EXCLUSIV Cât de sigur mai este să ținem banii pe Revolut zilele acestea? Știați că a fost înființat de un rus și un ucrainean?

Publicat: 04 mart. 2022, 09:15, de Puterea.ro, în ECONOMIE , ? cititori
EXCLUSIV Cât de sigur mai este să ținem banii pe Revolut zilele acestea? Știați că a fost înființat de un rus și un ucrainean?

De ieri până azi am fost avertizată de trei persoane: „Să nu mai ții bani pe Revolut că nu mai e sigur. Va pica în curând”.  Pe Facebook am văzut o serie de mesaje în care oamenii sunt îndemnați să renunțe la Revolut, că au patronii ruși și că banii sunt în pericol. Ne-am interesat și la Banca Națională a României, dar și direct la Revolut, să vedem dacă e bine sau nu să ne scoatem banii în această perioadă de război.

Revolut este un produs din ce în ce mai folosit. Datorită ușurinței de a trimite banii, a căpătat tot mai mulți clienți din toată lumea, inclusiv din România. Are 18 milioane de clienți din lumea întreagă, dintre care peste 1,6 milioane doar în România. Revolut s-a lansat în Marea Britanie, cu servicii de transfer de bani și schimb valutar. A fost fondat de doi tineri: unul rus, Nikolay Soronsky, și unul ucrainean – Vlad Yatsenko. Tatăl lui Stronski, Nikolai Mironovici Storonski, este director de știință la Gazprom, companie apropiată președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Poate și din această cauză, a originii celor doi fondatori, s-a creat panică în rândul oamenilor. Dar să vedem ce spun experții financiar-bancari, dacă panica este fondată și dacă avem bani în conturile de Revolut ar trebui sau nu să-i retragem.

Adrian Vasilescu, BNR: Nimic nu e mai sigur decât depozitele. Să nu ne apucăm să scoatem banii cu sacoșele și să-i ținem în casă!

“Banca Națională a României nu supraveghează Revolut. Noi, în România, nu avem expunere la băncile rusești. Nici Revolut nu e legat de vreo bancă rusească, deci se aliniază cu celelalte entități din România”, a declarat, pentru Puterea.ro, consilierul pe probleme strategice al Băncii Naționale a României (BNR), Adrian Vasilescu. Oficialul BNR spune că orice criză creează panică. “Atunci când începe o criză, începe cu panică. Așa e și acum. Acum sunt foarte multe discuții <Ce să facem cu banii, să-i retragem sau nu, să-i mai lăsăm la bancă?>. Toată lumea e speriată. Așa a fost și când a început pandemia. Au fost oameni care aveau miliarde la propriu, depozite, în bănci, și au fost cu sacii, cu sacoșele și și-au scos banii, pe care apoi i-au depozitat în casete tot la bănci, că le era frică să-i țină în casă, a completat Vasilescu. Totodată, Adrian Vasilescu punctează că  depozitele sunt garantate și sigure. “Nimic nu e mai sigur decât depozitele la bănci, care sunt garantate cu până la 100.000 de euro pentru fiecare depozit la fiecare bancă în parte. Adică dacă este un om care are 30 de depozite la 30 de bănci, va primi asigurare pentru fiecare depozit în parte, în limita a 100.000 de euro”, a declarat Adrian Vasilescu.

Nikolai Storonski, fondatorul Revolut : Ideea unui război între Ucraina şi Rusia este înfiorătoare

Nikolai Storonski, şeful Revolut, a publicat o declaraţie despre război şi modul în care acţionează compania sa, menţionând şi că tatăl său este ucrainean.

“Când eram copil, noţiunea de război între Rusia şi Ucraina era de neconceput. Nu doar pentru că războiul şi pierderea de vieţi nevinovate sunt întotdeauna greşite, ci pentru că pentru mine, ucrainenii şi ruşii sunt rude.

Ştiu asta pentru că, când Vladyslav şi cu mine am fondat Revolut la Londra, nu a contat de unde venim. Am simţit că eram doi fraţi cu un scop şi o viziune mare. Şi astăzi simt la fel.

Pentru că, deşi am venit din Rusia şi acum sunt cetăţean britanic, prin descendenţă sunt şi ucrainean. Tatăl meu este ucrainean. Am familie şi prieteni în toată Ucraina – oameni de care îmi pasă profund şi de care sunt enorm de îngrijorat. Deci, pentru mine, ca şi pentru mulţi, ideea unui război între Rusia şi Ucraina nu este doar înfiorătoare, este aproape imposibil de crezut. Săptămâna trecută eram încă convins că se va ajunge la o soluţie diplomatică şi am privit cu tristeţe, fără să-mi cred ochilor, violenţa din săptămâna trecută”, a declarat Nikolai Storonski.

Revolut nu oferă servicii financiare în Rusia

Contactați de Puterea.ro, reprezentanții Revolut au declarat că, în ceea ce privește protecția fondurilor, nu există nicio diferență între Revolut și orice altă instituție financiară care operează în UE. “Revolut este o companie înregistrată în Marea Britanie, iar serviciile noastre de plăți și bancare sunt oferite clienților noștri prin licențele obținute în Lituania, care este membră a UE. Fondurile clienților europeni sunt deținute în Uniunea Europeană, astfel încât situația actuală nu are niciun impact. Banca Lituaniei, care este membră a sistemului european al băncilor centrale, împărtășește controale și măsuri de securitate similare tuturor băncilor europene, prezentând un front unit. Ca atare, fondurile clienților europeni au aceleași protecții ca și cele deținute în orice altă bancă din Uniunea Europeană”, a declarat, pentru Puterea.ro, Luiza Domnișoru, Head of Communication, la Revolut România.

Totodată, Revolut nu oferă servicii în Rusia sau Ucraina. “Dar clienții noștri pot transfera bani în conturi bancare din Ucraina, iar săptămâna trecută am anunțat că am eliminat taxele și comisioanele pentru tranzacțiile către conturile din băncile ucrainene și vom continua să oferim clienților noștri posibilitatea de a trimite bani rudelor lor, prieteni și familii din această țară”, a punctat reprezentantul Revolut.