De ce se bucură talibanii

Publicat: 29 apr. 2021, 22:30, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
De ce se bucură talibanii

Talibanii au salutat începerea retragerii forţelor internaţionale din Afganistan, într-un articol publicat pe unul dintre site-urile lor, potrivit dpa.

Militanţii islamişti susţin că prezenţa forţelor internaţionale a fost principalul motiv de război în ţară şi îşi exprimă optimismul că odată cu retragerea acestora conflictul va lua sfârşit.

Duminică, comandantul forţelor SUA şi NATO în Afganistan, generalul american Austin Scott Miller, a declarat la Kabul că deşi data oficială a începerii retragerii este 1 mai, procesul de retragere s-a declanşat deja prin „acţiuni locale”.

Președintele Biden a spus la jumătatea lunii aprilie că toate forţele americane vor părăsi Afganistanul până la 11 septembrie. La rândul său, NATO a anunţat retragerea forţelor sale care se mai află în Afganistan. În prezent în Afganistan se află circa 10.000 de militari NATO, 2.500 dintre ei fiind americaniGuvernul american a anunţat că va continua să finanţeze forţele de securitate afgane.

Negocieri cu pasul pe loc

Articolul talibanilor nu menţionează procesul de pace care are loc în prezent. Din septembrie, reprezentanţii talibanilor au desfăşurat în Qatar negocieri de pace cu guvernul afgan.

Totuşi, negocierile au bătut pasul pe loc. Eforturile de a accelera procesul de pace au fost respinse de talibani drept reacţie la decizia SUA de a prelungi retragerea trupelor lor până la 11 septembrie. Anterior, fosta administraţie a lui Donald Trump fusese de acord să retragă trupele americane până la 1 mai.

Observatorii se tem că retragerea trupelor internaţionale în lipsa unei soluţii la conflict va face ca Afganistanul să alunece într-un nou război civil, comentează dpa, conform Agerpres.