Dan Barna cataloghează protestatarii cu aceleași apelative ca Iliescu și Ceaușescu

Vicepremierul Dan Barna se înscrie în linia discursurilor deja celebre ale lui Nicolae Ceaușescu sau Ion Iliescu, atunci când face referire la cei care contestă acțiunile guvernului pe care îl reprezintă.

Într-o intervenție avută marți, la prânz, la Digi 24, liderul USR i-a catalogat drept „huligani” și „fasciști” pe cei care au înregistrat derapaje majore la manifestațiile anti-restricții din ultimele zile. Aceleași apelative au fost folosite, tot în contextul protestelor, și de faimoșii săi predecesori.

„Câteva grupuri de elemente huliganice au organizat o serie de manifestări și incidente, trecând la atacarea unor instituții de stat, distrugând și jefuind o serie de clădiri, de magazine. Organele de ordine, procuratura, au efectuat și continuă să efectueze cercetările corespunzătoare pentru a stabili cauzele și vinovații acestor acte cu caracter net fascist, provocator de distrugere”, anunța Nicolae Ceaușescu în discursul din 20 decembrie 1989, în care condamna primele acțiuni revoluționare din Timișoara.

Două luni mai târziu, în februarie 1990, Ion Iliescu împrumuta apelativul „huligani” și-l adăuga pe cel de „golani” pentru a-i taxa pe protestatarii din Piața Universității.

Aceeași linie a discursului a avut marți și vicepremierul Dana Barna, referitor la incidentele produse de manifestațiile anti-restricții.

„De aseară avem, în mod oficial, un partid extremist în Parlament. Partea aceea dintre cei care au protestat și care consideră că este legitim să o ameninți pe Maia Morgenstern, că este legitim să mergi la primarul Timișoarei acasă și să strigi repertoriul fascist revoltător și de neacceptat sau cei care s-au dus în curtea spitalului din Brașov (Bacău, n.r.) strigând la medici și la ambulanță „asasinilor”, acele persoane sunt huligani, din zona extremismului, din zona fascismului și faptul că am putea să avem orice toleranță față de ei este exclus”, a anunțat Barna.

„Mesajul nostru este foarte clar: dreptul la protest față de niște măsuri cu care o parte dintre cetățenii români nu sunt de acord este un drept firesc dar manifestările acestea huliganice, din registrul fascist sunt și mă aștept în continuare și aceasta este poziția guvernului: toleranță zero față de aceste manifestări”, a întărit vicepremierul.

Câteva mii de oameni au protestat în noaptea de luni spre marți în principalele orașe ale României. Mai mulți jandarmi au fost răniți, fiind atacați cu pietre, iar 650 de manifestanți au fost amendați.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole