Copiii de azi trăiesc vremuri mai grele decât bunicii lor! Caniculele și inundațiile și-au spus cuvântul

Publicat: 28 sept. 2021, 07:30, de Laura Macovei, în ACTUALITATE , ? cititori
Copiii de azi trăiesc vremuri mai grele decât bunicii lor! Caniculele și inundațiile și-au spus cuvântul

Copiii din întreaga lume vor traversa perioade mult mai dificile decât bunicii lor, în ceea ce privește schimbările climatice, informează Thomson Reuters Foundation.

Copiii vor suferi, în medie, de şapte ori mai multe valuri de căldură şi de aproape trei ori mai multe secete, inundaţii şi pierderi de recolte din cauza schimbărilor climatice cu accelerare rapidă, se arată într-un raport al organizaţiei Save the Children (Salvaţi Copiii).

Oamenii suferă, nu ar trebui să închidem ochii… Schimbările climatice reprezintă cea mai mare criză din această epocă”, a declarat Anuska, în vârstă de 15 ani, care şi-a povestit experienţa referitoare la înmulţirea valurilor de căldură, a ploilor intense şi a pierderilor de recolte în ţara ei, Nepal.

Sunt îngrijorată de schimbările climatice, de viitorul meu. Ne va fi aproape imposibil să supravieţuim”, a adăugat aceasta.

Criza climatică, inamicul numărul 1 al copiilor

Cercetarea, o colaborare între Save the Children şi climatologi de la Vrije Universiteit Brussel din Belgia, a evaluat expunerea pe întreg parcursul vieţii la o gamă de evenimente climatice extreme a copiilor născuţi în 2020 în comparaţie cu cei născuţi în 1960.

Publicat în revista Science, studiul se bazează pe angajamentele de reducere a emisiilor luate în contextul Acordului climatic de la Paris din 2015, estimând că temperaturile globale vor creşte cu 2,6 – 3,1 grade Celsius peste valorile din perioada preindustrială. Acest lucru ar avea un „impact inacceptabil asupra copiilor”, a indicat Save the Children.

Criza climatică este în esenţă o criză a drepturilor copilului”, a declarat Inger Ashing, director executiv al Save the Children.

Experţii din domeniul climei ai ONU au avertizat în luna august că încălzirea globală este periculos de aproape de a scăpa de sub control şi va provoca perturbarea climei la nivel mondial în deceniile care vor urma.