CNIR, „fantoma„ lui Cătălin Urtoi care toacă banii Ministerului Transporturilor

Publicat: 24 ian. 2024, 07:35, de Ion Teleanu, în Dezvăluiri , ? cititori
CNIR, „fantoma„ lui Cătălin Urtoi care toacă banii Ministerului Transporturilor

O companiei înființată în 2016 care se dorea vitală pentru Ministerul Transporturilor, abia anul trecut a început să „miște” câteva ceva, dar în schimb are un bord administrativ format din șapte persoane și un director general impus de ministrul Sorin Grindeanu, care cerea scoaterea PSD în afara Legii.

Compania Națională de Investiții Rutiere S.A. – C.N.I.R, înființată în 2016 sub tutela Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, parcurge în prezent etapele procesului de operaționalizare, în conformitate cu prevederile legale, precum și cu cerințele Jalonului 78 din PNRR. „În mod specific, C.N.A.I.R. își va păstra atribuțiile actuale în ce privește întreținerea drumurilor și investițiile existente, atât la nivel de proiecte majore, cât și minore. Va exista o perioadă de tranziție de 3 ani în care C.N.A.I.R. și C.N.I.R. vor derula în paralel proiecte de investiții, până la operaționalizarea completă a C.N.I.R. și toate proiectele majore de investiții vor fi în administrarea C.N.I.R. .“, se prevede în jalonul PNRR.

Eu, Cătălin Urtoi, cetățean liber al Europei, cer Procurorului General al României să ceară oficial scoaterea în afara legii a PSD”

Pe zi ce trece se constată că operaționalizarea CNIR rămâne în continuare o mare cacealma, adică o „acțiune bifată” de a tăia frunză la câini doar pentru a se încasa tranșa a doua din PNNR. Mai mult, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a impus în fruntea CNIR un oengist din Iași, Cătălin Urtoi, care prin 2020 spunea: „Eu, Cătălin Urtoi, cetățean liber al Europei, cer Procurorului General al României să ceară oficial scoaterea în afara legii a PSD” (Sorin Grindeanu consiliat de cameleonul ieșean Cătălin Urtoi).

Acum, activistul anti PSD, Cătălin Urtoi, braț la braț cu PSD, a fost recompensat cu funcția de director general al CNIR, cu un salariu brut de 25.000 lei, adică în jur de 3000 euro pe lună net. Dar, ca treaba la CNIR să meargă „unsă”, s-a mai numit, pe patru ani, și un consiliu de administrație format din șapte persoane, din care doar vreo două au treabă cu drumurile, restul doar cu încasatul indemnizației lunare de 8.300 de lei brut, adică vreo 1.000 de euro net. Începând cu data de 14.02.2023, consiliul are următoarea componență:Marius-Sorin Bota-președinte, Mariana Ioniță, Cosmin Petrescu, Adrian Foghiș, Cătălin Urtoi, Ștefan Ioniță și Bogdan Pascu-membrii.

59 de șefi la 400 de angajați

Numai că analiza diagnostic operațională efectuată la CNIR, și aflată în posesia noastră, scoate în evidență amatorismul managerial al directorului general Cătălin, Urtoi dar și modul la vedere de tăiat frunză la câini.

Deși CNIR a fost înființat în anul 2016, nu a desfășurat nicio activitate până în acest an. Acest fapt este reliefat de mai multe elemente cum ar fi: vechimea personalului în instituție, numărul insuficient de personal, depășirea termenelor asumate în aprilie 2023 în Nota privind aprobarea structurii organizatorice și a statului de funcții a CNIR (69/24.04.2023).

O altă constatare se referă la supradimensionarea organigramei relativ la tipologia de activități desfășurate. Astfel, există 59 de funcții de conducere la o schemă totală de personal de 400 de angajați, respectiv 13,75%. În plus, anumite activități sunt supradimensionate rapotat la volumul de muncă care ar putea exista. De asemenea, s-a constatat că „la nivelul CNIR, nu există pentru moment o strategie de perfecționare profesională a angajaților” și nici „proceduri de evaluare a performanțelor sau de îmbunătățire a acestora”.

„La nivelul CNIR nu există un document programatic care să indice obiectivele anuale”

În prezent, la nivelul CNIR nu există „un document programatic care să indice obiectivele anuale” și niciun „sistem electronic de gestionare a documentelor”. Și aceasta este rezultatul, printre altele, „a faptului că nu există o schemă de personal completă” și că „nu există un sistem de gestionare a riscurilor”.

Compania deține la ora actuală 6 calculatoare și o aplicație pentru activitatea de contabilitate iar „din cauza faptului că nu a fost operaționalizată până în anul 2023 ea nu deține alte bunuri tehnologice”. Totodată, în analiză se menționează că, în prezent, „compania deține un sediu în București în suprafață de 48 mp” și „din cauza faptului că nu a fost operaționalizată până în anul 2023 ea nu deține alte bunuri în patrimoniu”.

Mai trebuie precizat că numărul total de posturi la nivelul CNIR conform organigramei este de 400, din care „ocupate sunt 10”, iar compania „nu are un plan de administrare”.

Punctele slabe și amenințările CNIR

În analiza CNIR deținută de PUTEREA sunt menționate următoarele puncte slabe:

-lipsă sistem de monitorizare/evaluare performanțe angajați

-resurse umane insuficiente

-resurse economice și financiare insuficiente

-dotări materiale/tehnologice insuficiente

-participare slabă la cursuri de perfecționare profesională

-alocare insufiecientă de resurse pentru formare

-lipsă procese operaționale insuficient procedurate

-lipsă transparență în organizarea și publicare rezultatelor sondajelor/altor metode privind gradul de satisfacție al angajaților.

De asemenea, în analiză sunt menționate și principalele două amenințări de la CNIR, și anume „buget limită având impact în desfășurarea activității companiei” și „dependența de politic și de resursele financiare alocate”.

Dar, cu toate aceste „performanțe” uluitoare, oengistul Cătălin Urtoi vrea un mandat de patru la șefia CNIR că, deh, se trăiește bine pe bani publici.