Ce poate o mamă: și-a salvat fetița înfiată, donându-i o parte din ficat!

Publicat: 28 ian. 2024, 07:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Ce poate o mamă: și-a salvat fetița înfiată, donându-i o parte din ficat!
foto: StirileLPROTV

O poveste uluitoare: o fetiță înfiată este salvată de mama adoptivă, care i-a donat o parte din ficat, și de medicii de la Institutul Fundeni și Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, care au efectuat transplantul hepatic.

Fetița are trei ani și șapte luni și a fost adoptată. Anul trecut, a fost diagnosticată, la Timișoara, cu o tumoră malignă, care aproape îi luase în stăpânire tot ficatul. În cazul fetiței, cu hepatoblastom, soluția înseamna transplant. Și șansa a fost din nou mama adoptivă, care i-a donat o parte din ficat, salvându-și astfel fiica înfiată.

Și încă un amănunt, care i-a impresionat și pe medici: acestă mamă a înfiat-o pe fetiță, dar și pe frățiorul acesteia. Acum, cei doi copii au o mamă.

Această poveste uluitoare a fost relatată de prof. univ. dr. Vlad Brașoveanu, medic primar chirurgie generală, la Medika TV, cel care a coordonat echipa care a realizat transplantul hepatic.  

”Este munca mai multor echipe și mă refer aici la echipa de la Fundeni unde sunt implicați o serie de specialiști (…) și cadre medii și o coordonare între Spitalul Fundeni și Spitalul Grigore Alexandrescu, acel nou centru despre care povesteam altadată, care a fost înființat în urma cu un an, special pentru transplantul hepatic pediatric”, a precizat prof. univ. dr. Brașoveanu.

În legătură cu acest caz, conf. dr. Laura Bălănescu, coordonatorul Centrului de transplant hepatic de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din București, a spus:  ” A fost diagnosticata într-o clinică de la Timișoara, unde a primit tratamentul oncologic, unde i s-a stabilit diagnosticul. În clinica noastră, a venit în luna august, când am preluat-o noi. La început, s-a pus problema de o hepatotecmie, dar ficatul încă avea formațiuni tumorale, atât în lobul drept, cât și în lobul stâng, și acest lucru nu a fost posibil. Atunci am luat legătura cu domnul profesor Brașoveanu. Mama fetiței a spus că dorește să fie realizat acest transplant cu prelevare de ficat de la ea, și așa am ajuns în această etapă”.

Potrivit prof. univ. dr. Brașoveanu, de la începutul acestui an, au fost efectuate ”patru transplanturi hepatice de la donator cadaveric și două transplanturi de la donator viu, la două fetițe de trei ani și trei ani și jumătate”.