DNA a reținut un bărbat pentru luare de mită

Publicat: 16 apr. 2024, 11:59, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
DNA a reținut un bărbat pentru luare de mită

DNA a reținut un bărbat care a luat șpagă de 20.000 de euro. În schimbul acestei sume, bărbatul i-ar fi promis martorului în cauză că-și va folosi influența asupra unor judecători de pe lângă Curtea de Apel București.

Totul ar fi început la data de 11 aprilie, când inculpatul ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză), trimisă anterior în judecată de către procurorii anticorupție suma de 20.000 euro. Bărbatul i-ar fi promis  că-și va trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o, prin intermediari, asupra unor judecători din cadrul Curții de Apel București și că-i va determina pe aceștia să dispună față de martor înlăturarea măsurii preventive a controlului judiciar și, ulterior, achitarea sau aplicarea unei condamnări cu suspendare.

Ce spune DNA?

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15 aprilie 2024, a unui inculpat, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În data de 11 aprilie 2024, inculpatul ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză), trimisă anterior în judecată de către procurorii anticorupție (comunicat nr. 286/VIII/3 din 22 martie 2024), suma de 20.000 euro, pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o, prin intermediari, asupra unor judecători din cadrul Curții de Apel București și că-i va determina pe aceștia să dispună față de martor înlăturarea măsurii preventive a controlului judiciar și, ulterior, achitarea sau aplicarea unei condamnări cu suspendare.
În contextul menționat mai sus, la data de 15 aprilie 2024, inculpatul ar fi primit de la o rudă a martorului suma de 20.000 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 16 aprilie 2024, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”, se arată în comunicatul emis de DNA.