După Azomureș, urmează Alro. Combinatul din Slatina începe un program de închidere totală, din cauza gazelor scumpe

Publicat: 22 dec. 2021, 12:15, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
După Azomureș, urmează Alro. Combinatul din Slatina începe un program de închidere totală, din cauza gazelor scumpe

După combinatul de îngrășăminte chimice Azomureș Târgu Mureș, acum, și Alro (cel mai mare consumator de energie din România) anunță că a început un program de închidere totală a activităţii, din cauza scumpirii gazelor. Cel mai probabil, în perioada următoare, și alte unități mari din economia românească vor lua o decizie similară, pentru că nu vor mai putea să țină pasul cu costurile mari de producție.

Într-o primă etapă, producția combinatului ar urma să fie redusă cu aproximativ 40%, până în martie 2022.  În fabrica de la Slatina lucrează peste 2.000 de muncitori.

„Halele de electroliză se închid pe rând. Vom face extracţia de aluminiu care mai este la ora actuală în cuve şi scoatem din activitate cuvele respective. Avem deja 30 de cuve închise din data de 20 decembrie. În primă fază vom diminua producţia cu 60%, până la 40%, asta până la 10 martie. Se închid pe rând, dar se închid sigur. Apoi, nu ştiu cine va fi prostul care să vină să investească 150 mil. dolari să redeschidă o hală, iar a doua zi să nu ştie dacă mai are sau nu energie“, a declarat pentru ZF Constantin Popescu, preşedintele Sindicatului Liber Aluministul.

Alro are peste 700 de cuve, din care se vor închide aproximativ 300 până cel târziu 10 martie, nefiind exclus ca acest lucru să se întâmple chiar mai repede. Situația ar sta cu totul altfel, dacă producătorul ar putea să încheie “contracte bilaterale direct cu producătorii de energie, nu cu traderii care nu fac altceva decât să facă speculă de energie“.

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Compania din Slatina este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa, 35.000 de tone pe an de aluminiu reciclat şi cu o capacitate de 335.000 de tone pe an de aluminiu turnat şi facilităţi de procesare de 130.000 de tone pe an de aluminiu laminat la cald şi la rece şi divizia de extrudare.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană, dar compania are exporturi şi în SUA şi Asia.

Prețuri record

Preţul gazelor naturale în Europa a atins, marţi, un nou nivel record, stimulat de cererea din sezonul de iarnă, dar şi de tensiunile geopolitice dintre principalul furnizor al Europei, Rusia, şi clienţii săi, potrivit AFP.

La hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţul european de referinţă a ajuns în prima parte a zilei la nivelul record de 162,775 euro pentru un Megawatt-oră, adică o creştere de peste 10% comparativ cu preţul înregistrat luni seara, şi peste precedentul record stabilit în data de 6 octombrie. Pe piaţa din Marea Britanie, preţul gazelor cu livrare în luna următoare a atins de asemenea un maxim istoric de 408,30 pence pentru o unitate termică. Aceste preţuri sunt de şapte ori mai mari decât cele înregistrate la începutul anului.