Dovezi care arată că Omniasig își bate joc de clienți! ASF a reacționat firav

Publicat: 16 nov. 2023, 07:00, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Dovezi care arată că Omniasig își bate joc de clienți! ASF a reacționat firav

Austriecii de la Omniasig sunt lideri pe piața autohtonă de asigurări CASCO, însă serviciile lor lasă de dorit pentru că se înmulțesc plângerile la adresa acestora.

Liderul pieței de asigurări CASCO din România, austriecii de la Omniasig Vienna Insurance Group, pune bețe în roate clienților săi, fie prin amânarea plății daunelor, sau plata parțială a lor, invocând tot felul de motive, fie prin impunerea de francize pentru orice daună, crescând foarte mult cheltuielile cu asigurările ale clienților.

Piața este plină de plângeri, nemulțumiri și povești în care austriecii sunt acuzați că nu se comportă fair-play cu cei care aleg să facă afaceri cu ei. Un astfel de caz este al unui cititor al PUTEREA. În fiecare lună plătește CASCO 4.000 de lei. Pentru orice dosar de daună deschis franciza este de 2.500 de euro. Omniasig refuză să încheie un singur dosar de daună, ci mai multe pentru fiecare problemă apărută. Dacă s-a spart un far, se deschide un dosar, dacă s-a zgâriat ușa, un alt dosar. Și așa, câte 2.500 de euro pentru fiecare dintre acestea.

Patru Valentin s-a plâns, de asemenea, de serviciile Omniasig: ”Am făcut polița CASCO și am deschis un dosar de daună. După întocmirea procesului verbal de constatare și acordarea acceptului de întrare în service, la două zile, îmi spun că decontează doar parțial dosarul de daună. Am cerut să îmi spună motivele și nu au mai răspuns la email. Acum sunt nevoit să îi acționez în instanță”

Utilizatorul Iulian a comentat situația sa pe portalul i-Asigurare.ro: ”Am avut un accident în Germania. Am fost lovit de un camion de Bulgaria. Am primit un proces verbal de la Poliție din Germania. În scurt timp, am anunțat firma de asigurare CASCO, Omniasig. Cei de acolo au cerut procesul verbal tradus în limba română, care am și făcut treaba asta lăsând actele la agentul constatator, dl. Neacșu Marian, pentru regie proprie. La circa o săptămână, am fost contactat de Omniasig București spunându-mi că refuză plata dosarului de daună pentru că nu a primit procesul verbal”

Mădălin Roșu a dorit și el să reclame modul de efectuare a verificărilor de către Omniasig. ”Nu se respectă prevederile legii 132/2017, art. 21, alin. 3 care spun că verificările se efectuează de către un expert autorizat de Ministerul justiției. Dl. Asandului Ionuț și alți așa zisi experți (și-au cumpărat ecuson de expert de la librărie), printre care și Postolache Ginel, care a devalizat Bancorexul, fac verificări de capul lor și refuză plata pagubelor comițând abuzuri crase. Mai rău este că ASF a făcut controale la această firmă de hoți, cunoaște situația dar nu ia măsuri. De ce oare? Mai băieți deștepți, în Austria erați de mult la bulău”.

Petre Harazin povestește situația sa, cu mult umor: ”Am fost lovit de către o autoutilitară de la drumuri, firma Porr. Și clar am fost lovit și de către Omniasig, păi suntem austrieci, nu? Număr de dosar 70886846 din 22 februarie și o super ofertă pe care clar am refuzat-o, și mașina dăună totală, deci pieton. Mulțumesc, Omniasig. Nu merită nici o stea”.

Michaela susține că a avut cea mai ”oribilă experiență” cu Omniasig. ” După o situație ce implică atât RCA, cât și CASCO, pe dosarul de RCA, au zis că e culpă comuna și m-au informat că pot să fac pe CASCO. La mai bine de o lună după ce, cu scandal și intarzieri nejustificate am reușit să scot mașina de la reparații, primesc un mesaj că mi s-a deschis un dosar de daună… What??? De ce? Pentru ce??? Pot doar să bănuiesc că după ce mi-am exprimat dorința de a renunța la ei pentru Casco după 1 an de colaborare, că s-au găsit să mai deschidă ei un dosar că să nu pot închide colaborarea… Oricum am bănuiala că au fost înțelegeri între ei și dealer-ul auto ca să plătesc eu, deși am polița CASCO!!! Mi se pare inadmisibil așa ceva, mai ales că în ce privește comunicarea cu ei a fost absolut deficitară, limitându-se la urlat și atitudine obraznică!!! Au avut nesimțirea să spună că e ilegal să îi ameninț cu procesul… Auziți voi! Adică ei fac ce vor, dar nu cumva să îi dăm in judecată, nu? Îngrozitori!” 

