Drept la replică din partea Societății Naționale de Radiocomunicații

Publicat: 19 mai 2021, 12:55, de Ziarul Puterea, în ACTUALITATE , ? cititori
Drept la replică din partea Societății Naționale de Radiocomunicații

Societatea Națională de Radiocomunicații ne-a trimis un drept la replică în urma articolului „Ministrul Cercetării, Ciprian Sergiu Teleman, girează un tun financiar de peste 5.000.000 de euro la SN Radiocomunicații”, pe care îl redăm integral în continuare.

Având în vedere articolul publicat  în data de 07.05.2021, referitor la Societatea Națională de Radiocomunicații S.A. (SNR), vă solicităm să publicați prezentul document ce conține dreptul la replică al Socității Naționale de Radiocomunicații S.A.

            Cunoștem și înțelegem ce înseamnă libertatea presei precum și dreptul constituțional la liberă exprimare, însă acesta trebuie exercitat cu bună-credință, fără a depăși limitele sale externe și interne, situație ce echivalează cu abuzul de drept, iar exercitarea abuzivă a unor drepturi atrage sancțiuni juridice.

            Autorul acestui articol  aduce companiei acuzaţii nefondate prin expresii de genul “conducerea SN Radiocomunicații SA a regizat un tun financiar de proporți”, „…să finalizeze urgent procedurile de adjudecare a licitațiilor prin încălcarea flagrantă a tuturor legilor și a reglementărilor privind achizițiile publice, fie prin licitații deschise, fie în proceduri interne, dar mai ales prin abuz repetat în serviciu ”, „Deja se știu câștigătorii licitațiilor deși licitațiile sunt în curs de derulare”, atribuind operatorului naţional de servicii de broadcasting o imagine neconformă cu realitatea, prin care induce în eroare opinia publică, exagerând şi aducând prejudicii prin descurajarea partenerilor comerciali ai companiei.

            Pentru o corectă informare a tuturor celor interesați, precizăm următoarele:

  • Referitor la mandatele Directorului General și Directorului Executiv Tehnic ai Societății Naționale de Radiocomunicații S.A.

Puterea.ro: „Deși mandatele tandemului Brad – Terchilă au expirat la 31 martie 2021, cei doi au rămas încă la butoanele instituției, ceea ce le-a permis să-și regizeze un tun financiar de proporții.”

Precizare SNR: Directorul General Eugen Brad a fost numit în data de 03 martie 2017, având un mandat stabilit până la numirea unui director general selectat conform prevederilor OUG
nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Directorul Executiv Tehnic Alin Terchilă este încadrat cu CIM pe perioadă nedeterminată, fiind angajat al SNR începând cu data de 20 iulie 2000.

  • Referitor la procedurile de achiziții publice

Puterea.ro: „Este vorba de procedura pentru modernizarea echipamentelor de electroalimentare (grupuri electrogene și UPS), în valoare de circa 2.000.000 de euro, dar și două proceduri de achiziție de emițătoare FM, plus o altă procedură de furnizare de echipamente de modulație over IP.”

Precizare SNR:

Procedurile de achiziție și valorile acestora sunt:

a) grupuri electrogene – se află în etapa de întocmire documentație de achiziție și draft de contract, nu este publicată nicăieri și are o valoare estimată de 4.000.000 lei, adică aprox. 800.000 euro.

b) extindere rețea FM Antena Satelor –  etapa de deschidere a ofertelor are ca dată stabilită 10.05.2021, deci la momentul articolului nu se cunoșteau ofertanții și are o valoare estimată de 40.000 Euro.

c) înlocuire emițătoare FM uzate, 5 locații, 6 buc – procedură nedemarată; este prevăzută în planul de investiții aferent anului 2021 cu o valoare estimată de 170.000 euro.

d) proiectul AoIP (audio over IP) – procedura de achiziție a fost începută în noiembrie 2019, având o valoare estimată de 1.400.000 euro pentru toate loturile. Pentru lotul 1, care are o valoare estimată de 1.200.000 euro, a fost finalizată procedura de achiziției și a fost comunicat rezultatul, dar este contestată de către un ofertant, respectiv Flame Data Tehnologies, ce a avut o ofertă cu aproximativ  500.000 Euro mai mare decât a câștigătorului. Până la soluționarea contestației nu se semnează contractul.

