De-ale Puterii: USR – imaturitatea unei forțe politice lipsite de forță

Publicat: 07 nov. 2023, 15:00, de Radu Caranfil, în OPINII , ? cititori
De-ale Puterii: USR - imaturitatea unei forțe politice lipsite de forță

Lumea agitată a politicii românești ne servește mereu scandaluri. Cel mai recent a explodat în USR și s-a soldat cu retragerea primăriței din Câmpulung Muscel din fruntea listei candidaților la europarlamentarele de anul viitor. Scandalul inspiră o serie de reflectări despre maturitatea USR și abilitatea acestui partid de a gestiona crizele.

Elena Lasconi, 51 de ani, are în spate o carieră profesională solidă, 25 de ani de televiziune de top, dar cel mai mare succes al unui curriculum vitae foarte solid este cu siguranță câștigarea prin alegeri a funcției de Primar al municipiului Câmpulung Muscel, în 2020. A candidat din partea alianței USR PLUS și a declarat atunci că „Revoluția din România a început de la Câmpulung”. Revoluția din România n-a prea început, deși ici și colo sunt insule administrate responsabil, care ne dau speranță.

Despre o primăriță destoinică

            La Câmpulung, primărița s-a pus pe treabă, cum a promis. A atras, prin proiecte europene, fonduri în sumă totală peste 100 de milioane de euro, a reușit să extindă rețeaua de gaze cu peste 30 de kilometri, să facă  peste 2000 de locuri de parcare, să  igienizeze și să refacă centrul. Pentru un oraș cu 30 000 de suflete, veți fi de acord, e o Revoluție.

            Activitatea primăriței destoinice a prefigurat un destin politic promițător. USR, un partid cu mare deficit de figuri politice populare, a decis să fructifice electoral notorietatea Elenei Lasconi. Astfel încât nu ne-a surprins desemnarea doamnei Lasconi în fruntea listei de eurocandidați pentru 2024.

Sau ne-a surprins, totuși, un pic?

            Pe cei care-și mai amintesc de un breaking news de prin luna mai a acestui an, ne-a cam mirat.

În luna mai, Elena Lasconi, vicepreședintă a USR și membră a Consiliului Local Sector 1 din București, a devenit subiectul unui scandal mediatic după ce a fost prinsă în timp ce arunca gunoi pe un teren privat. Evenimentul a fost surprins pe camera de supraveghere a proprietarului terenului și s-a răspândit rapid pe rețelele de socializare. Deși inițial s-a crezut că aceasta este o problemă minoră, scandalul a crescut în intensitate și a devenit subiect de dezbatere publică.

            În condițiile în care USR este un  partid care a promovat (cel puțin la nivel declarativ) transparența, etica și lupta împotriva corupției, dezvăluirea că un membru de seamă al partidului aruncă gunoi ilegal a stârnit nemulțumirea și dezamăgirea opiniei publice și a multor susținători ai USR.

O mostră de asumare a responsabilității

În primele zile de după apariția înregistrării, USR a inițiat o anchetă internă și a suspendat-o temporar pe Elena Lasconi din funcția de vicepreședinte. Aceasta a fost o mișcare necesară pentru a da senzația că partidul se angajează în menținerea standardelor etice pe care le promovează. Dar un pas incomplet. Criticii au considerat că această reacție inițială a fost lipsită de fermitate și a demonstrat, din nou, lipsă de maturitate în gestionarea crizelor de către partidul care ne-a propus un alt fel de a face politică.

            Elena Lasconi a emis ulterior o scrisoare deschisă, în care și-a cerut scuze public pentru comportamentul său și a recunoscut că a greșit. A subliniat că este hotărâtă să-și îndrepte greșeala și să recâștige încrederea colegilor și a alegătorilor. Această abordare a fost apreciată de unii, care au văzut-o ca un pas în direcția corectă, dar a fost criticată de mulți, care au considerat că scuzele au fost tardive și insuficiente.

