De la 1 iulie, servicii medicale pentru ”neasigurați”, decontate de CNAS

Publicat: 23 mai 2024, 07:41, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
De la 1 iulie, servicii medicale pentru ”neasigurați”, decontate de CNAS
președintele CNAS servicii medicale neasigurati

De la 1 iulie, intră în vigoare noul contract-cadru dintre CNAS și furnizorii de servicii medicale. Potrivit noului contract, medicii de familie vor putea să trimită persoane neasigurate să efectueze investigații  pentru diagnosticarea unor boli – cancer, heptitate B și C și HIV/SIDA la gravide – a anunțat dr. Valeria Herdea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Aceste servicii vor fi decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„Se preconizează ca medicii de familie să poată trimită persoanele neasigurate pentru investigaţii în caz de suspiciune de afecţiuni oncologice, hepatite B şi C şi virusul HIV la gravide, servicii care vor fi decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Ca urmare a negocierilor, reuşim să stabilizăm situaţia în sistemul medical. (…) Atât în asistenţa medicală primară, cât şi în ambulatoriul de specialitate se vor menţine valorile de puncte, astfel ca oamenii să poată avea predictibilitate şi sustenabilitatea activităţii lor, nu la valori nemaipomenite, dar măcar la nivelul în care să îşi poată desfăşura activitatea. (…) Ne-am dori o finanţare mult mai bună, dar în condiţiile actuale credem că este un deziderat atins.(…) Tot în contractul-cadru, se prevede că se pot desfăşura activităţi de prevenţie, începând cu adolescenţii”, a afirmat dr. Valeria Herdea, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate oferă, prin Contractul cadru de servicii medicale, servicii de prevenție decontate pentru toate categoriile de vârstă, inclusiv adolescenți, a mai anunțat președintele CNAS,  dr.Valeria Herdea.

Adicția o nouă patologie, la adolescenți

Președintele CNAS a subliniat că mulți adolescenți se confruntă cu adicția, una dintre patologiile noi. În acest sens, președintele CNAS, spune că, în continuare, ”educația pentru sănătate rămâne un deziderat esențial”.

”Avem nevoie să educăm noile generaţii astfel încât să ştie să se protejeze, să se adreseze serviciilor medicale şi să se adreseze medicului de familie, cel puţin o dată pe an, în luna în care este ziua lor de naştere. Comportamentele preventive pot rezolva foarte multe”, a precizat dr. Herdea.