ASF s-a purtat cu mănuși cu Omniasig

Autoritatea de Supraveghere Financiară a făcut mai multe controale la compania austriacă. În ultimii ani au găsit unele probleme, iar sancțiunile au fost doar cu avertisment.

Iată câteva exemple:

  • Februarie 2022: Omniasig VIG S.A. a fost sancționată cu avertisment scris pentru nerespectarea unor cerințe prevăzute de Legea nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări. Sancțiunea a fost aplicată societății ca urmare a valorificării rezultatelor unui control periodic ce a vizat perioada 01.06.2020 – 30.06.2021 și a avut ca tematică:
    o Verificarea cerințelor de supraveghere și guvernanță a produselor de asigurare de sănătate;
    o Verificarea respectării cerințelor legale privind informarea și consultanța acordată clienților în cazul asigurărilor de sănătate;
    o Verificarea procesului de subscriere a contractelor de asigurări de sănătate;
    o Verificarea modului de instrumentare a dosarelor de daună pentru clasa de asigurări de sănătate.
  • Iunie 2022: Omniasig Vienna Insurance Group S.A. – Sancționarea cu avertisment scris pentru nerespectarea anumitor prevederi ale Legii 132/2017.
  • Octombrie 2020: OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP S.A. – avertisment scris societate pentru nerespectare Norma RCA și Legea 132/2017
  • 7 martie 2023 : Omniasig Vienna Insurance Group S.A. a fost sancționată cu avertisment scris pentru următoarele fapte: încălcarea prevederilor art. 21 alin. (4) și (2) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, cu modificările și completările ulterioare.
  • 16 mai 2023: Omniasig Vienna Insurance Group S.A. a fost sancționată cu avertisment scris pentru încălcarea prevederilor art. 21 alin. (1) lit. b), alin.(4) și alin.(5) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, cu modificările și completările ulterioare.
  • 8 iulie 2022: Omniasig Vienna Insurance Group S.A. – Sancționarea cu avertisment scris pentru nerespectarea anumitor prevederi ale Legii 132/2017.

Omniasig, membră a unui cartel

Omniasig nu este cumințenia întruchipată și nici corectitudinea în persoană pe piața românească de asigurări. Dovadă este și participarea la organizarea unui cartel, cea mai cruntă încălcare a legislației în ce privește competiția de pe piața comunitară. Consiliul Concurenţei a sancţionat trei companii (Generali S.p.A. UK Branch, Generali România, Omniasig) și un broker de asigurări (Aon România) cu amenzi totale în valoare de 15.120.582 milioane lei, pentru înțelegeri anticoncurențiale pe piața asigurărilor de aviație din România.

În urma unei investigaţii, autoritatea de concurenţă a constatat că Aon România Broker de Asigurare Reasigurare S.R.L., Assicurazioni Generali S.p.A. UK Branch, Generali România Asigurare Reasigurare S.A. și Omniasig Vienna Insurance Group S.A. s-au înțeles și au intrat într-un acord de cooperare ce viza piața asigurărilor de aviație pentru clienții mari din România. Practic, prin realizarea acestui acord, companiile și-au împărțit clienții mari în patru licitații organizate de aceștia (Romatsa, Compania Națională „Aeroporturi București” – CNAB și Romaero), în acest fel eliminând concurența dintre ele.

Companiile au recunoscut încălcarea Legii concurenței şi, ca urmare, au beneficiat de o reducere a amenzii. Astfel, Consiliul Concurenței a aplicat următoarele sancțiuni:

–        Aon România                            343.731 lei

–        Generali S.p.A. UK Branch    8.163.743 lei

–        Generali România                  1.892.846 lei

–        Omniasig                                4.720.262 lei

Aon România, parte din grupul Aon, este un broker de asigurări și consultant în materie de management al riscurilor, specializat în intermedierea riscurilor complexe, precum cele aferente industriei de aviație.

Generali S.p.A. UK Branch este o sucursală a grupului Generali, prezentă pe piața londoneză a asigurărilor și reasigurărilor de aviație, iar Generali România, parte a aceluiași grup, este o companie de asigurare și reasigurare prezentă pe piața din România.

Omniasig este o companie locală de asigurare și reasigurare, membră a grupului Vienna Insurance Group.

Legea concurenței interzice orice înțelegeri sau acorduri între companii care restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care împart piețele.