De ce aderarea la UE a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei nu se va întâmpla repede. Explicația politologului Cristian Pîrvulescu

Cristian Pîrvulescu, profesor și politolog, a explicat că, deși aderarea Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei este posibilă, acest lucru nu se va întâmpla foarte repede pentru că există o serie de proceduri clare care necesită timp.

„Dacă unii cred că asta se va întâmpla de azi pe mâine, anul viitor sau în doi ani de zile, cu siguranță se înșeală. Pentru că sunt niște proceduri cât se poate de clare. Este un semnal politic, un semnal politic pe care îl transmit cele trei state – Ucraina, în primul rând, dar și Georgia și Moldova. Și apoi, un semnal politic pe care oficialii Uniunii Europene îl transmit. Dincolo de declarații, procedura este procedură și, chiar și într-o procedură accelerată, ea presupune ani de zile. Sunt multe criterii de rezolvat”, a explicat Cristian Pîrvulescu la Europa FM.

„Ucraina era deja din 2014 – și acesta este și motivul pentru care este acum atacată – într-o fază destul de avansată în discuțiile cu Uniunea Europeană, la fel ca și Georgia și Moldova, dar încă dosarele nu erau pregătite. Noi, care am trecut prin experiența asta știm că sunt o mulțime de probleme care sunt de rezolvat”, a adăugat Cristian Pîrvulescu.

Ucraina reprezintă 12% din exportul mondial de cereale. Rusia 17%

Politologul a mai spus că Ucraina are o agricultură, sau avea înainte de această agresiune rusă, o agricultură importantă. Ucraina reprezintă 12% din exportul mondial de cereale. Rusia 17%. „Ne interesează modul în care negociem dosarul agricol. Și nici măcar în ceea ce privește criteriile politice, așa-numitele criterii de la Copenhaga, nu putem să le luăm din start ca fiind îndeplinite. Zelenski se poartă absolut lăudabil în momentul de față, nu a folosit acest moment pentru a deveni un dictator, dar sunt chestiuni legate de lupta anti-corupție, de statul de drept – pe care și noi le cunoaștem”.

Nu în ultimul rând, Cristian Pîrvulescu a mai punctat că, dacă războiul va dura foarte mult, negocierile ar putea să se termine înaintea încheierii războiului. „Dacă războiul nu mai durează decât câteva săptămâni, luni, negocierile nu se vor termina atât de repede. Deci nu putem, pe baza procedurilor existente, să integrăm Ucraina într-un timp scurt sau mediu – doi sau trei ani de zile – ci mult după”.

  1. De ce aderarea la UE a Republicii Moldova nu este posibila ? Pentru-că românul nostru este un afon politic.

    Unificarea cu republica MOLDOVA trebuie făcută chiar astăzi ca Romania sa fie pe mai departe o tara puternică.
    Nepăsarea voastră și ne unificarea cu R. Moldova vă poate aduce sfarsitul pe acest platou european.

    Putem vedea: O Transilvanie frumoasă cu capitala la Budapesta, Un Banat mare si puternic cu capitala la Belgrad, O Dobroge reîntregită cu capitala la Sofia și desigur o Moldovă reîntregită si unificată cu direcțiunea la MOSCOVA

    Adio Romania ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole