Codruța Kovesi a rămas, în continuare, cu ochii pe România!

Publicat: 17 apr. 2024, 20:21, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Codruța Kovesi a rămas, în continuare, cu ochii pe România!
Codruța Kovesi e cu ochii pe România

Codruța Kovesi a arătat și astăzi că, deși este șefa Parchetului European (EPPO), privește, în continuare, atent, spre România. Procurorii din subordinea sa au efectuat astăzi opt percheziții în județul Galați.

Procurorii din cadrul biroului din România al EPPO, aflat în subordinea Codruței Kovesi, au descins astăzi la opt adrese din județul Galați. Ei investighează o fraudă de 1,7 milioane de euro, din fonduri europene. Este vorba despre realizarea unor instalații de irigații, care urmau să fie construite cu banii de la UE.

„În discuție este o fermă care a obținut finanțare pentru două proiecte de modernizare a sistemelor de irigare, în valoare de 1,7 milioane de euro (8,6 milioane de lei). Potrivit anchetei, procedura de achiziție publică pentru selectarea unei firme care să execute proiectele a fost manipulată, pentru a beneficia de o firmă prestabilită, deținută de mama unuia dintre membrii cooperativei”, transmite EPPO.

Reprezentanții legali ai cooperativei și ai societății selectate au depus documente false, care atestă că beneficiarul fondurilor nu se afla în conflict de interese cu societatea care i s-a atribuit contractul, inducând astfel în eroare Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) a României, au detaliat procurorii europeni.

„Această anchetă a mobilizat zeci de polițiști din Structura de Sprijin a procurorilor europeni delegați în România, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Galați. ) și Inspectoratul Județean de Jandarmerie Galați (Inspectoratul Județean de Jandarmi ‘Dunărea de Jos’ Galați)”, au mai arătat anchetatorii.

După descinderi, mai multe persoane au fost duse la Parchetul General Iași, unde li s-a adus la cunoștiință statutul lor de suspecți și au avut loc audieri preliminare.

Pentru a se asigura că prejudiciul adus bugetului UE și orice cheltuieli judiciare prilejuite de investigații vor fi recuperate, EPPO a pus sechestru asigurator pei șase loturi de teren (în valoare de aproximativ 500 000 EUR) și a înghețat conturile bancare deținute de suspecți.

Parchetul European (EPPO) este însărcinat cu investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.