După prăbușirea cascadei Bigăr, Trovanții de la Bozioru riscă să se prăbușească

Publicat: 04 aug. 2023, 07:30, de Vlad Stefan Orjan, în News , ? cititori
După prăbușirea cascadei Bigăr, Trovanții de la Bozioru riscă să se prăbușească

După ce cascada Bigăr a fost distrusă în mare parte, în mod natural, acum un fenomen asemănător riscă să se întâmple pentru o altă atracție turistică locală, de această dată din Buzău.

Doi dintre trovanţii de la Ulmet, obiectiv turistic ce face parte din Geoparcul UNESCO ”Ţinutul Buzăului”, sunt în pericol de prăbuşire. Autorităţile au decis devierea traseului, pentru a-i proteja şi pentru a evita căderea lor peste turişi, şi caută soluţii pentru consolidarea lor.

Semnalul de alarmă a fost tras de primarul din Bozioru

Primarul comunei Bozioru (Buzău) spune că există riscul ca doi dintre trovanţi să se surpe şi să se rostogolească din vârful colinei, spre traseul folosit de turiști.

„La unul există pericolul să alunece, iar la celălalt există pericolul să se rostogolească. Noi ne-am gândit la o consolidare cu beton, dar stricăm aspectul trovantului şi nu este ok. A plouat torenţial la noi în ultima perioadă”, a explicat Valentin Grigore, primarul comunei Bozioru.

Președintele CJ Buzău încearcă să găsească soluții

”Există riscul ca doi dintre trovanţi să se surpe şi să cadă şi, tocmai de aceea, chiar dacă sunt pe raza comunei Bozioru am procedat la devierea traseului cu semne ca oamenii să găsească o altă cale să viziteze zona respectivă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, miercuri, la finalul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Buzău.

Acesta a precizat că s-a cerut ajutorul unor specialişti pentru consolidafre.

”Oamenii, în special, vin fac, fotografii, dar se şi urcă pe aceste obiective, indiferent că sunt statui, trovanţi sau alte obiecte. Ca să evităm ca ei să cadă peste cineva, am pus indicatoare ca să interzicem urcarea pe ei. Ca să intervenim la structura lor am luat legătura – şi trebuie să vină – nişte specialişti în rezistenţă ca să ne dea o soluţie”, a mai afirmat preşedintele CJ Buzău.

Petre Emanoil Neagu a precizat că situaţia a apărut din cauze naturale: ”Eroziune, vânt, mişcări tectonice, dar trebuie să fim prevăzători. Noi încercăm soluţia cea mai bună de a-i salva şi de a păstra obiectivul. Vom vedea ce ne spun specialiştii”.

Anul trecut, Geoparcul Ținutul Buzăului a primit acreditarea din partea UNESCO

În aprilie 2022, Geoparcul Ţinutul Buzăului a primit acreditarea din partea UNESCO pentru a intra în reţeaua globală a geoparcurilor.

Vulcanii noroioşi, domurile de sare, focurile vii, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre şi chihlimbarul de la Colţi sunt printre cele mai renumite atracţii ale acestei regiuni pitoreşti din zona de curbură a Carpaţilor.