Cresc „amenzile” pentru parlamentarii care lipsesc nemotivat din plen

Parlamentarii care lipsesc nemotivat din plen sau din ședințele comisiilor din care fac parte sunt amendați cu 100 de lei. Aceste sancțiuni ar putea însă să crească.

Deputații și senatorii au obligația de a participa la toate ședințele dintr-o sesiune parlamentară. În cazul în care un parlamentar lipsește nemotivat acesta este sancționat cu 1% din indemnizație.

Conform Digi24, printre parlamentarii care s-au remarcat pentru că „au chiulit” de la serviciu se numără fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu, fostul premier Victor Ponta, dar și Sebastian Ghiță sau Crin Antonescu.

„Comparând cu modele din alte state, am găsit că e nevoie de o sancțiune de 10 ori mai mare, de 10 la sută din indemnizație. Sunt, sau în sumă fixă sau procentuale, dar oricum un procent care se simte din partea celui care absentează, nu o chestie simbolică.”, a spus Sebastian Burduja, deputat PNL. 

Deputații primesc în fiecare lună o indemnizație cuprinsă între 11.000 și 14.000 de lei. La Senat, suma pornește de la aproape 11.000 și depășește 13.000 de lei. Cea mai mare indemnizație este cea a președinților.

Câștigurile parlamentarilor de la Camera Deputaților: între 10.951 și 13.993 de lei. Câștigurile parlamentarilor de la Senat: între 10.951 de lei și 13.114 lei

Parlamentarilor le este permis să lipsească doar pe motiv de boală sau deplasări legate de activitatea parlamentară.

Propunerea legislativă care majorează amenzile pentru absențe urmează să fie dezbătută și adoptată de Camera Deputaților și Senat.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...