CNAS nu mai are cu ce să compenseze medicamentele. Rafila a cerut bani mai mulți

Publicat: 25 ian. 2024, 20:25, de Cristian Matache, în SOCIAL , ? cititori
CNAS nu mai are cu ce să compenseze medicamentele. Rafila a cerut bani mai mulți

Guvernul a aprobat un memorandum cu tema: Majorarea limitei aprobate pe luna ianuarie 2024 atât a creditelor de angajament cât și a creditelor bugetare, și care vizează CNAS.

Ministerul Sănătății a solicitat Guvernului României majorarea limitei creditelor bugetare și de angajament aprobate pentru luna ianuarie 2024 cu suma de 62.000 mii lei, beneficiară fiind Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

În memorandumul transmis Guvernului și adoptat în ședința de azi, 25 ianuarie, Ministerul Sănătății a precizat că, din limita de 422.000 mii lei aprobată la Titlul 51 „Transferuri între unități ale administrației publice”, au fost achitate până la această dată drepturile de personal aferente lunii decembrie 2023, în sumă de 255.614 mii lei.

De asemenea, au mai fost deschise fonduri pentru acțiunile prioritare derulate de unitățile sanitare din subordinea ministerului în suma de 28.298 mii lei și fonduri pentru derularea programelor naționale de sănătate în suma de 8.237 mii lei.

Astfel, rezultatul disponibil din limită neutilizat este de 129.851 mii lei.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a solicitat pe luna ianuarie suma de 191.839 mii lei pentru decontarea din bugetul de stat a centrelor de permanentă, a medicamentelor imunologice, medicamentelor compensate în cuantum de 40%, a medicamentelor cost volum compensate, indemnizației pentru încadrarea în unități sanitare publice a medicilor și pentru decontarea alocației de hrană din unitățile sanitare publice.

Această sumă depășește limita la Titlul 51 „Transferuri între unități ale administrației publice” cu suma de 62.000 mii lei.

Astfel, Ministerul Sănătății a cerut Guvernului României majorarea limitei pe luna ianuarie 2024 cu suma de 62.000 mii lei atât a creditelor bugetare, cât și a creditelor de angajament pentru transferul sumelor către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Această majorare este necesară pentru a asigura decontarea serviciilor medicale precizate mai sus, nedecontarea acestora putând genera consecințe negative asupra sistemului de sănătate.