DNA i-a trimis în judecată pe șefii Complexului Caraiman

Publicat: 18 aug. 2023, 20:08, de Andreea Caraua, în ACTUALITATE , ? cititori
DNA i-a trimis în judecată pe șefii Complexului Caraiman

Fosta șefă a Complexului Multifuncţional Caraiman, Iuliana Gomes, a fost trimisă în judecată de către DNA, împreună cu ale patru persoane care activau în cadrul unității, inclusiv administratorul societății.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în instanță, în stare de libertate, a următorilor inculpați:

  • Iuliana-Livia Gomes, care la momentul săvârșirii faptelor ocupa funcția de director executiv al Complexului Multifuncțional Caraiman, fiind acuzată de săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, cu privire la obținerea unor avantaje ilegale în mod grav, precum și de fals intelectual și complicitate la fals intelectual în 11 cazuri;
  • Monica Ghiță, care în perioada respectivă îndeplinea funcțiile de șef al Serviciului Achiziții Publice, Relații cu Mass Media și Secretariat, respectiv șef al Serviciului Achiziții Publice – Investiții și Urmărire Contracte din cadrul Complexului Multifuncțional Caraiman, fiind acuzată de complicitate la săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, legate de obținerea unor avantaje ilegale în mod grav, și de fals intelectual în 11 cazuri;
  • Laura Nicoleta Apostol, care la momentul săvârșirii faptelor și în prezent ocupa funcția de consilier superior în cadrul Complexului Multifuncțional Caraiman, este acuzată de săvârșirea a 6 infracțiuni de fals intelectual;
  • Constantin Mărășescu, care la momentul săvârșirii faptelor și în prezent îndeplinea funcția de consilier juridic în cadrul Complexului Multifuncțional Caraiman, este acuzat de săvârșirea a 4 infracțiuni de fals intelectual și complicitate la fals intelectual în 2 cazuri.

De asemenea, au fost deferite justiției o persoană fizică care deținea funcția de administrator în mod legal al S.C. Minimed Solutions S.R.L. și administrator de fapt al S.C. Alias Prime S.R.L., fiind acuzată de complicitate la săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, în legătură cu obținerea unor avantaje ilegale în mod grav, precum și de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la fals intelectual, uz de fals și fals în declarații în două cazuri; S.C. Minimed Solutions S.R.L., fiind acuzată de complicitate la săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, legate de obținerea unor avantaje ilegale în mod grav, precum și de complicitate la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor în formă continuată; și S.C. Alias Prime S.R.L., fiind acuzată de săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.

Acuzațiile procurorilor

În perioada 2019-2020, inculpata Gomes Iuliana Livia, în calitate de director executiv al Complexului Multifuncţional Caraiman, beneficiind de ajutorul inculpatei Ghiţă Monica, în calitate de şef Serviciu Achiziţii Publice în cadrul aceluiaşi Complex, ar fi dispus şi coordonat derularea formală a două proceduri de achiziţii publice, în urma cărora contractele de achiziţie ar fi fost câştigate în mod nelegal de către SC Minimed Solutions SRL şi administratorul acesteia. Facem precizarea că instituţia medicală Complexul Multifuncţional Caraiman este o instituţie publică cu personalitate juridică, aflată în subordinea Consiliului Local al Sectorului 1 şi finanţată de la bugetul local”, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis vineri.

Conform afirmațiilor procurorilor, cele două contracte acordate într-un mod nelegal se referă la „Sistemul integrat de telemedicină” (achiziționarea de holtere EKG cu 12 canale, holtere EKG cu 3 canale și software pentru dispeceratul ambulanței) și „Extinderea Sistemului integrat de telemedicină” (achiziționarea a 2.700 de holtere EKG cu 3 canale și a 2 servere).

Conform surselor menționate, contractul pentru „Sistemul integrat de telemedicină” ar fi fost acordat companiei comerciale în circumstanțe ilegale, întreaga procedură de achiziție publică fiind manipulată, deoarece specificațiile tehnice ale Sistemului ar fi fost elaborate cu participarea indirectă a viitorului câștigător al licitației. Acesta ar fi furnizat detaliile tehnice care aveau tendința de a restricționa concurența și care au fost inițial folosite pentru a elabora Referatul de necesitate și ulterior integrate în documentele de licitație și în contractul de achiziții publice ca anexe.

Mai mult, pentru a se stabili valoarea estimată a acestei achiziţii publice ar fi fost mimată o procedură de Consultare a pieţei la care unic ofertant de preţ ar fi fost S.C. Alias Prime S.R.L. (al cărei administrator în fapt ar fi tot inculpatul persoană fizică), aceasta fiind folosită ca societate paravan de către acelaşi inculpat persoană fizică, administrator al S.C. Minimed Solutions S.R.L”, mai menționează DNA.

