Chirițoiu, reales în conducerea ACER! De ce nu pleacă de la șefia Consiliului Concurenței

Publicat: 07 ian. 2024, 18:19, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Chirițoiu, reales în conducerea ACER! De ce nu pleacă de la șefia Consiliului Concurenței
Bogdan Chiritoiu

Mandatul președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, în Consiliul de Administrație al Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), a fost reînnoit.

Bogdan Chirițoiu a confirmat că a fost reales în conducerea ACER. „Da, mandatul meu de membru în Consiliul de Administrație al ACER a fost reînnoit, astfel că voi continua activitatea în cadrul forului european pentru încă patru ani. Candidatura mea a fost propunerea României și a fost susținută de alte opt state membre. Așa cum am mai spus, prezența României în conducerea ACER influențează atât cadrul de reglementare, prin dezvoltarea instrumentelor de tranzacționare existente la nivel național, cât și dezvoltarea coordonată a interconectărilor la nivel regional. De asemenea, conduce la o creștere a calității investigațiilor derulate de Consiliul Concurenței sau Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei prin intensificarea colaborării agenției cu autoritățile române implicate în sectorul energetic. Acest lucru va permite o supraveghere mai atentă a piețelor naționale de energie electrică și de gaze naturale în beneficiul consumatorilor”, a declarat Bogdan Chirițoiu pentru Agerpres.

El a evidențiat că mandatul anterior, început în 2020, a fost dificil, cu rolul agenției devenind tot mai important în contextul crizei energetice cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.

De ce nu a plecat sau nu pleacă Chirițioiu din funcția de la Consiliul Concurenței? Am mai avut un caz similar în urmă cu aproape 10 ani. Ministrul delegat al Energiei de atunci, Răzvan Nicolescu, a fost ales șef al Consiliului de Administrație al ACER. Nu și-a dat demisia pentru că rolul său nu presupunea decât deplasarea o dată la câteva luni la Ljubljana, unde se află sediul ACER, ceea ce nu împiedica foarte mult activitatea din România. Chirițoiu a primit un nou mandat la Consiliul Concurenței în 2021, pentru cinci ani.

Chirițoiu a explicat că ACER a evoluat bine în acel context tumultuos, primind resurse suplimentare pentru misiunea sa cheie de supraveghere a tranzacțiilor pe piețele de electricitate și gaze.

În ceea ce privește prioritățile pentru următorii patru ani, președintele Consiliului Concurenței a subliniat necesitatea concentrării pe implementarea regulamentului de protecție a UE împotriva manipulării pieței angro de energie, cu accent pe sprijinirea agențiilor naționale în investigații și facilitarea tranzacțiilor transfrontaliere.

„Vom continua să depunem eforturi pentru buna funcționare și integrare a pieței interne de energie electrică, pentru că generează prețuri bune, securizează aprovizionarea cu energie și ajută la realizarea tranziției verzi. De asemenea, trebuie să rămânem pregătiți pentru noi sarcini legate de consolidarea pieței europene de energie. ACER a primit recent sarcina de a calcula prețul gazului peste care este declanșat mecanismul de intervenție al Uniunii Europene. Sunt sigur că vor urma și alte sarcini care vor deveni prioritare, iar în paralel cu acestea menționez și o prioritate personală, și anume dezvoltarea relațiilor cu autoritățile de reglementate din Republica Moldova și Ucraina încă din perioada negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Întrucât România are experiența recentă de aderare la blocul comunitar, cred că, împreună cu ceilalți colegi, putem să oferim sfaturi valoroase țărilor candidate în acest proces”, a concluzionat Chirițoiu.

Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) este o instituție europeană care contribuie la garantarea bunei funcționări a pieței europene unice a gazului și electricității. ACER sprijină autoritățile naționale de reglementare în îndeplinirea funcției de reglementare la nivel european și, dacă este cazul, coordonează activitatea acestora.