Dezastrul produs de firma ruso-austriacă STRABAG în orașul Giurgiu

Publicat: 23 mart. 2023, 20:23, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE
Dezastrul produs de firma ruso-austriacă STRABAG în orașul Giurgiu

Giurgiuvenii au ajuns să fie bătaia de joc a constructorului austriac STRABAG. După ce s-a apucat de spart la propriu municipiul Giurgiu, acum, lucrările au fost lăsate de izbeliște.

În urma sesizărilor venite din partea cetățenilor, am decis să mergem la Giurgiu pentru a ne convinge despre starea lucrărilor pe care firma austriacă Strabag le-a câștigat.

Giurgiuvenii sunt deja exasperați de numeroasele șantiere care străbat orașul și fac traficul un adevărat coșmar, au un nou motiv de revoltă: calitatea lucrărilor executate în oraș de austriecii de la Strabag lasă de dorit.

După luni întregi de ”balamuc”, de șantier, praf, gălăgie, trafic deviat etc. strada Petre Ghelmez a fost, în sfârșit, redată circulației, ocazie cu care a început să se vadă foarte clar bătaia de joc a constructorului

Foto: giurgiu-news.ro

Giurgiuvenii sunt revoltați, mai mult se stă decât se lucrează

Inițial am ajuns pe la intersecției șoselei Slobozieie cu strada Ramadan. Cei de la Strabag erau într-o mică pauză de masă, însă o doamnă ne-a apostrofat.

Este nenorocire cu lucrările aici la noi. Este o bătaie de joc, muncitorii ăștia cinci zile stau și o zi vin pe șantier. Stăm de mai bine de un an și jumătate numai în praf, iar această stradă este tranzitată zilnic de tiruri de mare tonaj, din cauză că și șoseaua de centură este închisă. Ne este afectată structura caselor, ne va cădea tavanul în cap”, ne-a spus o doamnă.

Ulterior, la doar câteva minute suntem abordați de o alta, care se plânge de același lucru, că muncitorii vin doar o zi pe săptămână pe șantier.

“De ce nu ați venit să filmați și când erau gropile imense? E bine că se lucrează, dar mai mult se stă decât se lucrează. Muncitorii vin pe șantier doar o dată pe săptămână, ne-a declarat aceasta.

Oamenii spun că există o posibilitate pentru care muncitorii nu sunt zi de zi pe șantier din cauza faptului că Strabag nu are oameni destui angajați și nici utilaje, astfel încât să facă față lucrărilor de o asemenea anvergură. Astfel atât muncitorii cât și utilajele sunt rulate câte o zi pe săptămână de la o stradă la alta, potrivit localnicilor.

Printre altele, gurile de canal sunt un adevărat calvar pentru cei ce tranzitează șoseaua Sloboziei. Șoferii sunt nevoiți să facă slalom printre acestea.

Un comerciant al unui magazin de piese auto ne-a declarat că nu puțini au fost cei care și-au tăiat cauciucurile în asfaltul tăiat din zona gurilor de canal.

În centrul municipiului muncitorii se prefac că muncesc

Ne-am îndreptat mai apoi către centrul municipiului, la rondul din zona șoselei Alexandriei cu strada Gării.

Muncitorii erau relaxați la umbră, însă după ce unul dintre diriginții de șantier le-a spus că e unul cu cameră, toți muncitorii s-au ridicat și au luat câte o lopată în mână. Unii dintre ei se întrebau nedumeriți: Și acum ce facem?

Un altul i-a răspuns că nu au ce face până nu vine camionul cu balastru. Te și bufnea râsul să vezi oameni în toată firea să țină o lopată în mână și să se prefacă că muncesc să nu dea rău în poze, în timp ce camionul cu balastru nu mai apărea.

La doar câțiva metri, un alt grup de muncitori își priveau colegii cum se chinuiesc să dea cât mai bine în poze, iar unul dintre ei chiar mânca semințe.

Drept să vă spun, nu oamenii care muncesc la această companie sunt vinovați. Sunt giurgiuveni care muncesc să-și câștige existența și să aibă ce le pune copiilor pe masă. Totuși vinovați de această tărășenie se fac cei care stau la birouri și dau doar indicații, pe care nici acelea nu sunt în stare să le dea bine.

Poate că acest calvar la care sunt puși giurgiuvenii ar putea fi stopat doar dacă societatea Strabag va mai angaja forță de muncă și dacă va mai aduce utilaje. Până atunci, muncitorii se vor preface că vor muncii, iar administrația se va preface că îi va plăti!