  • Referitor la valoarea totală a contractelor de achiziții publice

Puterea.ro: „Valoarea totală a acestor contracte depășește 5.000.000 de euro, fapt pentru care tripleta Brad-Terchilă-Murguleț fac presiuni uriașe asupra angajaților de la SN Radiocomunicații SA să semneze contractele în următoarele zile.

Practic, cei trei vor să finalizeze urgent procedurile de adjudecare a licitațiilor prin încălcarea flagrantă a tuturor legilor și a reglementărilor privind achizițiile publice, fie prin licitații deschise, fie în proceduri interne, dar mai ales prin abuz repetat în serviciu.

Precizare SNR: După cum am arătat mai sus, valoarea totală ESTIMATĂ a acestor achiziții nu ajunge nici măcar la  2,5 milioane euro, nicidecum la 5 milioane euro!

            Nu se pot semna contracte ale căror proceduri de achiziție nu au demarat!

            În cadrul SNR, procedurile de achiziție respectă în totalitate legile, reglementările și procedurile interne în vigoare, iar asupra salariaților cu competențe în domeniu nu s-au făcut presiuni pentru  încălcarea acestora.

  • Referitor la presupusele fapte de intimidare (retrageri voluntare din funcții, concedieri)

Puterea.ro: „Mai mult, tandemul Brad-Tărchilă a trecut la amenințări directe și publice, adică concedierea celor care nu respectă ordinele și dispozițiile celor doi. S-a ajuns până acolo încât
s-a făcut o mulțime de falsuri în documente atât de grosolane care se văd din satelit.

Aceste fapte de intimidare la modul deschis și public a tandemului Brad – Terchilă a creat o presiune enormă și anormală care a condus la retrageri voluntare din funcții, la pensionări anticipate, la demisii și chiar decese.”

Precizare SNR: În ultimele 19 luni nu a fost concediat niciun salariat, nici pentru motivele invocate de autorul articolului, nici din alte motive.

            Nu au existat retrageri voluntare din funcții. Pensionări anticipate au existat în cazul mai multor salariați ai SNR, acestea fiind determinate  atât de îndeplinirea condițiilor legale cât și de perioada propice ieșirii la pensie având în vedere modul de calcul al pensiilor.

A avut loc UN singur deces, cel al regretatului nostru coleg Adrian Strâmbeanu, care nu poate fi în niciun caz atribuit presiunilor managementului SNR.

  • Referitor la acuzațile nefondate privind decesul Dlui. Adrian Strâmbeanu

Puterea.ro: „Săptămâna trecută, managerului de Broadcast de la SN Radiocomunicații SA, Adrian Strâmbeanu, 56 de ani, a decedat după o discuție violentă cu directorul tehnic Alin Terchilă. Acesta l-a înjurat ca la ușa cortului pe Strâmbeanu, l-a amenințat că îl dă afară, deși acesta are  zeci de ani de activitate în SNR și o reputație internațională excepțională.

Într-un final, ca să fie și mai convingător, Terchilă l-a  bruscat fizic pe Strâmbeanu și l-a aruncat la propriu afară din birou, fapt pentru care acesta a făcut un infarct fatal la trei ore după agresiunea lui Techilă.

Precizare SNR: În ziua decesului, regretatul nostru coleg, dl. Adrian Strâmbeanu, lucra în regim de telemuncă (încă din data de 20 aprilie).

                        De asemenea, în ziua respectivă, Directorul Executiv Tehnic Alin Terchilă nici nu a fost prezent în sediul SNR, participând la o ședință de lucru cu Directorii Tehnici din Sucursalele companiei, care a avut loc în perioada 20 – 23 aprilie la Stația de Sol Cheia.