Schimbarea de ton a Elenei Lasconi a fost, totuși, o mostră de asumare a responsabilității. Dictată, poate, de amploarea scandalului. Oricum, printre figurile publice autohtone, acest tip de gest s-a înregistrat foarte rar. Cu scuze și promisiuni pionierești de îndreptare, Elena a mers mai departe.

Și acum, la cestiune!

            Foarte recent, Elena Lasconi a acordat un interviu unui canal de televiziune în decursul căruia a mărturisit că a votat „da” la referendumul pentru familia tradițională din 2018, pentru că ea e „creștină, ortodoxă”, crede că „familia este formată dintr-o femeie și un bărbat”, dar a declarat că nu are „nicio problemă cu relaţiile lor, atât timp cât nu-i afectează pe cei din jur”.

            Afirmațiile ei au fost imediat plasate în contextul normelor etice ale partidului pe care-l reprezintă. Contradicție gravă, e clar.

            Mai mult, a ieșit la suprafață modul în care (nu) a înțeles doamna Lasconi circumstanțele politice ale organizării așa-zisului Referendum pentru familie, din 2018. Încă ne conducea, din umbră, Liviu Dragnea, care a forțat această cascadorie pentru a coaliza ansamblul forțelor politice de orientare conservatoare și pentru a se relegitima electoral. Alegătorii au fost chemați să spună da sau nu unei modificări a Constituției care viza definirea familiei. Astfel, în formularea „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți…” ar fi urmat să fie înlocuită sintagma „între soți” cu „între un bărbat și o femeie”.

            Stratagema de inspirație putinistă a lui Dragnea a eșuat. Alegătorii au stat acasă (21% prezență) și Referendumul nu a fost validat. Ar fi fost nevoie de 30%. Între cei 3 531 732 de cetățeni care au votat DA a fost și doamna Lasconi…

Șoc și dezgust pe Instagram

            … care a admis că este de acord cu formula în care căsătoria trebuie definită neapărat ca binom bărbat-femeie. Nici o problemă, în plan uman și personal. Problema apare doar atunci când te pregătești să te sui în avionul de Bruxelles sau Strasbourg, călătorind spre inima birocrației europene cu poșetuța plină de aceste convingeri. Iar oportunitatea candidaturii e compromisă total atunci când intervine pe Instagram fiica doamnei Lasconi, membră a comunității LGBT+, cu lacrimi, șoc și dezgust față de declarațiile homofobe ale mamei sale.

            USR a priceput rapid că Elena Lasconi – cea în care vedeau un virtual candidat pentru prezidențiale – nu mai are cum să rămână pe lista de europarlamentare. A priceput chiar și doamna Lasconi și s-a retras, oficial, de pe listă.

            Totuși, e greu de presupus că USR nu era la curent cu orientarea tradiționalistă a doamnei Lasconi. Sigur, probabil că balanța între hărnicie și convingeri discutabile a înclinat ușor spre talerul cu rezultate vizibile. Fără să evalueze corect impactul pe care un eventual incident mediatic l-ar putea avea ,USR a promovat o bombă care iată, a făcut poc. Un risc răsplătit pe măsură.

            Viitorul politic al doamnei Lasconi se amână indefinit. Vor fi greu de recucerit pozițiile care te propulsează pe caii mari.

            USR se scufundă din nou în băltoaca propriilor incertitudini, ezitări și stângăcii. Un asemenea eveniment are proprietatea de a descuraja semnificativ electoratul USR, anume acel electorat care nu se identifică pentru nimic în lume cu restul ofertelor politice de pe eșichier. Celor 35% din alegători care preferă mereu să nu-și exercite dreptul fundamental de a vota li se vor adăuga încă niște procente, procentele dezamăgirii profunde care se dovedește a fi USR.

Scandalul are și o consecință benefică

            Municipiul Câmpulung Muscel va avea în continuare un primar brav. Dacă va mai candida, Elena Lasconi va fi realeasă cu o majoritate confortabilă. România profundă crede, încă, foarte sincer, că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită dintre un bărbat și o femeie, chiar dacă nu simte neapărat nevoia să ștampileze ceva pentru a consfinți acest lucru. Iar ieșitul la vot se decide, de obicei, în famile. Adică între soți.