Familiile care conduc lumea. Ce averi fabuloase au „șefii planetei”

Publicat: 01 iun. 2023, 08:00, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Familiile care conduc lumea. Ce averi fabuloase au

Despre „șefii planetei” s-a scris mult, s-a speculat și mai mult, s-a manipulat enorm. Însă averile fabuloase pe care le au cele mai bogate familii din lume sunt dovada clară a influenței și puterii lor. Iată, așadar, care sunt cei mai bogați oameni de pe planetă și despre care se spune că fac si desfac tot ce se întâmplă în lume, de la războaie și revoluții la pandemii și alegerea șefilor de state!

1. Familia Trump-Kushner

Donald Trump și-a început cariera ca investitor și dezvoltator imobiliar la compania tatălui său. În timp ce s-a luptat cu falimentul și acuzațiile SEC în anii ’90, Trump s-a restabilit ca un om de afaceri de succes.

Pe de altă parte, fiica lui Trump, Ivanka, a achiziționat The Doral Resort și terenul său de golf Blue Monster din Miami pentru 150 de milioane de dolari, potrivit Forbes, și intenționează să cheltuiască 200 de milioane de dolari pentru a-l renova. De asemenea, are o linie de bijuterii, parfumuri și pantofi de succes.

Soțul Ivanka, omul de afaceri Jared Kushner, conduce firma de dezvoltare imobiliară a familiei sale, Kushner Properties. El este fondatorul fondului de investiții Thrive Capital și deține The New York Observer, pe care l-a cumpărat în 2006 pentru 10 milioane de dolari. Donald Trump are o avere netă estimată la 3,9 miliarde de dolari, în timp ce Ivanka are 150 de milioane de dolari. Averea netă a lui Jared este de aproximativ 200 de milioane de dolari.

2. Familia Ford

Henry Ford a fondat Ford Motor Company în 1903, iar Fordurile au fost prima familie de automobile americane de atunci. Singurul său fiu, Edsel, a preluat compania în 1919 la vârsta de 26 de ani și i se atribuie design-urile elegante care au făcut brandul atât de popular.

Astăzi, familia este încă implicată în companie: fiul lui Henric al II-lea, Edsel al II-lea, mai face parte din consiliul de administrație al companiei, nepoata sa Elena este vicepreședinte la companie, iar William Jr., un nepot al lui Edsel Ford a fost Președinte și CEO până în 2006 și rămâne în continuare Președinte Executiv al companiei. Familia Ford deține acțiuni comune în valoare de 1,2 miliarde de dolari.

3. Familia Pritzker

Nicholas Pritzker a construit o moștenire legală pentru familia sa. A sosit fără bani de la Kiev, a învățat singur engleza și a lucrat ziua pentru a urma facultatea de drept noaptea. A continuat cu un cabinet de avocatură, dar fiii săi Harry, Abram și Jack au intrat în afaceri în schimb, investind în imobiliare și companii mici, care au devenit o mică avere de familie. Abram s-a adâncit în filantropie și a ajutat la înființarea Școlii de Medicină Pritzker de la Universitatea din Chicago.

Acum, Pritzkes sunt cei mai faimoși pentru că au condus imperiul hotelier Hyatt, datorită fiilor lui Abram, Jay, Robert și Donald. În 1957 au cumpărat hotelul Hyatt House din Los Angeles și, de-a lungul anilor, și-au transformat investiția într-un mare lanț de hoteluri Hyatt din întreaga lume. Ei au fondat, de asemenea, conglomeratul industrial Marmon Group, pe care l-au vândut lui Warren Buffett și Berkshire Hathaway în 2008 pentru 4,8 miliarde de dolari. Datele de la Forbes indică averea tuturor membrilor importanți ai familiei la aproape 20 de miliarde de dolari, potrivit playtech.ro.

4. Familia Murdoch

Soții Murdoch sunt moguli media australo-americani care conduc un masiv conglomerat media. Deși originară din Scoția, familia a început să câștige putere la începutul anilor 1900 în Melbourne, Australia, când Keith Murdoch a fondat primul lanț național de media din Australia, numit News Limited.

