel, cercetătorii spanioli susțin că molecula naturală numită Quercitina, poate distruge noul coronavirus, funcționând ca un inhibitor al Sars-CoV-2. Mai exact, acest compus prezintă o acțiune destabilizatoare asupra 3Clpro, unul dintre proteinele cheie pentru multiplicarea agentului patogen. Așadar, conform unui studiu derulat de un grup de oameni de știință din Zaragoza si Madrid arată că quercitina, prin blocarea activității enzimatice a 3CLpro, este „letală” pentru Sars-CoV-2.

Ce este quercitina

Quercitina este un flavonol, o subcategorie a flavonoidelor. Ele reprezintă pigmenți din plante, cunoscuți drept fitonutrienti.

Această moleculă se regăsește în fructe, plante, legume și acționează ca un antioxidant, neutralizând acțiunea radicalilor liberi, adică acei compuși care pot distruge membranele celulare și AND-ul și au ca efect moartea celulelor. Datorită multiplelor proprietăți, acest compus are numeroase beneficii asupra organismului nostru.

Conform Centrului Național pentru Informații Biotehnologice a Statelor Unite, datorită proprietăților sale, Quercitina ajută la ameliorarea alergiilor, inflamațiilor, manifestărilor răcelii și a afecțiunilor cardiovasculare. De asemenea, studiul derulat de Instituto Aragonés de Ciencias de la Salud (IACS) din Zaragoza, arată că această moleculă poate fi considerată un bun candidat pentru dezvoltarea unui remediu eficient împotriva Covid-19.

Unde se găsește, cât costă și cum se utilizează quercitina

Corpul nu poate produce acest compus, însă Quercitina se regăsește din abundență în numeroase fructe, legume, plante și băuturi. Printre principalele alimente care conțin această moleculă se regăsesc fructele de bădure, merele, cireșele, ceapa roșie, broccoli, roșiile, ridichile și citricile.

De asemenea, vinul roșu și ceaiul negru conțin quercitina.

Quercitina poate fi folosită și sub formă de supliment, doza zilnică recomandată fiind de 500 mg, însă poate fi administrată și într-o cantitate de 1000 mg, de două ori pe zi, pe parcursul a 12 zile. Suplimentele se regăsescă sub formă de capsule sau tablete. Acest produs se găsește pe diferite site-uri, dar și în farmacii, iar prețul variază: 50 lei, 75 lei, 100 lei, 200 lei.

De precizat este faptul că doza zilnică necesară de quercitină poate varia în funcție de vârstă, sex sau istoricul medical, iar o „cură” cu acest supliment ar trebui ținută doar la recomandarea unui specialist.

Reacții adverse

Trebuie să fim atenți atunci când utilizăm quercitină, fiindcă ea este benefică pentru sănătatea organismului doar atunci când este administrată în mod corect. Chiar dacă este considerată ca fiind sigură și bine tolerată de organism, unele persoane pot avea anumite reacții adverse, dacă folosesc doze mai mari de 1000 mg pe zi, pe o perioadă îndelungată, cum ar fi dureri de cap, greață sau o senzație de furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor.

Citește și: