CEO-ul European Broadcasting Union a trimis o scrisoare de susținere a TVR în cazul Bulai

Noel Curran, Directorul General al European Broadcasting Union – cea mai mare asociaţie a televiziunilor și radiourilor publice din lume, a transmis recent o scrisoare de susţinere pentru Televiziunea Română, în urma reacţiilor deputatului USR Ionuț Bulai, cu privire la programele televiziunii naționale.

În document, Directorul General EBU arată, potrivit TVR că independenţa editorială a seviciilor media publice este una dintre valorile de bază ale EBU, pe care Uniunea le promovează şi le susţine cu fermitate: „Independența Serviciului Public Media, și în special independența editorială, reprezintă una dintre valorile fundamentale ale EBU, așa cum fost adoptată în cadrul Adunării Generale EBU de la Strasbourg în anul 2012, iar EBU s-a angajat să o susțină cu fermitate“.

În acest sens, Directorul General EBU reiterează recomandările Consiliului Europei (CoE) Nr. R (96) 10 din cadrul Comitetului de Miniștri către Statele Membre pentru garantarea independenței serviciilor publice de radiodifuziune, care prevăd, în liniile directoare: „Cadrul legal care reglementează organizațiile de radiodifuziune pentru serviciile publice ar trebui să stipuleze în mod clar independența editorială și autonomia instituțională, în special în domenii precum: (…) realizarea și producția de programe”.

„Îi aducem la cunoștință programele

Scrisoarea a fost menționată recent de TVR, în cadrul unui comunicat în care se face referire la afirmațiile din ultima vreme ale deputatului USR Ionuț Bulai la adresa postului public de televiziune.

Atacurile domnului Bulai la adresa TVR dovedesc, constant, necunoașterea Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTv şi a SRR, act normativ care poate fi consultat chiar pe siteul televiziunii publice și a principiilor care guvernează activitatea acestor instituții.

În ceea ce privește pretinsa absență a programelor SRTv de tip reportaj şi anchetă, invocată de domnul deputat Bulai, îi aducem la cunoștință programele canalelor Televiziunii Române, despre care în mod evident nu are știință și care pot fi consultate pe site-ul instituției. Acestea includ cunoscute emisiuni de anchetă din grilele TVR, producții premiate intern şi internaţional, precum „Dosar România”, „Dispăruţi fără urmă”, „Anchetele comisarului Antonescu”, „Adevăruri despre trecut”, „Decembrie Roșu”, „Moștenirea clandestină” sau reportajele difuzate în cadrul Telejurnalelor”, precizează TVR în comunicat.

În speranţa că am reuşit să aducem clarificările necesare, vă aducem la cunoştinţă că, pentru a preîntâmpina diseminarea unor informaţii false în spaţiul public, vă stăm la dispoziţie cu orice informaţie sau explicaţie solicitată”, se arată într-un comunicat transmis de televiziunea publică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...