În 1960, decide să se extindă în Regatul Unit, iar opt ani mai târziu cumpără News of the World, Sun și The Times. Apoi, magnatul media traversează Atlanticul și își include în achiziții New York Post. Dar apetitul lui Rupert Murdoch nu este niciodată satisfăcut – după presa scrisă, s-a angajat în cucerirea televiziunii în SUA. În 1985, a pus mâna pe 20 th Century Fox (vândut către Disney în 2019 pentru 71,3 miliarde de dolari), unde a găsit pachetul de televiziune Fox, care va deveni canalul de cablu Fox News, în 1996. Au urmat StarTV și platforma interactivă MySpace. În  2007, grupul News Corporation cumpără prestigiosul Wall Street News.

Averea lui Rupert Murdoch depășește 25 miliarde de dolari.

5. Familia Rockefeller

Soții Rockefeller au venit în SUA, cel mai probabil din Germania, cândva în anii 1720. Averea lui John D. Rockefeller a început când a înființat o afacere cu produse care hrănea trupele Uniunii în timpul Războiului Civil.

După război, a început să investească în petrol și a co-fondat Standard Oil în 1870 cu un capital de 1 milion de dolari, făcând-o cea mai mare companie din țară la acea vreme. John D. a investit și în mari proiecte imobiliare în New York City, unde a locuit cu familia sa.

A acaparat circa 90% dintre rafinăriile şi conductele din America. Nimeni nu a știut vreodată care a fost averea strânsă de familia Rockefeller, documentele fiind secretizate.

Fiul lui John D., John Jr. a investit în imobiliare și în cele din urmă a devenit acționar majoritar al Chase Bank. Fiul lui John Jr., Nelson, a ales să intre în politică, servind patru mandate ca guvernator al New York-ului până în 1973. Fratele său, Ioan al III-lea a donat 175 de milioane de dolari pentru a construi Lincoln Center, iar fratele său David, ultimul copil în viață al lui John D. a fost președinte și director executiv al Chase Bank.

Nimeni nu cunoaște suma exactă, însă, potrivit mai multor surse, aceasta este cuprinsă între 1.000 și 3.000 de miliarde de dolari. Acum, pe lângă bănci și petrol, familia Rockefeller se implică în acțiuni de caritate și în operațiuni cu criptomonede.

6. Familia Bush

Familia a oferit țării doi președinți ai SUA și doi guvernatori de stat. Averea netă a familiei Bush este estimată la aproximativ 60 de milioane de dolari. Din cauza legăturilor lor strânse cu Texas, Bush sunt uneori percepuți pur și simplu ca magnați ai petrolului, dar petrolul este doar o industrie din care familia Bush a profitat.

Familia este, de asemenea, proeminentă în lumea investițiilor bancare, începând cu Samuel P. Bush, care a ajutat la înființarea Camerei de Comerț din SUA. În timpul Primului Război Mondial, afacerile sale i-au permis să pună bazele averii familiei. Fiul lui Samuel, Prescott, a devenit bogat prin finanțare, la Union Banking Corp. și prin petrol, ca membru al consiliului de administrație al companiei de echipamente petroliere Dresser Industries, care este compania în care fiul său George H.W. Bush a început. Dresser a fuzionat cu Halliburton la sfârșitul secolului al XX-lea.

7. Familia Rothschild

Averea familiei Rothschild este estimată la 500 trilioane de dolari. În 1750, Mayer Amschel Bauer a cumpărat banca tatălui său de la Frankfurt şi i-a schimbat numele în Rothschild. Mayer s-a căsătorit. A avut cinci băieţi şi cinci fete. 

Prenumele fiilor săi erau Amschel, Salomon, Nathan, Kalmann (Karl) şi Jacob (James). Ascensiunea sa s-a accelerat atunci când a primit favorurile prinţului Wilhelm al IX lea de Hesse-Hanau. Rothschild a devenit bancherul personal al lui Wilhelm. Când acesta din urmă a trebuit să fugă în Danemarca din cauza tulburărilor politice, el a depus la banca Rothschild salariul mercenarilor, adică 600.000 de lire.

