Directorul general al OMS, aflat la Siria, anunţă sosirea a 37 de tone de echipamente medicale de urgenţă

Publicat: 11 feb. 2023, 19:00, de Victor Scarlat, în Internațional , ? cititori
Directorul general al OMS, aflat la Siria, anunţă sosirea a 37 de tone de echipamente medicale de urgenţă

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a ajuns sâmbătă în oraşul sirian Alep, grav afectat de cutremurele din această săptămână, a anunţat sosirea în Siria a „aproape 37 de tone de echipamente medicale de urgenţă”, relatează AFP.

Şeful OMS a sosit pe aeroportul din Alep şi urma să viziteze mai multe spitale şi centre de cazare împreună cu ministrul sirian al Sănătăţii şi guvernatorul provinciei Alep, a anunţat agenţia de presă oficială Sana.

Aceasta este prima vizită în Siria a unui important oficial ONU după seismele de luni care au devastat mai multe regiuni din Siria şi Turcia vecină.

Pe aeroport, el i-a anunţat pe jurnalişti sosirea a „aproape 37 de tone de echipamente medicale de urgenţă”.

„Aceasta va contribui la ajutorul de urgenţă pentru cei afectaţi”, a declarat el, adăugând că este vorba despre o primă tranşă de ajutoare şi că peste 30 de tone suplimentare urmează să ajungă duminică în ţară.

Aprovizionarea cu apă

Directorul OMS şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu repercusiunile acestei tragedii.

„Aprovizionarea cu apă şi alte servicii au fost afectate, oamenii sunt expuşi riscului de boli diareice şi alte probleme de sănătate, mai ales probleme de sănătate mintală”, a mai spus el.

„Vizita directorului OMS este importantă pentru a constata pagubele cauzate de cutremure, precum şi lipsa de echipamente medicale şi medicamente în spitale”, a declarat ministrul sirian al Sănătăţii, Hassan al-Ghabach.

„Vrem ca dl. Tedros (Adhanom Ghebreyesus) să vadă realitatea din spitale şi ceea ce lipseşte în privinţa echipamentelor”, a adăugat el, spunând că se bazează pe OMS „să le furnizeze pentru ca serviciile sanitare necesare să poată fi oferite” celor afectaţi.

Cei aproape 12 ani de război civil au afectat cea mai mare parte a infrastructurii sanitare din Siria, în special în zonele controlate de rebeli din nord-vestul ţării.

Potrivit OMS, aproape 50% din unităţile sanitare din ţară nu sunt funcţionale, iar cele care funcţionează duc lipsă de echipamente, personal medical şi medicamente.