Cum poate România să atragă foarte deștept 1,2 miliarde de euro din PNRR

Publicat: 01 nov. 2023, 16:00, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Cum poate România să atragă foarte deștept 1,2 miliarde de euro din PNRR

Până la sfârșitul lunii septembrie 2024, vor trebui instalate cel puţin 250 de Centre de colectare cu aport voluntar (CAV), urmând ca, până la sfârşitul lunii iunie 2026, să fie înființate și operaționale, în total, 565 de astfel de centre.

România are la dispoziția 1,2 miliarde de euro de euro pentru construirea a 565 centre de colectare cu aport voluntar (CAV) în toată țara. ”Sunt localități în România care au deja finanțate astfel de centre de colectare cu aport voluntar pentru toate acele fracții, care nu sunt, de regulă, acoperite de salubrist, fie că discutăm despre deșeuri voluminoase, sau deșeuri din construcții. Prin PNRR, din cele 1.2 miliarde de euro ce urmează să le investim, finanțăm și astfel de centre de colectare cu aport voluntar. Vor fi, în România, 565 de centre. Aproape fiecare comună din România va avea un astfel de centru. În acest moment, licitația este trimisă la SEAP și la anul vom avea 256 din cele 565, la fel cum există 15 aglomerări urbane mari. Aceste centre de colectare cu aport voluntar sunt construcții în toată regula, sunt suprafețe mari, jumătate dintre ele vor fi gata la anul. Acesta este termenul asumat prin PNRR și restul până la finele anului 2026, când vom termina ultima investiție din PNRR”, a declarat recent ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Dintre acestea, minimum 250 trebuie să fie gata în următorul an, până în septembrie 2024. Acestea vor fi locuri unde ar urma să fie colectate deşeurile menajere care nu pot fi colectate în sistem „door-to-door“, adică direct de la cetăţean, şi fluxurile speciale de deşeuri.

Centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deşeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem door-to-door

„În conformitate cu Planurile Judeţene de Gestionare a De­şeurilor (PJGD) / Planul Municipal de Gestionare a Deşeurilor pentru Bucureşti, centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deşeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem door-to-door, respectiv deşeuri reciclabile şi biodeşeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum şi fluxurile speciale de deşeuri – deşeuri volu­minoase, deşeuri de echipamente electrice şi electro­nice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri din construcţii şi demolări“, se arată în PNRR.

Centrele vor deservi comunităţi de până la 50.000 de locuitori şi vor fi amplasate la limita sau în afara unităţilor administrativ-teritoriale, urmând să preia, aşadar, deşeurile pe care nu le ridică firmele de salubritate.

„Un centru tipic de colectare prin aport voluntar poate fi compus din următoarele elemente: platformă, containere, utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale care nu necesită montaj (încărcător frontal multifuncţional, com­postor electric, ca­mion cu hook lift pentru transport containere, tocător deşeuri verzi, presă de balotat deşeuri reciclabile etc), spaţii administrative, utilităţi.“

Pe lângă aceste CAV-uri, ar urma să fie create şi centrele integrate de aport voluntar, de dimensiuni mai mari, localizate în apropierea a 15 aglomerări urbane mari, deservind cele mai populate regiuni: Bucureşti (partea de nord) şi regiunea afiliată Ilfov, Bucureşti (partea de sud) şi regiunea afiliată Ilfov, Constanţa, Galaţi şi Brăila, Iaşi, Bacău, Craiova, Ploieşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Baia Mare, Târgu-Mureş, Buzău.

Cum vor arăta centrele de colectare cu aport voluntar

1. Centre de colectare cu aport voluntar (CAV) medii și mici

Beneficiarii eligibili pot fi unitățile administrativ–teritoriale, asociațiile de dezvoltare intercomunitară (ADI-uri), dar și alte asocieri de UAT-uri:

  • Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT) (inclusiv subdiviziunile/ sectoarele acestora), organizate la nivel de municipiu, oraș, comună și județ și asocieri ale acestora (ADI);
  • Alte Asocieri de UAT-uri constituite pentru aplicarea la Planul Național de Redresare și Reziliență precum și în scopul dezvoltării, modernizării și completării sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de municipii/orașe/comune care dețin infrastructura necesară prestării serviciului public de gestionare a deșeurilor.

Alocarea financiară acordată prin PNRR pentru lucrările destinate înființării de centre de colectare cu aport voluntar mici și medii este de 587.860.000 Euro, din care 135.660.000 euro reprezintă alocare financiară suplimentară de 30% din sumele alocate prin PNRR investiției, distribuite astfel:

  • Alocare financiară din PNRR: 452.200.000 Euro
  • Alocare financiară suplimentară, pe lângă finanțarea din PNRR, conform art. 24 alin (1) din Ordonanță de urgență nr. 124/2021: 135.660.000 Euro.
  • Alocare financiară totală: 587.860.000 Euro.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui:

  • Cost de cel mult 778.720 euro/CAV, fără TVA, în conformitate cu devizul general aferent proiectului – tip, anexă la prezentul ghid.

Un beneficiar poate să depună mai multe cereri de finanțare, dar cuantumul total cumulat al finanțării acordat nu poate depăși pragul maxim de 15 milioane de euro per beneficiar.

O cerere de finanțare poate include una până la 5 platforme de tip CAV, în conformitate cu Planurile Județene de Gestionare a Deșeurilor (PJGD)/Planul Municipal de Gestionare a Deșeurilor pentru București dar și cu numărul comunităților de până la 50.000 de locuitori care compun UAT-ul/ADI-ul, ținând cont de datele INS privind populația după domiciliu la 1 ianuarie 2021.

Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA.

Perioada de implementare a proiectului nu poate depăși data de 30 septembrie 2024. Data estimată de deschidere a apelului de proiecte este octombrie 2022.

Achiziția de containere pentru dotarea centrelor de colectare prin aport voluntar se va realiza centralizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în baza acordului de asociere de autorități contractante.

Categorii de deșeuri care pot fi colectate în cadrul CAV-urilor

Centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată:

=> a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem „door-to-door”, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale

=> a fluxurilor speciale de deșeuri

  • deșeuri voluminoase,
  • deșeuri textile,
  • deșeuri din lemn,
  • mobilier,
  • deșeuri din anvelope,
  • deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate,
  • deșeuri periculoase,
  • deșeuri de cadavre animale,
  • deșeuri de grădină,
  • deșeuri din construcții și demolări.

2. Centre de colectare cu aport voluntar (CAV) destinate aglomerărilor urbane

Un centru integrat tipic de colectare prin aport voluntar destinat aglomerărilor urbane este compus din următoarele elemente:

  • platformă betonată,
  • hală, containere,
  • utilaje,
  • echipamente tehnologice şi funcționale care nu necesită montaj (cu titlu de exemplu: motostivuitor, încărcător frontal, concasor pentru deșeuri din construcții și demolări, utilaj pentru pre-compost, stație de compostare compusă din platformă betonată, tocător, ciur rotativ, întorcător de brazdă instalație însăcuire, etc.),
  • cameră frigorifică pentru cadavre de animale,
  • laborator de analize chimice,
  • cântar acces auto mare-tonaj,
  • spații administrative,
  • utilități.

Beneficiarii eligibili sunt UAT-urile reprezentative pentru cele 15 aglomerări urbane mari definite în Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR (Consiliul Județean, Primăria Reședință de județ, ADI) desemnate prin PNRR și anume:  București (partea de nord) și regiunea afiliată Ilfov, București (partea de sud) și regiunea afiliată Ilfov, Constanța, Galați și Brăila, Iași, Bacău, Craiova, Ploiești, Timișoara, Cluj – Napoca, Sibiu, Brașov, Baia Mare, Târgu Mureș, Buzău.

Pentru realizarea unei investiții se poate depune o singură cerere de finanțare doar de către unul dintre solicitanții eligibili enumerați.

Alocarea financiară acordată prin PNRR pentru lucrările destinate înființării de centre de colectare cu aport voluntar mari  este de 108.810.000 Euro, distribuite astfel:

  • Alocare financiară din PNRR: 83.700.000 Euro
  • Alocare financiară suplimentară, pe lângă finanțarea din PNRR, conform art. 24 alin (1) din Ordonanță de urgență nr. 124/2021: 25.110.000 Euro.
  • Alocare financiară totală: 108.810.000 Euro.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui:

  • Cost de cel mult 5.580.000 euro/CAV, fără TVA.

Un beneficiar poate să depună mai multe cereri de finanțare, dar cuantumul total cumulat al finanțării acordat pentru CAV-uri mici, medii și mari nu poate depăși pragul maxim de 15 milioane de euro per beneficiar.

Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA.

Perioada de implementare a proiectului nu trebuie să depășească data de 30 decembrie 2024.

Cele mai importante întrebări legate de centrele de colectare cu aport voluntar

Ce containere achiziționează MMAP în cadrul procedurii de achiziție centralizată?

MMAP va achiziționa următoarele containere:
1. Container frigorific – 1 buc.;
2. Container cu funcțiunea de birou– 1 buc.(vas WC -1 bucată, boiler 30 litri – 1 bucată, lavoar și oglindă – 1 bucată și convector 2.000 W – 1 bucată);
3. Container colectare deșeuri periculoase– 1 buc.;
4. Container compactor deșeuri textile– 1 buc.;
5. Container colectare deșeuri electrice și electrocasnice mici– 1 buc.;
6. Container colectare obiecte de uz casnic– 1 buc.;
7. Container compactor hârtie și carton – 1 buc.;
8. Container compactor deșeuri plastice – 1 buc.;
9. Container colectare lemn, mobilier – 1 buc.;
10. Container colectare sticlă – 2 buc.;
11. Container colectare anvelope – 1 buc.;
12. Container colectare metal – 1 buc.;
13. Container colectare deșeuri grădină – 1 buc.;
14. Container colectare deșeuri construcții diverse – 1 buc.;
15. Container colectare deșeuri construcții moloz – 2 buc.;
16. Manoperă + utilaj – 2 buc.

Ce dotări va achiziționa beneficiarul pentru centrul de colectare prin aport voluntar?

Beneficiarul va achiziționa următoarele echipamente:
1. cântar 8 x 3m, 50 to, suprateran;
2. Scară metalică OL ZN (2 bucăți). 

Care este valoarea dotărilor aferente centrului de colectare prin aport voluntar?

Conform ghidului specific valoarea tuturor dotărilor aferente centrului de colectare prin aport voluntar este de aproximativ 280.000 Euro, echivalentul a 1.377.460 lei, fără TVA. 

Cine se ocupă de achiziția centralizată de containere și insule ecologice digitalizate.

În baza acordurilor de asociere, MMAP, prin Direcția Generală Economică, Investiții și Administrativ derulează procedura de achiziție centralizată.