De Paște ori, după caz, de Florii, o radiografie de pe frontul de est

Publicat: 18 apr. 2022, 05:00, de Nina Marcu, în Internațional , ? cititori
De Paște ori, după caz, de Florii, o radiografie de pe frontul de est

Nimeni nu știe cu adevărat cum arată iadul. Fiecare și-a imaginat locul ăla în fel și chip. Dar, se prea poate ca infernul să fie cam cum arată orașele și satele după bombardamente. Și, cel mai elocvent exemplu în acest sens, este, pentru acum, pentru timpul prezent, Ucraina și Mariupolul.

Al doilea cel mai mare oraș al acestei țări era, înainte de invazia Rusiei, un oraș ca toate orașele. Primăvara înfloreau zambilele și liliacul, toamna frunzele uscate potopeau străzile…

Acum, Mariupol este un mare cimitir. 95 % dintre clădiri sunt distruse, zeci de mii de oameni au murit și sunt îngropați oriunde s-a putut, în fața blocurilor, în parcuri, pe marginea drumurilor, alte zeci de mii au fost răniți, mașinile de dinainte de 24 februarie, ziua de început de invazie rusească, s-au transformat în fiare vechi…

Rușii, mai ales după ce au rămas fără nava-amiral a flotei lor, vor, cu siguranță, să nu rămână piatră pe piatră din locul ăsta. Și să se aleagă praful și pulberea. Da, după scufundarea crucișătorului Moscova, lovit, după cum afirmă ucrainenii, de armata lor, cu două rachete, forțele invadatoare au intensificat atacurile asupra Ucrainei și asupra Mariupolului, au blocat coridoarele de evacuare a civililor, au omorât fără milă oameni neînarmați, femei, copii, bătrâni.

Un bebeluș de șapte luni a murit și el într-unul dintre ultimele bombardamente de noaptea trecută. Și, în timp ce rușii au dat un ultimatum puținilor soldați ucraineni care mai apără orașul de la Marea Azov, baricadaţi în fabrica Azovstal, ultimatum care a expirat de dimineață la 6, și anunță că ultimul batalion Azov este eliminat și au denazificat, astfel, Mariupolul, Volodimir Zelenski cere arme Occidentului, pentru că situația este inumană în orașul-port din Ucraina, dar acesta nu a căzut, încă.

„Sunt bebeluşi acolo şi existase un acord cu rușii că vor fi evacuaţi. Apoi, la un moment dat, Rusia a refuzat. De aceea spun că nu mai am încredere în negocieri”. Zelenski, în intervenția sa nocturnă, a declarat că dacă şi soldaţii rămaşi în Mariupol vor fi ucişi sau capturaţi, negocierile cu Rusia vor fi sistate. „Lor nu le pasă dacă e Paşte sau nu. Ştim asta şi le vedem reacţiile. Ştiu că ei oferă poporului nostru doar opţiunea predării sau a captivităţii” a mai spus Zelenski.

Și, ca să fie treaba și mai drastică, noaptea trecută la Kiev s-au auzit din nou răpăiturile de  bombe. Putin a ordonat reluarea asaltului și asupra capitalei Ucrainei. Nu cu trupe şi cu tancuri, pentru că nu mai are aici, ci cu navele din Marea Neagră şi cu avioanele militare pe care le are în Belarus.

Zelenski face apel la omenire pentru a trimite arme în Ucraina, iar Rusia ameninţă fățiș Europa și SUA că vor suporta consecinţele faptei lor, dacă vor mai trimite arme ucrainenilor. Și, tot mai mult, serviciile secrete ale tuturor statelor avertizează că din disperarea și din furia lui Putin se poate recurge la folosirea armelor nucleare. În rest, sărbători de Paște ori de Florii minunate!