  • Referitor la respectarea legislației în vigoare, privind achizițiile publice, de către angajații SNR

Puterea.ro: „Managerii departamentelor specializate pe zona de broadcasting, persoane care au avut puterea să respecte legea, să se contrazică din punct de vedere tehnic și să dovedească verticalitate profesională și, în final, să respecte legea, nu au marșat la solicitările de ilegalități flagrante a celor doi.

Precizare SNR: Legislația a fost respectată de toți angajații, în SNR neexistând practici de tipul celor indicate în articol.

  • Referitor la afirmația falsă că Dl. Director Executiv Investiții Logistică Achiziții Mihnea Ghiață a intrat în concediu de odihnă prelungit pentru a nu semna contractele de achiziții

Puterea.ro: „Dar, din păcate, n-au avut nicio șansă în fața celor doi directori, fiind forțați să plece din societate sau pur și simplu chiar a murit. Nu întâmplător, actualul director de Investiții, Mihnea Ghiță, observând presiunile și amenințările cuplului Terchilă-Brad, a preferat să își ia un concediu prelungit, decât să participe și să semneze aceste tunuri de final de mandat ale celor doi.

Precizare SNR: Conform precizărilor și detaliilor privind procedurile aflate în derulare, cele declarate în acest paragraf sunt presupuneri scoase din context. În SNR, concediile sunt acordate în baza unei instrucțiuni de lucru, care prevede inclusiv termenul în care o astfel de solicitare trebuie făcută și, în același timp, include ca ultimă semnătură de aprobare, pe cea a Directorului General.

            Domnul Mihnea Ghiață s-a aflat în concediu de odihnă legal solicitat și aprobat de către Directorul General, conform inclusiv programării aferente anului 2021.

  • Referitor la afirmația falsă privind favorizarea anumitor firme în cadrul unor proceduri de licitații

Puterea.ro: „Deja la nivel de SNR se știe cine fericiții câștigători ai tunurilor regizate de tandemul Brad-Terchilă. Este vorba de firmele ENDRESS Group SRL din Reșița, asociată direct directorului general Eugen Brad, și 2WCOM Systems GmbH, asociată prin reprezentatul ei din Timișoara direct de către directorul tehnic Alin Terchilă.

Acești „furnizori” agreați de cei doi directori au fost implicați, sprijiniți și favorizați în toate etapele ale procedurii de adjudecare, și, astfel, au ajuns, practic, singuri în fazele finale ale acestor proceduri. Numai că au ajuns în această situație numai prin acceptul și sub amenințările lui Alin Terchilă, chiar în lipsa flagrantă a documentației esențiale în etapa de calificare.

Precizare SNR: Procedura de achiziție nu este demarată. Firma ENDRESS Group SRL, menționată în articol, a participat în anul 2020 la o licitație organizată de SNR, însă a pierdut competiția. Mai mult, aceasta a contestat soluția finală de atribuire la CNSC și, apoi, la Curtea de apel, însă i-au fost respinse ambele contestații.

            În ceea ce privește 2WCOM Systems GmbH, cea de a doua firmă la care se face referire în articol, aceasta a participat la procedura de achiziție organizată de SNR pentru atribuirea lotului 1 din proiectul AoIP (audio over IP).

            Pentru analiza ofertelor depuse în procedură, există o comisie desemnată a gestiona această procedură, nici unul din cei doi directori neinterferând cu atribuțiile comisiei.

            Oferta depusă de 2WCOM Systems GmbH a respectat documentația de achiziție așa cum a fost publicată și transmisă către ofertanți, în condiții total transparente, iar corespondența purtată cu ofertanții, nu numai cu  2WCOM Systems GmbH, pe parcursul derulării procedurii a respectat normele în vigoare și, de asemenea, este important de precizat că nu au existat condiții sau premise care să creeze climatul de posibilă suspiciune, cu atât mai mult de favorizare a unuia din ofertanți.

