Cinică și jignitoare, așa consideră Bulgaria respingerea aderării sale la Schengen

Bulgarii iau atitudine față de refuzul unor parteneri din UE de a-i accepta în spaţiul Schengen. Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinică poziția unor state membre UE vizavi de țara sa, în timp ce ministrul bulgar de interne a respins acuzaţiile „jignitoare” ale Austriei şi Olandei care susțin că Bulgaria nu ia suficiente măsuri pentru a stăvili valul de migranţi ilegali, potrivit Agerpres.

„În locul solidarităţii europene, Bulgaria primeşte cinism”, a scris preşedintele Radev pe conturile sale de Facebook şi Twitter.

Guvernul olandez a anunțat vineri că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar va bloca aderarea Bulgariei. Motivația este faptul că „există, teoretic, riscul iniţierii unui flux migrator printr-o ţară” anume.

Păreea lui este împărtăşită şi de cancelarul austriac Karl Nehammer, care a declarat sâmbătă presei la Viena că Austria „nu îşi dă consimţământul pentru extinderea spaţiului Schengen către România şi Bulgaria”, acceptând doar aderarea Croaţiei.

Majoritatea celor aproximativ 75.000 de migranţi ilegali care au intrat anul acesta în Austria fără să fi fost înregistraţi anterior într-o altă ţară din UE au trecut prin Bulgaria sau România, ţări aflate la frontiera externă a UE, a declarat anterior cancelarul austriac.

Eforturile noastre nu merită jigniri, spune ministrul bulgar de interne

Ministrul bulgar de interne Ivan Demerdjiev respinge acuzaţiile olandezilor și austriecilor, pe care le consideră drept o insultă la adresa bulgarilor.

„Forţele de securitate bulgare protejează zi de zi cu corpurile lor liniştea tuturor cetăţenilor europeni, inclusiv a olandezilor, la frontiera externă cea mai dificilă din UE, în pofida creşterii presiunii migratorii, care este de patru ori mai mare faţă de anul trecut”, a declarat ministrul bulgar într-un comunicat.

„În loc să acţioneze cu solidaritate europeană, ei ne ignoră şi ne discriminează”, a precizat oficialul bulgar, amintind şi de recenta ucidere a trei poliţişti bulgari într-un incident la frontiera turcă.

„Eforturile noastre nu merită să fie ignorate! Eforturile nu merită jigniri! Am reuşit să reducem la minimum migraţia secundară către Europa Centrală şi Occidentală, plătind un preţ greu”, a spus ministrul bulgar de interne.

Comisia Europeană a recomandat acceptarea în bloc a Bulgariei, Croaţiei şi României ca noi membre ale spaţiului Schengen, dar decizia necesită acordul unanim al ţărilor membre, care sunt aşteptate să se pronunţe la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie.

Citește și Austria condiționează aderarea României la Schengen de revenirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la Palatul Victoria

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Ce baroni locali PSD ar dispărea după reforma Ciolacu

Reforma propusă de liderul PSD, Marcel Ciolacu, a stârnit discuții aprinse în rândul baronilor locali ai PSD. Vezi lista celor 20 de baroni locali...