Esenţa democraţiei este votul, nu jocul majorităţii politice

Publicat: 01 feb. 2024, 07:30, de Ovidiu Zară, în OPINII , ? cititori
Esenţa democraţiei este votul, nu jocul majorităţii politice
Ovidiu Zară

În goana după Putere, clasa politică probabil că va decide, în plin an electoral, comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Dacă intenţia se va transforma în realitate va fi dovada clară a faptului că cei care au jurat să respecte Constituţia şi legile ţării nu dau doi bani pe democraţie.
Discuţiile publice actuale pe tema comasării alegerilor sunt o glumă cât se poate de sinistră şi dovedesc că politica dâmboviţeană nu mai este demult o vocaţie, ci s-a transformat într-o meserie, în care politicianul ţinteşte doar interesul personal, nu nevoile electoratului.

Surdă, egoistă şi incompetentă în mare majoritate, chiar răuvoitoare în anumite chestiuni care privesc România, clasa politice actuală nu are nicio problemă cu faptul că o eventuală comasare a alegerilor va adânci lehamitea electoratului faţă de politică.

De ce marea masă a politicienilor actuali sunt mai interesaţi de comasarea alegerilor decât de gestionarea curentă a ţării? Răspunsul este simplu: pentru că le serveşte de minune propriilor interese!

Politicienii au învăţat că un electorat pauperizat nu mai pune preţ pe principii şi valori morale, aşa că orice decizie imorală sau ilegală nu este niciodată taxată. Şi mai ştiu foarte bine politrucii noştri că omul sărac şi îmbătat zilinic cu promisiuni deşarte va fi demotivat să iasă din casă pentru a-şi exercita dreptul de vot.
Cunoscând ingredientele reţetei rămânerii la putere, politicienii vor face absolut orice să ţină departe electoratul de urna de vot, atâta vreme cât absenteismul îi ajută necondiţionat să-şi mențină controlul asupra votului politic.

Românii trebuie să înţeleagă că dacă aversiunea lor faţă de clasa politică va genera un nou absenteism la urne şi în acest an electoral, cu patru rânduri de alegeri, viitorul ţării va arăta rău.
E momentul ca fiecare individ cu drept de vot, oricât de dezamăgit ar fi de prestaţia clasei politice, să reînveţe să uzeze de dreptul său constituţional de a vota, pentru că asta esenţializează democraţia.

Acum, mai mult ca niciodată, România are nevoie de o schimbare a clasei politice. Iar schimbarea nu se poate face decât votând, nu stând la taclale interminabile pe reţelele de socializare sau pe la colţuri, înjurând printre dinţi.

Cu certitudine că mulţi români se vor întreba care este alternativa, în condiţiile în care liderii cu programe care să depăşească condiţia unor “gogoşi” electorale sunt invizibili.
Lipsa alternativei este într-adevăr problemă, atâta vreme cât, cel puţin în acest moment, nu pare să existe un personaj politic sau un partid care să prezinte soluţii coerente, aplicabile pe termen lung, în care electoratul să se regăsească şi să creadă. Asta nu înseamnă însă că absenteismul la urne sau alegerea răului cel mai mic trebuie să continue să fie laitmotivul şi în acest an electoral deosebit de important! Trebuie conştientizat că viața fiecăruia dintre noi nu se îmbunătăţeşte niciodată din întâmplare, ci doar prin schimbare.

Eu unul am credinţa că în România există lideri cu caracter, ştiinţă de carte şi credinţă care vor ieşi din confortul propriu pe scena politică, pentru a genera schimbarea.
Amintiţi-vă că acum 34 de ani, abia trezită din somnul adânc petrecut în “Epoca de Aur”, România a avut şansa de a deveni o democraţie autentică. Ea s-a numit Ion Raţiu, omul care ar fi putut restructura din temelii România. Dar această şansă a fost pierdută pe fondul naivităţii românilor care s-au lăsat manipulaţi de intrigile ţesute în laboratoarele secrete ale puterii de atunci.

Mulţi vor spune că sunt idealist, dar eu unul cred cu tărie că istoria se va repeta şi, cât de curând, pe scena politică autohtnonă vor apărea OAMENI de talia regretatului Ion Raţiu, care vor putea să unească şi să lupte cu toată forţa pentru ca tot românul de rând să redevină centrul societăţii.
Totul e ca cei care aleg să le asculte şi să le înţeleagă mesajele, să iasă la vot şi să le acorde încrederea, în ciuda războiului informaţional care se va declanşa împotriva tuturor celor care vor cuteza să perturbe liniştea şi cutumele impuse de cei aflaţi la butoanele puterii.

P.S.
Cel mai probabil, aceste rânduri vor atrage mânia multor politruci care se consideră nemuritori pe scaunele puterii.
Parafrazându-l pe regretatul Ion Raţiu, le transmit acestora doar atât: “Elementul esenţial al democraţiei nu este jocul numelor, cifrelor, cine are majoritate, cine are mai multe voturi. Asta nu e democraţie! Chintesenţa democraţiei se poate exprima într-o singură frază: voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!”.