De ce este sistemul de educație finlandez cel mai bun din lume. Opt elemente care fac școlile din Finlanda atât de performante

Publicat: 25 nov. 2020, 11:00, de Ziarul Puterea, în Educație , ? cititori
De ce este sistemul de educație finlandez cel mai bun din lume. Opt elemente care fac școlile din Finlanda atât de performante

Sistemul de educație finlandez este considerat cel mai bun din lume, iar multă lume se întreabă de ce este atât de performant și dacă rezultatele sunt așa bune, de ce nu este importat și de alte țări.

În ultimii ani, presa din toată lumea a scris enorm despre sistemul de educație finlandez și cum a ajuns acesta să fie cel mai bun și dacă acest lucru este legat în vreun fel de faptul că Finlanda ocupă primul loc în topul mondial al fericirii.

Pe blogul New Nordic School, dedicat educației din țările nordice, specialiștii din Finlanda scriu că nivelul ridicat de fericire al finlandezilor are de-a face mult cu modul în care școala le implementează copiilor, încă de la vârste fragede, concepte precum cinstea, corectitudinea și practici prin care îi învață să aibă încredere în ceilalți.

Rezultatele pe plan internațional ale școlii finlandeze

Adevărul este că Finlanda nu este numărul 1 în toate clasamentele PISA (Programul OECD pentru evaluarea internațională a elevilor), țările asiatice precum China sau Singapore au cele mai bune rezultate, dar în ultimele clasamente, Finlanda este singura țară în care elevii au atât un nivel ridicat la cele trei probe PISA, cât și un nivel crescut al calității vieții. Acest lucru se datorează cel mai probabil faptului că elevii finlandezi au un echilibru sănătos între viața școlară și timpul liber, permițându-le să se implice mai mult în diferite activități extracurriculare. Acest echilibru continuă și după ce termină școala, cu un echilibru sănătos între viața profesională și viața personală.

Deci, de ce este sistemul de învățământ finlandez atât de bun? Nu există un răspuns scurt pentru acest lucru, dar există anumite elemente care pot explica într-o oarecare măsură rezultatele foarte bune.

De exemplu, în primii ani se pune un accent puternic pe învățarea prin joc, înainte de a intra în școală. Grădinițele finlandeze încurajează copiii să fie lăsați să fie copii, să se concentreze pe joc, sănătate și bunăstarea generală a celui mic.

Încă din primii ani, elevii sunt încurajați să urmeze propria lor cale de învățare personalizată printr-un sistem care le încurajează punctele forte. Materiile pe care le studiază sunt flexibile structura anului școlar.

Pasi Sahlberg, profesor de politică educațională, spune că sistemului educațional din Finlanda este rezultatul unor cercetări detaliate, iar politicile educaționale au fost construite de autorități împreună cu profesori, părințil, cercetătorilor și lideri din mediul de afaceri. Iar obiectivul principal a fost cel de a le oferi tuturor copiilor oportunități egale de învățare.

De asemenea, lipsa testării standardizate este un alt aspect care surprinde mulți. Nivelul de cunoștințe a elevilor este evaluat prin diferite metode care privesc dezvoltarea generală a elevului și care nu pun accentul pe abilitățile sale de memorare.

Opt elemente care fac ca sistemul educațional finlandez să fie excelent

1. Șanse egale

Obiectivul central al sistemului educațional din Finlanda este de a oferi o educație universală de bună calitate. Aceasta înseamnă că toți cetățenii au aceleași oportunități educaționale gratuite, incluzive și cuprinzătoare. Nu există un sistem educațional privat, dar condițiile din școlile de stat ar putea face invidioase multe școli private de top din toată lumea.

2. Învățarea prin joc

Educația copiilor din Finlanda începe înainte ca aceștia să intre la șoclă și pune accentul pe învățarea prin joc. Toate activitățile sunt planificate și au ca scop dezvoltarea generală a copilului.

3. Învățare personalizată

Școlile și elevii lor nu sunt clasificați pe baza rezultatelor obținute la examene, deoarece nu există examene naționale standardizate. Învățarea este personalizată pentru fiecare elev și se pune accent pe punctele lui forte și încurajarea acestuia să studieze ceea ce îl atrage. Progresul fiecărui elev este urmărit prin rezultatele învățării curriculumului național.

4. Teme pentru acasă puține

Copiii din Finlanda nu intră la școală înainte de 7 ani, iar în primii ani temele pentru acasă sunt minime, iar programul zilnic este mai scurt. În acest fel, copiii au mai mult timp pentru joacă și pentru pasiunile lor.

5. Folosirea tehnologiei

O gamă largă de instrumente și soluții digitale sunt utilizate în școli pentru ca copiii să poată învăța prin practică. O mare parte din programa școlară din Finlanda se bazează pe învățarea bazată pe fenomene. Aceasta este o formă pedagogie multidisciplinară în care elevul este învățat să pună întrebări și să răspundă la probleme. În cadrul acestor ore nu se predă nicio materie specifică și nici nu există un obiectiv de învățare prestabilit. În schimb, cursanții își pun întrebări și aduc rezultate aplicând cunoștințele acumulate la diferite cursuri pe care le-au ținut.

6. Învățarea pe tot parcursul vieții

Sistemul de educație promovează învățarea pe tot parcursul vieții. Indiferent de vârsta și stadiul vieții în care se află, ei își pot continua educația prin sistemul flexibil. Nu există „fundături”.

7. Educație incluzivă

Educația cu nevoi speciale este puternic integrată în sistemul național de educație al Finlandei. Aceasta înseamnă că toți elevii sunt tratați la fel, indiferent de cât de mult sprijin au nevoie.

8. Profesorii își fac propria programă

Profesorii finlandezi sunt foarte bine pregătiți și au nevoie de o diplomî de masterat pentru a putea obține un post într-o școală. Profesorii sunt motivați prin autonomia care le este acordată pentru a-și planifica modul de predare și resursele pe care le folosesc. Iar o mare parte din educația fiecărui profesor se bazează pe învâțarea acestuia cum să își adapteze modul de predare la diferite tipuri de cursanți.

De ce nu poate fi importat sistemul de educație finlandez

Realitatea este că educația finlandeză nu poate fi exportată ca atare. Diverse elemente ale sistemului educațional al Finlandei pot fi implementate în școlile din străinătate, dar trebuie ținut cont că o mare parte din succesul acestui tip de școală se datorează societății finlandeze, mentalității pe care o au oamenii de aici și stilului lor de viață, cu tot specificul său.