Nathan Rothschild (fiul mai mare al lui Mayer Amschel) a adus cu el aceşti bani la Londra graţie cărora a putut deschide o bancă. Aurul care a servit drept garanţie a fost depus la East India Company. Nathan a obţinut un profit de 400% împrumutând bani ducelui de Wellington care a finanţat astfel operaţiile sale militare şi vânzând de asemenea, mai târziu, într-un mod ilegal aurul care trebuia să servească drept garanţie. Aceste tranzacţii au stat la originea giganticei averi a familiei Rothschild.

8. Familiile Walton, Mars și Koch

Potrivit grupului media Bloomberg, cea mai bogată familie, Walton, câștigă 4 milioane de dolari pe oră. Cea mai bogată familie din lume este proprietara lanțului Walmart, iar statisticile sunt cu adevărat impresionante. Datorită acestei creșteri, averea a ajuns acum la 190 de miliarde de dolari. Cu 60 de miliarde mai mult față de familia Mars, creatoarea imperiului ciocolatei cu același nume.

Familia Mars e pe locul al doilea, după ce în ultimul an și-a adăugat la avere 37 de miliarde de dolari. Familia Koch ia bronzul în acest top exclusivist. Cei doi frați care au pus pe picioare colosul cu afaceri în industria petrolului și comerţ și-au sporit și ei averea, care a ajuns acum la 125 de miliarde de dolari.

9. Casa Saud

Casa Saud este dinastia regală care conduce Arabia Saudită din 1932. „Structura” de conducere a familiei, care numără aproximativ 25.000 de membri, este regele Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Capul familiei deține puterea politică absolută, în timp ce alți membri proeminenți ai dinastiei ocupă funcții guvernamentale și militare importante. De asemenea, familia controlează aproximativ 20% din rezervele globale de petrol.

Numit șef al Curții Regale și ministru al Apărării la 30 de ani, în ianuarie 2015, Mohammad bin Salman deține o avere fabuloasă. Se estimează că familia sa are o avere care se apropie de 1000 de miliarde de euro.

10. Familia Oppenheimer

Această familie deține cea mai mare parte din rezervele de aur ale lumii. Fondatorul clanului, Ernest Oppenheimer, s-a mutat în Kimberly, Africa de Sud, unde a devenit primarul orașului și capul uneia dintre companiile de diamante.

În scurt timp, a ajuns să dețină monopolul asupra pieței mondiale a diamantelor. Acum, imperiul diamantelor este condus de nepotul său, Nicky Oppenheimer. Familia produce și vinde nu doar diamante, ci și aur, fier, platină și minerale industriale.

Averea lor ar ajunge la 8 miliarde de dolari.

11. Casa Windsor

Averea familei regale a Marii Britanii se ridica la 95 de miliarde de dolari şi include proprietăţi fizice sau proprietăţi private, colecţii de artă şi bijuteriile Majestăţii Sale, precum şi valoarea mărcii regale.

O parte din această avere provine din trustul cunoscut sub numele de Crown Estate, o colecţie de terenuri care funcţionează ca proprietate personală a suveranului şi nu este nici proprietatea guvernului britanic, nici a familiei regale. Aceste terenuri includ o parte semnificativă a clădirilor din centrul Londrei şi aproximativ jumătate din ţărmurile Marii Britanii.

Averea personală a reginei se ridică la circa 540 de milioane de dolari şi ar fi cea mai mare dintre avuţiile membrilor familiei. Întreaga monarhie ar deţine aproximativ la un miliard de dolari, potrivit datelor Forbes.

12. Familia Gates

Gates a deținut titlul Forbes de cea mai bogată persoană din lume între 1995 și 2010 și din nou din 2013 până în 2017. Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, l-a doborât de pe primul loc în 2017, înainte ca directorul executiv al Tesla și SpaceX, Elon Musk, să ajungă cel mai bogat om din lume în 2022.

Bill Gates, cofondatorul Microsoft, are o avere netă estimată la 146 de miliarde de dolari, potrivit Indexului Miliardarilor realizat de Bloomberg. Gates și soția sa au fondat Fundația Bill și Melinda Gates în 2020, aceasta fiind în prezent cea mai mare organizație caritabilă privată din lume.

Averea netă a lui Gates este mai mare decât PIB-ului Luxemburgului, Estoniei și Boliviei – la un loc.