De Ziua Internațională a Apei specialiștii avertizează: avem o secetă cum n-a mai fost niciodată!

Publicat: 22 mart. 2024, 21:12, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
De Ziua Internațională a Apei specialiștii avertizează: avem o secetă cum n-a mai fost niciodată!

Cu ocazia Zilei Internaționale a Apei și a Zilei Mondiale a Meteorologiei, specialiștii români în domeniu au transmis un avertisment sever: avem o secetă cum n-a mai fost vreodată și temperaturi extreme!

Astăzi a fost marcată Ziua Internațională a Apei, iar mâine se aniversează Ziua Mondială a Meteorologiei. Ambele evenimente au fost marcate printr-o reuniune științifică, organizată la sediul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

În cadrul evenimentului au fost prezentate analize ale situației din România în ultimul an. Concluziile nu sunt deloc îmbucurătoare. Din datele prezentate de Elena Mateescu, directorul ANM, anul 2023 a fost cel mai cald an din ultima sută de ani. Trendul a continuat, ba chiar s-a accentuat, în 2024. Luna februarie din acest an a înregistrat o temperatură medie mai mare cu 7°C față de media multianuală a lunii februarie. De fapt, toată iarna a fost una cu mult mai caldă față de normalul sezonului.

Căldura este asociată cu lipsa precipitațiilor. De mai bine de un an, în România ploile au fost mai puține decât de obicei. Singura excepție a fost luna noiembrie, când, în a doua jumătate am avut ploi în exces, mai ales în regiunea Dobrogei.

Rezultatul este că acum rezerva de apă din sol este foarte scăzută, astfel încât pune sub semnul întrebării rezultatele semănăturilor de primăvară, care, în unele regiuni au și început, deja.

Doar unele porțiuni din Nordul și Nord-vestul Transilvaniei fac excepție, dar nici acolo nu sunt condiții ideale.

„Dacă la sfârșitul acestei luni nu se vor înregistra precipitații – și din previziunile noastre, nu se vor înregistra – vor exista probleme”, a avertizat Elena Mateescu.

Pe de altă parte, Secretarul de Stat din Ministerul Mediului, Sorin Ionuț Banciu, prezent la eveniment, a apreciat profesionalismul meteorologilor și hidrologilor români. „Este mult mai ușor să iei decizi atunci când te bazezi pe informații avizate, decât atunci când o faci pe baza unor percepții proprii. De aceea, vreau să le mulțumesc și să-i felicit pe toți meteorologii români și pe cei care lucrează în domeniul apelor”, a spus el.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, care s-a adresat participanților la eveniment prin apel video, i-a felicita, la rândul său, pe meteorologi pentru profesionalismul lor. „Informațiile corecte pe care le primesc de la ei sunt esențiale în activitatea mea”, a spus el.