În cadrul celui de-al doilea contract, cunoscut ca „Extinderea Sistemului integrat de telemedicină”, Complexul Multifuncţional Caraiman ar fi trebuit să achiziţioneze un număr de 2.700 de holtere EKG cu 3 canale și 2 servere, sub pretextul răspândirii la nivel naţional a infecţiei cu noul virus SARS-COV-2. Cu toate acestea, procurorii DNA afirmă că această justificare a fost prezentată în mod fals, fără a exista o documentaţie medicală validată de către specialişti, care să demonstreze dacă aceste holtere ar putea sau nu să confirme suspiciunea de infectare cu virusul SARS-COV-2.

Mai mult, pentru a favoriza din nou S.C. Minimed Solutions S.R.L., Complexul Multifuncţional Caraiman, prin directorul său executiv, ar fi iniţiat o procedură de negociere cu nerespectarea condiţiilor prevăzute în Legea achiziţiilor publice şi ar fi organizat o procedură de «negociere fără publicare prealabilă» «fulger» (finalizată în termen de 7 zile de la declanşarea procedurii de licitaţie). În plus, conform ofertei S.C. Minimed Solutions S.R.L. şi a contractului încheiat la data de 27.03.2020 cu Complexul Multifuncţional Caraiman, operatorul economic ar fi ofertat şi s-ar fi obligat la un grafic de livrare a celor 2.700 de holtere pe o perioadă de 6 luni, un termen care depăşeşte cu mult sensul cuvântului «urgenţă». De asemenea, facem menţiunea că, după ce presa a mediatizat, la data de 02.06.2020, în sens negativ această achiziţie, Complexul Multifuncţional Caraiman a decis, la 19.06.2020, rezilierea contractului încheiat cu S.C. Minimed Solutions S.R.L. pentru diferenţa de 1700 de holtere ce urmau a mai fi livrate”, scrie în comunicatul DNA.

Se presupune că Gomes ar fi primit sprijin și colaborarea inculpaților Ghiță Monica, Apostol Laura Nicoleta și Mărășescu Constantin, care ar fi fost responsabili pentru elaborarea referatelor de necesitate, specificațiilor tehnice ale Sistemului Integrat Telemedicină, caietelor de sarcini, Strategiei de contractare, Planului anual al achizițiilor, diverse rapoarte și procese verbale, printre altele.

În perioada 22 noiembrie 2019 – 18 decembrie 2019, inculpatul persoană fizică, administrator al S.C. Minimed Solutions S.R.L., pentru a disimula sumele de bani primite în cadrul contractului menţionat anterior, ar fi schimbat în euro suma de 196.300 lei aflată în contul societăţii şi şi-ar fi achiziţionat un autoturism marca Mercedes Benz GLC. Ulterior acestei achiziţii, inculpatul ar fi vândut autoturismul către SC Alias Prime SRL, societate administrată în fapt tot de acelaşi inculpat. La data de 23.10.2020, acelaşi inculpat ar fi transferat din contul de trezorerie al inculpatei S.C. Minimed Solutions S.R.L. suma de 5.000.000 lei în contul curent al societăţii, iar la data de 26.10.2020 ar fi transferat suma de 3.000.000 lei în contul său personal cu titlul de dividende. Ulterior, la data de 29.10.2020 inculpatul ar fi achiziţionat contra sumei de 2.437.300 lei un imobil în Municipiul Bucureşti, Sector 1, toate acestea în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a banilor câştigaţi în urma încheierii celor două contracte”, precizează DNA.

Din informațiile obținute în urma investigației, s-a constatat că dauna totală provocată Complexului Multifuncțional Caraiman se ridică la suma de 17.205.091,34 lei.

În acest caz, s-au luat măsuri de asigurare asupra proprietăților mobile și imobile deținute de către inculpați.

Dosarul a fost transmis pentru a fi judecat la Tribunalul București, cu recomandarea de a fi menținute măsurile de asigurare.

În luna iulie a anului 2020, Clotilde Armand, candidatul Alianței USR-PLUS pentru funcția de primar al Sectorului 1, a expus într-o conferință de presă achizițiile dăunătoare efectuate în contextul pandemiei de COVID-19 de către administrația condusă anterior de Daniel Tudorache. Ea a susținut că „pandemia a fost folosită pentru achiziţii de la firme de casă, de multe ori fără licitaţie şi la preţuri mari, nejustificate”.