Estimările FMI: Cu cât vor scădea economiile Ucrainei și Rusiei, din cauza războiului

Fondul Monetar Internațional anticipează o scădere de 35% a economiei Ucrainei în acest an, fără a mai da și alte previziuni, din cauza instabilității extreme a situației din țară, transmite marți publicația ucraineană Economicina Pravda.

Pentru Ucraina, toate previziunile pentru perioada 2022-2027, cu excepția PIB real pentru 2022, nu sunt calculate din cauza unui grad extrem de ridicat de incertitudine.

„Deși este imposibil să se obțină măsurători exacte ale daunelor aduse economiei ucrainene, războiul va duce la o recesiune foarte puternică. Este de așteptat ca în 2022 economia Ucrainei să scadă cu 35%”, susțin reprezentanții FMI.

„Chiar dacă războiul se va încheia în curând, pierderea oamenilor, distrugerea capitalului fizic și strămutarea cetățenilor vor afecta grav activitatea economică pentru mulți ani de acum înainte.”

În același timp, PIB-ul Rusiei va scădea cu doar 8,5% în 2022 și va continua să scadă cu 2,3% în 2023. Inflația în acest caz este prognozată la 21,3%, respectiv 14,3%.

Șomajul în Rusia va crește la 9,3% în acest an, față de 4,8% în 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...