Ce se poate plăti cu cardul de energie, anunţul Guvernului

Publicat: 13 ian. 2023, 11:00, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Ce se poate plăti cu cardul de energie, anunţul Guvernului

Guvernul alocă, în acest an, un sprijin de 1.400 de lei din bani europeni pentru plata facturilor la energie pentru persoanele vulnerabile, prima tranşă în valoare de 700 lei urmând să fie distribuită în luna februarie, iar următoarea în septembrie.

Din această sumă se pot plăti o parte din cheltuielile cu energia, indiferent de natura acesteia: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire, informează Guvernul.

Cardul pentru energie va ajunge la aproximativ 2,8 milioane de gospodării vulnerabile, care vor fi ajutate astfel să treacă mai ușor peste această perioadă.

Condiţii pentru a primi cardul de energie

Venitul total lunar de la nivelul locuinţei (punctul de consum) se împarte la numărul celor din familie, iar suma rezultată trebuie să fie mai mică de 2.000 lei.

În cazul în care unul dintre membrii familiei realizează venituri mai mari de 2.000 lei, nu se pierde ajutorul dacă media la nivelul familiei este de sub 2.000 lei.

Cine primeşte cardul de energie

Lista persoanelor eligibile pentru a primi cardul de energie include următoarele categorii:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de ajutor doar o singură dată.

În cayul în care sunt mai mulți beneficiari într-o gospodărie/loc de consum, ajutorul se acordă per loc de consum, astfel că venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei.

Citeşte şi Cum se plătește factura la căldura de la bloc cu cardul de energie