Cumpărăturile cu bani cash vor deveni o raritate! Care va fi plafonul maxim

Publicat: 07 oct. 2023, 23:00, de Daria Diaconeasa, în ACTUALITATE , ? cititori
Cumpărăturile cu bani cash vor deveni o raritate! Care va fi plafonul maxim

În următorii doi ani, vom recurge din ce în ce mai puțin la tranzacțiile în numerar. Conform proiectului asumat de Guvern în Parlament, se dorește restrângerea utilizării acestui tip de plată.

Astfel, persoanele fizice vor avea posibilitatea să cheltuie în numerar cel mult 5.000 de lei în magazine. Pentru achizițiile care depășesc această sumă, va fi obligatoriu să folosim cardul.

În ceea ce privește firmele, acestea vor putea efectua tranzacții cash între ele de cel mult 1.000 de lei. Prin această măsură, executivul intenționează să reducă circumstanțele în care se efectuează tranzacții fără emiterea de facturi și colectarea sumelor în mod neoficial.

De exemplu, dacă o persoană face cumpărături în valoare de până la 5.000 de lei, cum ar fi un televizor, va avea opțiunea de a plăti în numerar începând din luna ianuarie.

Însă, în cazul în care dorește să achiziționeze un produs mai costisitor, cum ar fi un laptop performant, va fi obligată să efectueze plata prin card sau transfer bancar pentru sumele care depășesc pragul de 5.000 de lei.

Acest plafon va fi redus la jumătate începând din ianuarie 2025, când vor fi permise plăți cash de cel mult 2.500 de lei.

Există, de asemenea, o limită pentru tranzacțiile dintre două persoane fizice. De exemplu, în cazul vânzării unei mașini și încheierii unui contract de vânzare-cumpărare, în cazul în care valoarea mașinii depășește 10.000 de lei, plata va trebui să se efectueze obligatoriu prin transfer bancar. Acest prag va fi redus la 5.000 de lei începând din 2025.

Plafonul pentru tranzacțiile între persoane juridice, adică între firme, este mult mai mic, de doar 1.000 de lei pentru plăți în numerar. În cazul unui magazin mic, de exemplu, care se aprovizionează de la un depozit tip cash&carry, limita pentru plăți cash este de maxim 2.000 de lei.

Proiectul interzice în totalitate fracționarea plăților în toate aceste situații.

Adrian Bența, consultant fiscal: „Să luăm exemplul unei doamne care se duce la magazin și cumpără îmbrăcăminte de 11.000 de lei. Ar fi o fracționare când aceste vânzări s-ar împărți în trei sume mai mici de 5.000 de lei. Are dreptul să plătească numerar 5.000 de lei, iar diferența de 6.000 de lei este obligatoriu să o plătească prin transfer bancar”.

Pe de altă parte, companiile nu vor mai putea avea la sfârșitul zilei în casierie o sumă mai mare de 50.000 de lei în numerar. Dacă suma depășește acest prag, autoritățile au dreptul să confiște 25%.

În prezent, există deja limite pentru plățile în numerar conform legislației curente, însă acestea sunt de până la 10.000 de lei. De asemenea, persoanele care doresc să depună sume de peste 10.000 de euro în numerar la bănci sunt obligate să completeze o declarație în care să specifice proveniența banilor și chiar să prezinte documente justificative.

Guvernul a preluat responsabilitatea pentru aceste noi reguli în Parlament, însă proiectul este în prezent blocat la Curtea Constituțională.