Ce pensie are Emil Constantinescu

Ce pensie are Emil Constantinescu ca fost președinte al României? Cu toate că s-a aflat un singur mandat la conducerea României, fostul președinte Emil Constantinescu câștigă astăzi o pensie de neignorat.

Emil Constantinescu câștigă lunar în jur de 13.000 de lei. În această sumă este inclusă o pensie lunară de 5.000 de lei pentru activitatea sa de profesor universitar şi rector al Universităţii Bucureşti, la care se adaugă indemnizaţia pentru mandatul de președinte al țării, adică 8.367 de lei lunar.

Ce pensie are Emil Constantinescu. Fostul președinte provine din mediul academic

Cu excepția actualului Președinte, Klaus Iohannis, Emil Constantinescu este singurul președinte anterior care a provenit din mediul academic.

În prezent fostul șef de stat Emil Constantinescu este președintele Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului. Acest institut a fost înființat în 2017 de Călin Popescu-Tăriceanu la propunerea lui…Emil Constantinescu!
Ca președinte al ISACCL, Emil Constantinescu primește un salariu de 16.640 de lei lunar, asimilat poziției de secretar de stat. Dar…

Din 2019, de când funcția de președinte al institutului a devenit sinonimă cu una de secretar de stat, Emil Constantinescu este obligat prin lege să-și depună declarația de avere.

Ultima declarație de avere a fost depusă, însă, în 2020. În 2021 și 2022, fostul președinte al României a ignorat această obligativitate legală, potrivit newsweek.ro.

Cine este Emil Constantinescu

Emil Constantinescu a fost președintele României în perioada 1996-2000.

Basarabean la origine, Emil Constantinescu s-a născut pe 19 noiembrie 1939, la Tighina, în Republica Moldova. Fostul șef al statului a venit pe lume la doar trei de la izbucnirea Celui De-al Doilea Război Mondial, în Europa, inițiat de invazia Germaniei în Polonia.

În decembrie 2000, după ce a părăsit Palatul Cotroceni, Emil Constantinescu și-a reluat îndatoririle universitare și demersurile pentru consolidarea rolului organizațiilor neguvernamentale ca președinte al Asociației pentru Educație Cetățenească, al Fundației Române pentru Democrație și președinte, fondator al Institutului pentru Cooperare Regională și Prevenirea Conflictelor.

Emil Constantinescu – membru în Board-ul directorilor Institutului Est Vest din New York

Din 2001, Constantinescu este membru fondator și membru în Comitetul director al Clubului Politic Balcanic; membru în Board-ul directorilor Institutului Est Vest din New York. De mai bine de șapte anifostul președinte al țării este și membru în Board-ul Internațional Nizami Ganjavi International Center, iar din 2014 este membru în Board of Directors al World University Consortium.

De asemenea, el afost invitat să facă parte din juriile care acordă importante premii internaționale: premiul european Coudenhove – Kalergi, Premiul Lech Walesa, Gdansk, Premiul Vaclav Havel pentru Disidență Creativă, Oslo Freedom Forum, Tesla Memorial Price, Global Round Table, Brusseles.

Funcțiile pe care le-a deținut de-a lungul timpului fostul edil sunt extrem de numeroase, căci Emil Constantinescu a devenit o figură reprezentativă pentru promovarea statului de drept, a educației și un promotor al păcii și economiei libere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...