Drumul Mărțișoarelor – chinezii din Dragon cumpără Mărțișoare de la români!

Publicat: 28 feb. 2023, 07:45, de Vlad Stefan Orjan, în ECONOMIE , ? cititori
Drumul Mărțișoarelor - chinezii din Dragon cumpără Mărțișoare de la români!

Romii din mediile defavorizate sunt implicați în drumul mărțișoarelor din China în România. Chinezii din Dragonul Roșu au ajuns să cumpere mărțișoare de la romi, pentru ca mai apoi să le vândă către terți la prețuri duble.

Materia primă pentru confecționarea mărțișoarelor de pe tarabe provine din orașul chinezesc Shenzen. Shenzen este un oraș din sudul Chinei, nou-format ca urmare a exportului de mărfuri către Europa și către întreaga lume. Dacă înainte Shenzen era un sat de pescari, acum satul a devenit o adevărată metropolă cu peste cinci milioane de locuitori, fiind prima Zonă Economică Specială, făcând parte dintr-un megalopolis, alături de Hong Kong, Macao și Guanzhou.

În linie dreaptă, localitatea Shenzhen se află la 8.115 km de București, însă de regulă majoritatea produselor și materiilor prime care ajung în țara noastră, ajung pe calea apei în portul Constanța. Prin această cale, chinezii scutesc foarte mulți bani și taxe vamale enorme.

PRIMUL PAS: Importul materiei prime din China

IMAGINE GRAFICĂ

Conform informațiilor colectate de Puterea.ro, oamenii influenți din zonele sărace ale României își comandă materia primă (șnururi, cartonașe inscripționate și folii de protecție), pentru ca mai apoi oameni din medii defavorizate să le poată confecționa și ambala. Acțiunea propriu-zisă începe încă din luna decembrie, pentru ca la sfârșitul lunii februarie mărțișoarele să poată ajunge în piețele din România.

Costul unui container pe mare e tot mai ieftin după pandemie

IMAGINE GRAFICĂ

Costul de transport al unui container din principalele porturi ale Chinei – Shanghai, Ningbo, Shekou, Yantian, Xiamen, Tianjin, Qingdao până în portul Constanța variază între 2.000-3.500 $ pentru un container de 20’ și între 4.200-5.000 $ pentru un container de 40’.

Romii vând mărțișoarele chinezilor de la Dragonul Roșu

O parte dintre mărțișoarele confecționate ajung în piețe locale precum în Ploiești, Buzău sau Slobozia, iar cea mai mare parte ajung „export” tot la chinezi, însă la chinezii din Dragonul Roșu 7 și 8, acolo unde banii se împart cu sacoșa de rafie. Oamenii merg la Dragonul Roșu cu speranța că vor achiziționa mărțișoare sută la sută chinezești, însă în realitate mărțișoarele sunt confecționate de romii din mediile defavorizate ale României.

Dacă materia primă este cumpărată la prețuri derizorii, mărțișoarele ajung să coste și de 10 ori mai multe după ce trec prin mâinile mai multor intermediari, printre care și falșii chinezi care vând chinezării la Dragonul Roșu.

Se emite și factură, însă doar la nevoie

Conform altor surse, chinezii din Dragonul Roșu s-au mai emancipat cu legislația economică din țara noastră, dat fiind faptul că pentru comenzile mai mare de 5.000 de lei se oferă factură doar la solicitare cumpărătorului. Totuși, pentru comenzile mai mici de 5.000 de lei, banii sunt rulați la negru, fără a se emite vreun bon fiscal sau fără ca statul să se aleagă cu ceva.