Comportamentul pieței muncii pe pandemie este neașteptat

În prima jumătate a lunii septembrie au apărut mai mult de 14.000 de oferte de joburi pe piața muncii, numărul fiind în creștere.

Nivelul este aproape egal cu cel din septembrie 2019, atunci când companiile se luptau pentru atragerea candidaților. ”Luna septembrie și, în general, lunile de toamnă sunt, în mod tradițional, cele mai efervescente, în termeni de recrutare. Ne așteptam, deci, să observăm o creștere în numărul de joburi, însă nu atât de mare”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România. El adaugă că s-au depășit chiar și lunile ianuarie și februarie, când nimeni nu anticipa extinderea pandemiei, iar companiile își mențineau ritmul de angajări masive.

Deși începe să se restrângă decalajul dintre numărul de joburi disponibile și numărul de aplicări, încă există disproporție destul de mare între cele două. Cu toate acestea, începutul de lună a marcat o deblocare pe care o aștepta toată piața și în special candidații, potrivit aceleiași surse.

Cele mai multe joburi postate în luna septembrie au fost în Vânzări

Cele mai multe joburi postate în luna septembrie au fost în Vânzări (peste 4.000 de noi locuri de muncă), următoarele cele mai active domenii fiind Transport / Distribuție și Administrativ/Logistică. Peste 1.600 de poziții noi s-au deschis în sectorul Medicină și aproximativ 1.500 în Call center-e. În ceea ce privește orașele în care s-au făcut cele mai multe recrutări, Capitala se află, ca de obicei pe primul loc, la o distanță apreciabilă de alte orașe mari precum Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Constanța, Iași sau Sibiu.

Și în ceea ce privește aplicările primele două săptămâni din septembrie se dovedesc a fi cele mai bune din ultimul an, cu 610.000 de aplicări venite din partea celor care vor să se angajeze. Comportamentul pieței muncii pe pandemie este însă neașteptat și din alt punct de vedere: ”Avem acum de-a face cu o piață a angajatorilor, motiv pentru care durează poate și de două ori mai mult decât înainte să îți găsești un job”, subliniază Bogdan Badea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Cine este preotul mare mason, cu o avere uriașă, care conduce...

Prezența preoților, în special a celor cu funcții mari în Biserica Ortodoxă Română, în rândurile masoneriei este arhicunoscută, dar Patriarhia Română a negat că...