Cine este Dumitru Pop Tincu, meșterul crucilor din Cimitirul Vesel care a murit

Publicat: 15 dec. 2022, 16:00, de Mariana Olteanu, în ESENȚIAL , ? cititori
Cine este Dumitru Pop Tincu, meșterul crucilor din Cimitirul Vesel care a murit

Dumitru Pop Tincu, meșterul crucilor din Cimitirul Vesel din Săpânţa, a murit la 67 de ani răpuns de o boală grea. Meșterul era considerat Tezaur Uman Viu și a fost ucenicul lui Stan Ion Pătraș, cel care a fondat cimitirul Vesel din Săpânța.

Vestea morții lui Dumitru Pop Tincu a fost făcută de Teofil Ivanciuc, susţinător al turismului rural din judeţul Maramureș.

„Azi ne-a părăsit, după o grea suferinţă, marele meşter Dumitru Pop Tincu din Săpânţa (25 august 1955-15 decembrie 2022), crucer, sculptor, pictor şi poet, Tezaur Uman Viu, Ambasador al Turismului Maramureşean, membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România, cel mai cunoscut şi mediatizat creator popular maramureşean, cu nenumărate apariţii media începând de la New York Times la BBC, cu expoziţii de la Tel Aviv la Varşovia, cu lucrări din Tokyo până la Paris…Albastrul de Săpânţa este, acum, mai întunecat, mai trist (…) Rămas bun, maestre!” a scris Teofil Ivanciuc, într-o postare pe pagina sa de socializare.

La doar câteva ore de la cumplita veste, mesajele de condeleațe au curs pe facebook.

De azi mă vei privi de sus …” a scris fiica acestuia pe

”Condoleanțe Nicoleta. Tatăl tău a fost un om extraordinar. Munca lui va rămâne sculptată pentru întodeauna. Odihnă veșnica domnul Dumitru Pop Tincu

”Maramureșul este mai sărac de Crăciun …Un alt ”Tezaur Uman Viu” a plecat dintre noi, maestrul Dumitru Pop Tincu, cel care o viață a dat culoare și veselie Cimitirului din Săpânța, cel care a fost continuatorul creatorului Stan Ioan Pătraș. Acum cei doi vor sculpta acolo sus, sus în Cimitirul Vesel al Sufletelor …Dumnezeu să îl Odihnească în Pace și condoleanțe familiei greu încercate!”

”Dumnezeu să îl ierte și să-l odihnească în pace”, au mai scris apropiații.

Dumitru Pop Tincu, ucenicul celui care a înființat Cimitrul Vesel

La vârsta de 9 ani, Dumitru Pop Tincu și-a început ucenicia și din 1977, a putut scrie de unul singur poveştile semenilor lui.

„El a continuat opera lui Stan Ioan Pătraş din 1977. Era doar un copil când i-a devenit ucenic artistului, iar când a murit Stan Ioan Pătraş, elevul de atunci avea doar 14 ani. În tot acest timp, a învăţat meşteşugul de la Stan Pătraş. Stan Pătraş pornea, iar Dumitru Pop Tincu continua lucrarea. Versurile, tot de la mentorul său le-a învăţat. Şi a fost numit continuatorul său. Stan Pătraş i-a descoperit potenţialul. În realizarea crucilor s-a inspirat din viaţa de zi cu zi a oamenilor, din trăirile şi experienţele lor. Ele reflectă practic întreaga viaţă a celor plecaţi la cele sfinte. „, a mai precizat cercetătorul Centrului Culturii Tradiţionale Maramureş.

Cimitirul a fost înființat de mentorul său Stan Ioan Pătraș, iar Dumitru Pop Tincu este cel care a dus mai departe munca.

“Este singurul cimitir din lume, unde se zice că se râde despre moarte. Dacii întâmpinau moartea cu râsul şi naşterea cu plânsul. Deci, fiindcă, cel ce moare merge în rai şi cel ce se naşte va fi asuprit.”, declara el pentru Observator.

Meșterul popular declarat Tezaur Uman Viu în anul 2021

„Cimitirul Vesel din Săpânţa, unul din locurile cele mai cunoscute în toată lumea care vorbesc despre tradiţia şi cultura românească, atrage an de an mii de turişti. Este singurul loc din lume în care moartea este luată în râs. Dumitru Pop Tincu a fost cel care a dus mai departe ceea ce a început acolo Stan Ioan Pătraş, iniţiatorul epitafurilor vesele de pe crucile din cimitir. Crucile din Cimitirul Vesel reprezintă valori care pot fi puse alături de oricare din marile creaţii şi capodopere, o mărturie a unui neam dăruit de Dumnezeu cu mult har, a unui neam cu adevărată vocaţie de creator”, a spus Corina Isabella Csiszar, de la Centrul Culturii Tradiţionale Maramureş.