Fabrica de Zahăr Luduș cere aprobare să aducă zahăr din Ucraina. Nu are ce să proceseze

Publicat: 23 ian. 2024, 13:34, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Fabrica de Zahăr Luduș cere aprobare să aducă zahăr din Ucraina. Nu are ce să proceseze

Fabrica de Zahăr din Luduș, singura unitate din sector cu acționariat românesc, a rămas fără materie primă, iar salvarea până în toamnă, când fermierii autohtoni recoltează sfecla de zahăr contractată deja, ar putea veni din Ucraina. Aceasta dacă Ministerul Agriculturii aprobă cererea de licență pentru importul de zahăr depusă de cei doi patroni.

Mihaela Neagu, unul din cei doi proprietari ai fabricii de zahăr din Mureș, preluată anul trecut, l-a întrebat, luni, pe ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea cu fermierii de la Târgu Mureș, dacă există vreo șansă să primească licența, potrivit presei locale.

“Fabrica din Luduș a procesat, anul acesta, 24.000 de tone. Producția am vândut-o. Acum noi ținem aproape 150 de angajați. Dorim să ne licențiați pentru zahăr (pentru a importa zahăr din Ucraina, care se poate doar pe baza unei licențe speciale eliberată de MADR- n.red). Am depus la Ministerul Agriculturii cererea de import. Noi chiar am rămas fără zahăr. Am contractat 7.200 de hectare, din care 3.800 în Mureș, un record  pentru Mureș pe 2024, iar din septembrie vom produce din nou zahăr românesc, dar până în septembrie vă  rog să îmi dați un răspuns clar, dacă mă îndrept înspre alte piețe sau mă licențiați?”, a declarat Mihaela Neagu.

Ministrul Florin Ionuț Barbu a dat asigurări că fabrica va primi aprobarea cu privire la importul de zahăr din Ucraina în scurt timp.

“Așa cum am discutat cu dumneavoastră zahărul poate fi importat doar de firmele care fac procesare. Dumneavoastră aveți procesare și mai sunt alte două societăți care fac procesare în România. Dacă ați depus licențiere pentru importul de zahăr din Ucraina, sută la sută într-o săptămână aveți această licență”, a spus ministrul Florin Barbu.

Credite pentru procesatori

Mihaela Neagu l-a mai întrebat pe ministrul Agriculturii dacă are în vedere să-i ajute și pe procesatori pe partea de creditare, așa cum se întâmplă cu fermierii.

Ministrul spune că și procesatorii pot să beneficieze de creditul agricol (actul normativ urmează să apară), credit prin care se alocă până în 10 milioane de euro pentru dezvoltarea fermelor, dar și pentru refinanțarea creditelor luate de la IFN-uri, bănci și alte instituții nebancare.  

Fabrica de Zahăr din Luduș a reușit să se mențină pe piață în ultima perioadă datorită importurilor de zahăr din Ucraina, ambalate sub cele două branduri deținute de propietarii fabricii: Zahăr Luduș și Zahăr Bod (fabrica din Bod este deținută tot de Mihaela Neagu și se află în conservare, în prezent).

Fabrica de Zahăr Luduș a fost preluată, la începutul lunii februarie 2023, de Mihaela Neagu şi Mihail-Daniel Matache, investitori în sectorul de agri-food din România, cum i-a prezentat Tereos, fostul proprietar.

Anul trecut, s-a reușit contractarea unor cantități de sfeclă de zahăr de la fermierii români, însă, insuficientă pentru a asigura funcționarea fabricii pentru o perioadă mai mare de timp.

Import de zahăr pe bază de licențe

România a recurs, începând cu data de 13 octombrie, la măsuri temporare de instituire a unui acord de punere pe piață în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, în vederea atenuării repercusiunilor negative imediate în sectorul producției primare și al procesării.

Produsele agricole care fac obiectul importului sunt următoarele: grâu și meslin (amestec de grâu cu secară), porumb, semințe de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate; semințe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate. Din ianuarie 2024, pe listă s-au mai adăugat alte două produse: zahăr și făina. Măsura este în vigoare până la 30 iunie 2024.

Produsele agricole pot fi importate, potrivit OUG 84/2023 numai pe baza unui acord emis de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru operatorii economici cu sediul social și punctul/punctele de lucru pe teritoriul României, care desfășoară activități în următoarele sectoare economice:

  • a) fabricarea uleiurilor și grăsimilor;
  • b) fabricarea produselor de morărit;
  • c) fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă;
  • d) creșterea animalelor.