Puterea.ro: „La cea de a doua etapă, cea de depunere a ofertelor tehnice, a fost o lipsă flagrantă la depunerea celui mai important document din orice procedură și anume propunerea tehnică.

După multe solicitări de clarificare din partea comisiei din cadrul SNR, dar și la presiunile lui Alin Terchilă, furnizorul a prezentat o propunere tehnică, dar fără a preciza anumite echipamente esențiale realizării proiectului și fără a răspunde la multe numeroasele cerințe din cadrul caietului de sarcini.

S-a ajuns până acolo încât la una din aceste licitații, oferta declarată câștigătoare a fost trimisă comisiei de licitație chiar cu semnătura celui care a scris-o, adică chiar Alin Terchilă personal, cu semnătura sa olografă.

Practic. directorul tehnic Alin Terchilă a scris cu mâna sa o ofertă pe care a trimis-o celui care participa la licitație, și, ulterior, a aprobat-o chiar el pentru firma câștigătoare.

Precizare SNR: În prezent, este depusă o contestație împotriva soluției finale de atribuire pentru Lotul 1, de către FLAME DATA TECHNOLOGIES SRL, cu aceste susțineri, Comisia de soluționare urmând a decide. Împotriva acestei decizii se va putea formula, după caz, contestație în fața insțantelor competente.

                        Pe parcusul derulării procedurii s-a transmis către ofertanți și caietul de sarcini (documentația tehnică)  în format deschis, respectiv .doc, pentru a putea fi mai ușor și rapid de preluat de către aceștia în oferta tehnică întocmită cerințele SNR și în oglindă modalitatea de îndeplinire a acestora.

                        Caietul de sarcini (documentația tehnică) în format în format deschis, respectiv .doc  a respectat în întregime formatul .pdf, astfel că includea și partea de semnatari din SNR (evident fără semnăturile olografe).

                        Astfel, oferta tehnică depusă de 2WCOM Systems GmbH, producător de echipamente german, a fost scrisă în formatul .doc al SNR (caietul de sarcini)  neintervenind pe textul SNR astfel că a păstrat și semnatarii acestuia (evident nominalizați doar, fără a avea semnăturile acestora).

                        Comisia SNR de analiză a ofertelor a solicitat clarificare către ofertant care a revenit cu oferta tehnică in format .pdf, asumată de către reprezentanții săi legali, eliminând totodată enumerarea semnatarilor SNR din document.

                        Menționăm că nu există nici o diferență între oferta tehnică depusă inițial și cea depusă după solicitarea de clarificări din punct de vedere al conținutului, cu excepția eliminării semnatarilor SNR din document.

Așadar, articolul menționat este construit exclusiv pe baza unor acuzații lipsite de orice fundament, care nu reprezintă și nu reflectă sub nicio formă activitatea noastră, aducând atingere prestigiului și imaginii companiei noastre și a reprezentanților acesteia.

Cotidianul Puterea a publicat în ultima perioadă, în mod constant, articole false și defăimătoare la adresa SNR, fără a solicita niciun punct de vedere referitor la subiectele abordate. Subliniem faptul că, atunci când a solicitat SNR informații de interes public, acestea au fost transmise în termen legal, însă nu au constituit subiectul unui articol.

Vă asigurăm de faptul că toți membrii Conducerii SNR respectă legislația în vigoare în toate aspectele care privesc managementul companiei și nu numai și, totodată, tratează cu respect fiecare angajat, apreciind efortul constant, dedicarea și loialitatea față de companie.

            În speranța că precizările de mai sus vor fi în măsură să clarifice toate aspectele abordate tendențios în articolul de presă, vă asigurăm că, prin tot ceea ce întreprinde, întreaga echipă de management are ca obiectiv buna desfășurare a activității societății, în vederea îndeplinirii scopului pentru care a fost înființată, respectiv difuzarea  programelor naționale publice de radio și televiziune, pentru asigurarea continuităţii dreptului la informare gratuită a populaţiei, ca drept constituțional al cetățenilor României.