Fostul ministru al reformei, economistul Ilie Şerbănescu a murit

Publicat: 08 apr. 2024, 09:00, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
Fostul ministru al reformei, economistul Ilie Şerbănescu a murit
Fostul ministru al reformei, economistul Ilie Şerbănescu a murit

Cunoscutul economist, profesor, analist și publicist Ilie Șerbănescu a încetat din viață, azi dimineață, în urma unei lungi și grele suferințe. El avea 81 de ani.

Vestea morții sale a fost dată de George Simion, pe rețelele de socializare. Postarea a fost urmată de un val de comentarii și de reacții. ”România e de azi mai săracă. Un patriot, economistul Ilie Șerbănescu, s-a dus la Cer azi dimineață. Ieri primise Sfânta Împărtășanie.”, se arată în postarea făcută de George simion.

Cine a fost Ilie Șerbănescu?

Ilie Șerbănescu s-a născut pe 20 iulie 1942. A fost un economist român și a absolvit Academia de Studii Economice din București. A devenit doctor în economie, încă  din 1976.  Lucrarea sa, „Corporațiile transnaționale“ a rămas singura analiză publicată pe această temă, în literatura românească de specialitate, înainte de 1989. A fost ministrul Reformei, președintele Consiliului pentru Reformă în guvernul Victor Ciorbea, de la 5 decembrie 1997 până la 17 aprilie 1998.

A fost profesor de economie la Școala Superioară de Jurnalistică, pregătind mulți jurnaliști și analiști.

În afară de „Corporațiile transnaționale”, a mai scris încă patru lucrări deosebit de valoroase: „Terra portret în alb-negru” (1980); „Reforma economică în România: jumătățile de măsură dublează costurile sociale” (1994); „Manifestul partidului imobilist” (1996) și „România, o colonie la marginea Europei” (2016).

Cele peste 600 de articole de specialitate publicate au creionat o perspectivă realistă, chiar dacă nu întotdeauna pozitivă, asupra economiei românești.

Dezbaterile televizate la care a participat au fost deosebit de apreciate, mai ales de către specialiști.

Toate acestea au făcut ca Ilie Șerbănescu să devină unul dintre cei mai respectați analiști economici ai României.